En lang rekke økonomiske nøkkeltall fører hver eneste uke og måned til bevegelser i norske finansmarkeder.

Rente- og valutamarkedene reagerer gjerne i løpet av sekunder dersom tallene endrer forutsetningene for den videre utviklingen i økonomien.

Slik var det imidlertid ikke da Statistisk sentralbyrå la frem oljeinvesteringstellingen i juni ifjor. Tellingen var det første varselet om oljesmellen som etter hvert skulle slå inn i norsk økonomi.

- Ifjor kom det som et sjokk, sier sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i forvaltningsselskapet Nordkinn Asset Management til DN.

Før SSB publiserte tellingen i juni ifjor trodde Norges Bank på en vekst på 0,85 prosent i årets investeringer. SSB trodde selv på et lite fall på 0,7 prosent. Tellingen viste noe helt annet: Et fall på 12,5 prosent.

Treg reaksjon

Likevel tok det tid før markedet tok meldingen inn over seg.

- Markedet tenkte ikke så mye over det og den umiddelbare reaksjonen var ganske liten, sier Wilhelmsen.

Markedsaktørene fikk for alvor opp øynene for investeringstellingen da Norges Bank på rentemøtet uken etter tellingen ble kjent åpnet for at renten kunne bli satt ytterligere ned.

- Det hadde en ganske betydelig effekt på Norges Banks vurdering, sier Wilhelmsen.

Utover høsten og vinteren ifjor ble anslagene ytterligere nedjustert slik at årets nedgang blir på rundt 15 prosent sammenlignet med fjorårets rekordnivå.

Kombinert med blant annet halveringen av oljeprisen fikk den sterkt avtagende aktiviteten i oljesektoren Norges Bank til å kutte renten i desember ifjor.

Venter videre fall

Fredag kommer det første anslaget for hvordan oljeselskapene anslår at neste års investeringer vil utvikle seg. Wilhelmsen mener det er en helt annen oppmerksomhet rundt tellingen denne gangen i oppdateringer fra meglerhus, banker og media.

- Nå kommer markedet til å ha en helt annen holdning.

Wilhelmsen minner om at investeringene fra olje- og gassvirksomheten står for rundt ti prosent av fastlands-bnp og at aktiviteten her står for så mye som 30 til 40 prosent av svingningene i fastlandsøkonomien.

- Det er et av de viktigste tallene for Norge så langt i år, sier Wilhelmsen.

Ifølge prognosene fra siste Pengepolitisk rapport venter Norges Bank et fall i oljeinvesteringene på ti prosent til neste år. SSB venter på sin side en nedgang på 8,3 prosent.

Statistisk sentralbyrå legger frem oljeinvesteringstellingen fredag 12. juni klokken 10.00.

Les også:

- Det blir en trang sommer

Fire faktorer vil løfte fastlandsøkonomien

SSB: Varsler ledighetsvekst i ett år til

Se DNtv: Slik har statsministerrollen i Mammon gitt ham mer makt

Slik har statsministerrollen i Mammon gitt ham mer makt
- Nå hører barna mer på meg, sier skuespiller Trond Espen Seim.
02:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.