Hovedindeksen på Oslo Børs har siden 3. juni svekket seg med 4,6 prosent. Det er mer enn korreksjonen i andre halvdel av april da indeksen falt 4,4 prosent. Investorene gjør lurt i å belage seg på at indeksen kan falle langt mer enn dette. Alle edruelige investorer bør legge til grunn minst en korreksjon hvert år på minst ti prosent. I fjor var det to kraftige korreksjoner på Oslo Børs, en på 14 prosent i oktober før markedet hentet seg inn igjen for så å gå inn i en ny korreksjon i november på 12 prosent.

2015 har vært spesielt siden den europeiske sentralbanken har begynt med kvantitative lettelser, som vi vet av erfaring fra USA gir oppgang i aksjemarkedet. Hovedårsaken er at investorene presses ut av obligasjonsmarkedet på grunn av ekstremt lave renter.

Det er en rekke grunner til at Oslo Børs nå befinner seg i en korreksjon. Aksjemarkedet er meget høyt priset, selv om oljeprisen har stabilisert seg er det fortsatt usikkerhet om den skal opp eller ned, samtidig som gjeldsforhandlingene i Hellas fremstår svært lite tillitvekkende.

En del aksjestrateger og analytikere prøver å innbille investorene i aksjemarkedet at utfallet av disse forhandlingene ikke har noen betydning for aksjemarkedet siden gresk økonomi bare utgjør to prosent eller så av eurosonen. Dette er selvsagt bare tull. Investorene i aksjemarkedet misliker usikkerhet, og det som skjer i Hellas har mye å by på av den slags. Ingen vet hva som vil bli utfallet dersom Hellas skulle bryte ut av euroen og meget trolig misligholde gjelden til EU-partnerne. Dog er det riktig at EU har gjort mye de siste par årene for å sikre seg selv og sin banksektor i tilfelle en gresk exit.

Uansett, vi ser nå at usikkerheten i Hellas er mer enn tilstrekkelig til å utløse en korreksjon, spørsmålet er bare hvor stor den vil bli.

 

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank advarte i sin siste månedsoppdatering for juni om høy risiko for en korreksjon i aksjemarkedet.

«Risikoen for en korreksjon er økende. For det første er de siste makrodataene svakere og vårt syn på oljeprisen er mindre positivt. Vi tror et OPEC-kutt i sommer er lite trolig siden det har nesten ikke vært noe snakk eller indikasjon fra Saudi-Arabia eller noen andre medlemmer, og overproduksjonen har økt. I tillegg har rentene økt, som kan trigge en delvis reversering av den nylige multippelekspansjonen. En P/E på 13,7 i hovedindeksen på Oslo Børs er godt over normale korreksjonsnivåer og vårt trafikklys signaliserer at risikoen for en korreksjon er høy. Til sist, sesongen antyder at vi når på vei inn i den minst gunstige perioden for å eie aksjer. På den annen side, alternativene til å eie aksjer er enda mindre attraktive og en pris/bok på 1,75 i hovedindeksen er fortsatt moderat,» skrev Swedbank.

REDAKSJONEN ANBEFALER:

For puslete til å stoppe prisgaloppen 

Økonom: Denne gruppen merker oljesmellen mest  

Tord (24) har 3 millioner å kjøpe leilighet for - men brennhett boligmarked i Oslo ga ham et sjokk  

Fare for et finansielt ragnarok:

- Blir et finansielt ragnarok hvis de misligholder gjelden sin
DNs Bård Bjerkholt om situasjonen i Hellas.
03:14
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.