Stemningen var nervøs på alle de tre toneangivende indeksene da de amerikanske børsene åpnet fredag. Usikkerheten rundt gjeldsforhandlingene mellom Hellas og de andre eurolandene tynget børsene tydelig.

Pipen fikk imidlertid en annen lyd da meldingene fra eurosonen kom om at EUs finansminstre var blitt enige om et utkast til ny låneavtale for Hellas.

Det skriver Marketwatch.

Markedet lettet

Partene i EU er enige om en forelengelse av programmet på fire måneder - dersom Hellas godtar vilkårene fra långiverne. Den greske regjeringen har frist på seg til mandag for å sende inn en liste over tiltak de planlegger å gjennomføre i løpet av denne perioden.

Dette for å være sikre på at grekerne vil overholde betingelsene i avtalen.

Først når denne listen godkjennes av de øvrige EU-landene, blir forlengelsen innvilget.

Investorene ser imidlertid allerede ut til å puste lettet ut.

Gode forhold

I Europa har fredagshandelen gått forholdsvis stille for seg. I Asia er fortsatt mange børser stengt i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår, påpeker Wall Street Journal.

Flere markedsaktører mener det i utgangspunktet er gode forhold i aksjemarkedene om dagen, og refererer særlig til at flere tror den amerikanske sentralbanken Federal Reserve vil holde rentene lave lenger enn mange antok tidligere, samt Den europeiske sentralbankens (ESB) kvantitative lettelser.

-Jeg kan ikke understreke betydningen av ESBs kvantitative lettelser nok, sier forvalter Greg Sarian i Hightower Advisors til Wall Street Journal.

Sarian fremholder at alle de viktigste sentralbankene i verden holder rentene lave for øyeblikket, noe som ifølge ham vil bidra til at aksjer igjen presterer bedre enn obligasjoner i 2015.

Tungt for oljeselskapene

Til tross for at oljeprisen var opp, falt flere av de store oljerelaterte aksjene i starten av handelsdagen. Utover kom imidlertid noe av fredagsstemningen også til oljesektoren.

ExxonMobil og Chevron avsluttet ned henholdsvis 0,26 og 0,11 prosent.

Schlumberger falt 1,19 prosent da børsene stengte, mens Transocean var ned 2,46 prosent.

Prisen på et fat nordsjøolje er fredag kveld 60,17 dollar. Amerikansk WTI-olje er priset til 50,87 dollar fatet.

Ellers melder Bloomberg News at Goldman Sachs har høynet kursmålet på Apple-aksjen til 145 dollar fra 130 dollar og gjentatt kjøpsanbefaling. Aksjen tapte seg i starten, men avsluttet opp 0,7 prosent.

Tall fra Markit viser at foreløpig innkjøpssjefsindeks for industrisektoren i USA var 54,3 i februar fra 53,9 måneden før, skriver Bloomberg News fredag. Ifølge nettstedet var indeksen ventet til 53,6.

 

 

LES OGSÅ: Trond Mohn øker i Arctic Securities AS

Tatt ut over én milliard euro av greske banker på to dager

Norsk Bieber-arrangør konkurs  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.