Børsen fortsatte ferden mot nye rekorder på stadig høyere oljepris, etter å ha sluttet til årsbeste også fredag.

Den amerikanske oljeprisen WTI var opp rundt 0,29 dollar per fat til 108,2 da Oslo Børs stengte, mens nordsjøolje ble handlet til rett i overkant av 120 dollar fatet.

Meglerhuset JP Morgan Cazenove skriver i en oppdatering mandag at det nå er 47 milliarder dollar, nær 260 milliarder kroner, med kontrakter for ingeniørtjenester og bygging (E&C) i Midtøsten og Nord-Afrika, som blir budt på nå. Dette er en nedgang fra 49 milliarder dollar i slutten av januar og 52 milliarder dollar i slutten av 2010.

"Dette er grunnet tildeling av flere store kontrakter som Shaybah og Wasit Offshore, forstyrret av inkluderingen av Petro Rabigh fase 2-prosjektet samt flere mindre kontrakter i Irak", heter det.

Blant de største kontraktene fremover er Jubail-prosjektet i Saudi-Arabia på 15 milliarder dollar, omtrent 82,5 milliarder kroner.

First nedgraderer Yara til nøytral
Yara International steg mandag for tredje dag på rad. Aksjen steg 4,5 prosent fredag. Credit Suisse og Arctic Securities har oppgradert aksjen mens First Securities nedjusterer den.

First Securities nedjusterer sine estimater noe, hovedsakelig grunnet forventninger om høyere gasskostnader og endrete valutaforhold. Anbefalingen tas ned fra kjøp til nøytral, mens kursmålet på 310 kroner gjentas.

Meglerhuset skriver at nedgraderingen av anbefaling skyldes lavere oppside til deres kursmål.

"Siden vår forrige oppdatering etter tsunamien i Japan har kursen steget rundt 40 kroner mens innsatsfaktorene har steget i pris og ureaprisene har falt. Vi venter at konsensusestimatene vil falle før førstekvartalsrapporten, og tviler på at aksjekursen vil komme tilbake til normale nivåer før fjerdekvartalsrapporten. Samtidig er industrielle fundamentale forhold lovende, og det langsiktige potensialet signifikant", heter det i en oppdatering mandag.

First Securities venter at Yara vil rapportere en EPS på 7,86 kroner i første kvartal. 2011-EPSen nedjusteres fra 30,5 til 26,8 kroner, mens anslaget for 2012 er tatt ned fra 32,9 til 26,7 kroner.

"Yara prises nå til en P/E på rundt 11,6 basert på en midtsykel EPS. Gitt Yaras sterke globale posisjon i et marked som er ventet å forbli etterspørseldrevet, anser vi prisingen som lav", heter det.

Analytikerne Hans Erik Jacobsen og Sjur Sandvik mener videre at fortsatt sterke priser på kali og fosfater indikerer et fortsatt sterkt gjødselmarked, til tross for noe svakere ureapriser. Meglerhuset har kun gjort minimale endringer i sine gjødselprisanslag. CAN-prisen i Tyskland anslås til 316 dollar pr tonn i 2011, mens urea-prisen i Yuzhnyy anslås til 333 dollar pr tonn.

Arctic oppgraderer Yara til kjøp
Arctic Securities skriver i en analyse mandag at det er "tid for å posisjonere seg for en ny sterk sesong" og mener at ureaprisene nærmer seg et gulv. De oppgraderer sin anbefaling på Yara til kjøp.

"Det ser ut som kornsesongen i 2011/2012 vil forbli i stram balanse og at kornfundamentalene vil støtte et nytt positivt moment i ureaprisene i løpet av andre halvår 2011. Basert på nåværende fremtidskontrakter for korn og hvete samt basert på kontantkostnad for urea, venter vi en oppgang i ureaprisene på rundt 100 dollar pr tonn i løpet av 2011/2012-sesongen. Vi venter at dette vil bli en kurstrigger", heter det.

Meglerhuset nedjusterer deres estimater på Yara etter utsikter for høyere energikostnader, en svakere dollar og at de har eliminert Yaras 50 prosent deleide Lifeco fra resten av helåret 2011 grunnet høy usikkerhet til fabrikken. Eps-estimatet er tatt ned til 26,7 kroner for 2011, fra 31,9 kroner.

"Det vil være utbytte på 5,50 kroner pr aksje i løpet av mai 2011 og basert på 10 ganger tolvmåneder fremtidig verdivurderinger basert på EPS, ser aksjen rimelig priset ut for øyeblikket. Likevel, ettersom vi tror ureaprisene er nær et gulvnivå, tror vi at nytt momentum vil trigge estimatoppgraderinger i løpet av andre halvår 2011", heter det.

Meglerhuset gjentar sitt kursmål på 340 kroner pr aksje.

"Mens ureaprisene ser ut til å nærme seg et gulv, er europeiske nitratpriser på en sesongmessig høy, og burde begynne å trende lavere i ukene fremover. Mens dette vil trigge lavere EPS-estimater, tror vi at en slik priskorreksjon allerede er inkludert i estimater. Mens vi tror at svakere nitratpriser er ventet i markedet, vurderer vi fortsatt dette som en risikofaktor til momentet, men vi vil bruke en potensiell svakhet i aksjekursen som en kjøpsmulighet", heter det.

Yara-aksjen steg 0,07 prosent til 292,90 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,64 prosent til 454,3 poeng.

Les også:
Prospector bestiller to rigger
Sevan Drilling priset
Høyeste oljepriser på over to år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.