Oslo Børs åpnet markert ned tirsdag etter å ha falt 5,65 prosent mandag. I likhet med gårsdagen, hentet hovedindeksen seg noe inn på formiddagen før utforkjøringen virkelig startet og børsen falt rundt fire prosent. Senere ble børsfallet dempet av at oljeprisen kom noe opp igjen og ikke minst at markedet på Wall Street åpnet klart opp - og børsen ender opp 1,06 prosent.

-Mesteparten av korreksjonen er trolig over nå. Verdivurderingen i selskapene med deres fremtidsutsikter ser ganske rimelige ut. Jeg venter ikke noen store nye fall, sier porteføljeforvalter John Harald Henriksen i KLP Kapitalforvaltning til TDN Finans.

Henriksen er ikke overrasket over fallet de seneste ukene som priser inn usikkerheter som har vært der i flere år.

Dyster start
Porteføljeforvalteren mener likevel at likviditetseffekten som gjør at folk selger uansett kan fortsette noe, men at mesteparten allerede bør være tatt ut.

-De som kjøper i dag ser ut til å være mye privatpersoner, som har fått med seg at det er lurt å kjøpe når det billig og ikke dyrt. På selgersiden ser det ut til å være institusjoner, fondsinnløsere og utenlandske investorer, sier han.

Les også: - Det er jo salg på børsen

Markedsstemningen ble lenge tynget av kraftig fall i amerikanske børser, som i løpet av gårsdagen falt 5-7 prosent. Europeiske børser utvikler seg blandet, med børsene i Madrid, Paris og Frankfurt i positivt terreng. Asiatiske børser er markert ned, selv om det har kommet godt opp fra dagslaveste.

Vix-indeksen , som viser volatiliteten i markedet, har steget 50 prosent siden fredag fra 32 til 48. Denne indeksen har ligget rundt 15-20 nivå tidligere i år.

Flere vinnere
Også oljeprisnedgangen er snudd. Et fat nordsjøolje med levering i september er opp 0,9 dollar til 104,64 dollar.

En rekke aksjer stiger markert. Domstein, Kverneland og North Energy stiger tosifret og seismikkselskapet TGS og Algeta er opp over 9 prosent og Eltek er opp nesten 6. Et av de tidlige lyspunktene i dag var Det norske oljeselskap, men det har snudd til over tre prosents fall. Selskapet er medeier i storfunnet Statoil gjorde i Nordsjøen mandag.

<b>Stort oljefunn i Nordsjøen </b>

Renten faller
- Etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet skulle en kanskje vente at statsrentene ville stige, noe de også gjorde fredag. Men i går falt 10-års statsrenter med 22 basispunkter til 2,34 prosent, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Til tross for intervensjoner av den japanske sentralbanken i forrige uke, har yenen fortsatt å stige mot dollaren. Dollar/yen svekket seg med en prosent mandag.

ECB bak fall i spansk og italienske yield
DnB Nor skriver i sin rapport at Den europeiske sentralbanken (ESB) kjøpte italienske og spanske statsobligasjoner for rundt to milliarder euro mandag, noe som var med på å bidra til det store fallet på nesten ett prosentpoeng på de tiårige statsobligasjonene mandag.

Videre skriver DnB Nor at det er usikkert i hvilken grad markedene kan la seg styre av ESB, og det er risiko for at de må handle mye og lenge for å nå sine mål.

Få virkemidler igjen
Mange bekymrer seg for at det er minimalt med politiske virkemidler igjen.

- Det er sannsynligvis så mye usikkerhet nå som vi så i 2008. Det er en følelse av at de finansielle innstrammingene kommer på det verst tenkelige tidspunktet, sier renteforvalter Eric Pellicciaro i Blackrock til The Wall Street Journal.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,06 prosent til 348,05 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 9,5 milliarder kroner.

Les også:
<b>Følg utviklingen i finansmarkedene minutt for minutt</b>
- Den siste ingrediensen til en ny finanskrise
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.