Analytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank tror en hovedårsak til dagens Yara-oppgang kan være at Yara i går ettermiddag satt opp prisen på AN i Frankrike med 7 euro per tonn.

- Prisøkningen kommer overraskende tidlig i sesongen og det tyder på at etterspørselen er god. Det er positivt for Yara, sier Jacobsen.

Han viser samtidig til at Yara-aksjen har utviklet seg relativt svak den siste tiden.

- Yara-aksjen har vært svak sammenliknet med CF og Agrium, så at den kommer noe tilbake nå synes jeg er naturlig, sier Jacobsen.

Yara sluttet opp 1,6 prosent til 377,90 kroner, omsatt for 217 millioner kroner.

Subsea 7 steg

Subsea 7 hadde også en god dag torsdag og steg 2,8 prosent til 85 kroner, omsatt for 213 millioner kroner.

Fearnley Securities oppgraderer Subsea 7 til kjøpsanbefaling fra selg, og høyner kursmålet til 100 fra 70 kroner. Meglerhuset ser flere kontraktsmuligheter i det korte bildet som vil støtte estimatene for 2016 og 2017.

Fearnley registrerer det er tildelt flere kontrakter nylig for undervanns produksjonssystemer og FPSOer, mens det ikke er meldt kontrakter innen SURF-delen av prosjektene.

- På kort sikt, venter vi avklaring for BPs «West Nile Delta, Enis «Sankofa», «East Hub» og fase 2 på «Bahr Essalam». SUBC ventes å vinne en rimelig andel av disse kontraktene, og særlig hos BP i Egypt, heter det.

Ser til DNO

UBS retter søkelyset mot DNO i en oppdatering torsdag, hvor meglerhuset gjentar sin kjøpsanbefaling med kursmål 15 kroner. UBS-analytikerne vektlegger imidlertid at urisket verdijustert egenkapital estimeres til 27,7 kroner aksjen.

UBS-analytikerne erkjenner at det ser ut til å ta lenger tid enn tidligere antatt å få etablert en mekanisme for faste eksportbetalinger fra irakisk Kurdistan, men fremhever likevel at man «ser en vei» til en løsning i løpet av de neste tolv månedene.

Innen det neste året, går UBS ut fra at de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) enten vil komme til å motta betalinger i den størrelsesordenen man behøver, som er minimum 600 millioner dollar pr måned, eller at KRG begynner å eksportere olje til det globale markedet på egenhånd.

DNO-aksjen steg 1,5 prosent til 11,25 kroner.

Nedtur for Archer og Siem Offshore

Blant aksjene på Oslo Børs som falt markert torsdag, var Archer og Siem Offshore, etter at selskapene henholdsvis kom med resultatvarsel og kunngjorde intensjon om en garantert tegningsrettsemisjon.

Archer varslet at det venter et svakere andre kvartal enn det som ble guidet ved utgangen av første kvartal, og DNB Markets skriver at selv om man ventet et svakt kvartal, var oppdateringen fra selskapet ennå svakere enn markedet så for seg.

Archer-aksjen falt 7,8 prosent, mens Siem Offshore var ned 10 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,36 prosent til 645,98 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

Les også:
- Har vært ganske bortskjemte med høye lønninger
- Ifjor kom det som et sjokk
FMC sier opp 400 ansatte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.