Mens Oslo Børs ifjor lanserte børsnoteringsproduktet «fast-track», myntet på å utnytte akutt positiv markedsstemning gjennom en rask børsnoteringprosess, er det i år «slow track» som gjelder.

Allerede innen sommeren kan børsen ha på plass en «fleksibel prosess» som går utenom de faste børsstyremøtene som ordinære børsnoteringsprosesser er styrt av, ifølge et forslag som er sendt ut til høring av Oslo Børs (se faktaboks).

- Et behov
Kommunikasjonssjef Guro Steine ved Oslo Børs forklarer at forslaget er en respons på innspill fra selskaper og fra meglerbransjen.




En ordinær børsnoteringsprosess er åtte uker fra selskapet formelt søker Børsen om notering.

Fra søknaden er mottatt går det fire uker til børsstyret godkjenner.

Deretter har selskapet 45 dager på innfri noteringskravene før Børsen vedtar notering på samme dag som angitt i godkjennelsesmøte.

Gitt at børsstyremøtene fastlegges for hele året er det begrenset med fleksibilitet for å «time» markedet.

Forslaget til børsen åpner for godkjenning utenom de faste møtene.

Kilde: Høringsnotat 5-3-13, Oslo Børs.

- Man har sett et behov, spesielt for selskaper som skal hente penger, at de trenger fleksibilitet rundt prosessen for å gjøre en optimal børsnotering, sier hun til DN.no.

- Gammeldags
Bakteppet er at mens børsen så 54 børsnoteringer i toppåret 2007, ble det gjort tre i fjor, som Nordens eneste.

Blant dem ble kjemivirksomheten Borregaard ble skilt ut fra Orkla og boligbygger Selvaaag Bolig gikk på børs med et nødskrik etter å ha lagt planene på is flere ganger. ABG Sundal Collier bistod i begge transaksjoner.

På en presentasjon mandag forklarte ABG-sjef Knut Brundtland at i tillegg til store prisforventningsgap mellom eiere og investorer, preges noteringsløpene også av at prosessene er «gammeldagse».

- Prosessene kan gjøres enklere hvis de gjøres lengre, sa han.

Vil kunne teste markedet
Steine erkjenner at «vinduene» i markedet er ganske små.

Det gjør at selskapene gjerne vil teste om markedet faktisk er der, og klar til å investere før børsløpet igangsettes, ifølge henne.

Men, det vil koste.

- Det koster noe mer og man betaler egentlig for fleksibiliteten til børsstyret, sier hun.

Les også:

<b>Ny femårstopp for Oslo Børs: - Et slags lettelsesrally</b>

<b>Han har nøkkelen til ditt nye banklån</b>

<b>- Begynnelsen på en boble?</b>

<b>Én mann og ett land avgjør Norges skjebne</b>



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.