Etter en ekstremt svak åpning mandag morgen falt Oslo Børs dypere og dypere utover børsdagen, og var på sitt verste ned nesten syv prosent.

Men bedre åpning i de amerikanske markedene enn fryktet gjorde at hovedindeksen fikk seg et dytt opp igjen mot slutten av en svært dramatisk børsdag.

Les også: - Som kreft

Det var konkursen i Lehman Brothers som sendte sjokkbølger innover markedene både her hjemme og ellers i Europa.

Les også: Wall Street-banker kollapser og Blodrødt i Europa

Helt ræva
Men selv om hovedindeksen hentet seg noe inn igjen var det likevel svært tung stemning på meglerbordene i Oslo.

Meglersjef Gunnar Hagen i DnB Nor Markets oppsumerte dagen greit:

- Det er helt ræva, sa han til DN.no tidligere mandag.

Motløshet og kapitulasjon preget børsdagen:

- Man sitter her og blør. Hele denne runden vi har hatt nå har vært stygg. Dette blir en ekstra, ekstra ille dag, sa Hagen.

Foretrekker cash
En annen aksjemegler TDN Finans snakket med før børsslutt er usikker på om det verste er over:

- Dette kan være starten på noe større tror jeg. Vi er usikre på markedet nå, og det er få som tror bunnen er nådd, sa han.

Megleren foretrekker mest kontanter for kundene nå, men har en strategi for en ny investor:

- Kjøp Seadrill og Yara med 50 prosent eksponering deretter vent med å kjøpe for de resterende 50 prosentene om børsen skulle falle ytterlige, er hans konklusjon.

Hardt for finans
Lehman-kollapsen fikk størst følger for finansaksjene på Oslo Børs

DnB Nor endte ned 5,76 prosent til 54,0 kroner, og Acta falt 6,74 prosent til 3,46 kroner, etter å ha vært ned over 20 prosent.

Meglersjef i Handelsbanken, Ståle Bjørnstad, spådde hard medfart for norske finansaksjer før børsåpning.

- Norske finansaksjer, så vel som de europeiske, vil ikke vil få en fin dag, sier Bjørnstad.

Sevan falt videre
Sevan Marine falt 18,89 prosent mandag, noe analytikere blant annet forklarer med tvangssalg, selskapets kapitalbehov og frykt for at den største eieren, amerikanske Luxor Capital Partners må selge. Aksjen har dermed falt 44 prosent den seneste måneden.

- Det er trolig mye belånte aksjer som må lempes ut, som fører til at kursfallet blir forsterket, sier en analytiker til TDN Finans.

Informasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs sier at de ikke har informasjon som tilsier at det skal være noe feil med prisingen av Sevan- aksjen mandag.

- Det er et kraftig nedadgående marked, med flere andre aksjer som faller nesten like mye. I tillegg er det stor spredning i meglerhusene både på kjøper- og selgersiden, så det er ingenting som utpeker seg som noe spesielt, sier Steine til TDN Finans.

SAS svever
Som en ensom svale steg SAS-aksjen etter videre spekulasjoner om oppkjøp.

Les også: SAS-aksjen til himmels

SAS-aksjen endte opp 10,23 prosent til 52,25 kroner.

Laveste oljepris på seks måneder
Nordssjø-olje handles for under 96 dollar fatet på finansuroen i USA og få rapporterte oljerelaterte skader etter Ike-orkanen. WTI-frontkontrakten faller under 100 dollar fatet mandag morgen til den laveste prisen på seks måneder

Les også: Oljeprisen på 95-tallet

Mer enn 20 prosent av USAs raffinerikapasitet ble stengt ned i forbindelse med at orkanen Ike traff land i Houston-området, noe som ga begrenset oljeleveringen, som igjen førte til at det amerikanske oljedepartementet frigjorde 309.000 fat fra dets strategiske lagre.

Les alle dagens aksjetips her

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 4,49 prosent til 354,06 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.