Markedene tørster etter nytt om hva som kommer fra den europeiske sentralbanken torsdag, og Oslo Børs spratt kraftig opp da det kom meldinger om hva som kan komme.

Bloomberg News, The Wall Street Journal og Financial Times meldte litt etter klokken 15.30 at styret i ESB foreslår kjøp av statsobligasjoner på 50 milliarder dollar pr måned.

Ifølge Bloomberg skal kjøpene starte i mars og vare ut 2016.

Kan bli mer

The Wall Street Journal skriver at endelig beløp og detaljer kan endre seg etter at rådet har behandlet saken. Ifølge avisens opplysninger vil programmet ha en varighet på minst ett år, og beløpe seg til totalt 600 milliarder euro. Markedets forventninger har ligget på totalt 500 milliarder euro.

Financial Times skriver at kjøpene er på minst 600 milliarder euro og muligens det doble hvis det har en varighet på to år.

Vil ikke kommentere

ECB har nektet å kommentere Bloombergs opplysninger. Rådets beslutning blir kjent klokken 13.45 torsdag ettermiddag og en pressekonferanse med ECBs sentralbanksjef Mario Draghi starter klokken 14.30.

Seadrill trakk opp

Den John Fredriksen-dominerte riggkjempen Seadrill ledet an utviklingen på Oslo Børs onsdag. Aksjen steg 7,61 prosent til 80,65 kroner uten selskapsspesifikke nyheter.

Knalldag for Aker Solutions

Aker- og Kjell Inge Røkke dominerte Aker Solutions fikk seg et kraftig og etterlengtet byks på Oslo Børs onsdag.

Selskapet meldte før børsåpning om en storkontrakt med Statoil for levering av prosjektering og innkjøpsledelse (EPMA) på Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen til en verdi av 4,5 milliarder kroner.

Arbeidet som skal utføres vil løpe ut 2019 og dekker feltutviklingens første fase. Statoil er svært tilfreds med samarbeidet, som nå utvides gjennom utøvelse av en opsjon i en rammekontrakt for feltets første fase fra desember 2013.

- Gjennom forprosjekteringsfasen har Statoil hatt flere hundre ansatte hos Aker Solutions. Sammen har vi lagt grunnlaget for en sømløs overgang til detaljert prosjektering som skal sikre en kostnadseffektiv framdriftsplan, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i en melding fra oljeselskapet.

Analytikerne er imidlertid ikke overrasket over tildelingen.

DNB påpeker at kontraktsverdien var noe lavere enn det meglerhuset selv ventet, men mener verdien er på linje med det markedet ventet, og at kontrakten derfor er nøytral for meglerhusets estimater, ifølge en oppdatering, melder TDN Finans.

Handelsbanken fremholder også at kontraktsverdien var på linje med det som var ventet i forkant, og at tildelingen derfor ikke vil føre til noen vesentlige endringer i estimatene for Aker Solutions.

Også Pareto Securities omtaler kontrakten som ventet.

DNB har salgsanbefaling på Aker Solutions med kursmål 31 kroner, mens Handelsbanken har reduser-anbefaling med kursmål 32 kroner.

I kjølvannet av det kraftige oljeprisfallet har Aker Solutions-aksjen rast over 20 prosent. Inkludert dagens oppgang er aksjen ned omkring 18 prosent sålangt i år og rundt 26 prosent de siste tre månedene.

Aker Solutions-aksjen steg 6,94 prosent til 33,92 kroner.

 

Oljeprisen opp

Ved stengetid på Oslo Børs ble et fat Nordsjøolje handlert til 49,43 dollar fatet, opp 1,44 dollar.

Statoil-aksjen steg 3,13 prosent i dag, til 135 kroner.

 

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,89 prosent til 593,85 poeng.

Les også:
Aker Solutions får milliardkontrakt på Johan Sverdrup

  Kutter feltverdi etter oljefall

Barberer antall landrigger i USA

Kutter oljeinvesteringene med ti prosent  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.