Hovedindeksen på Oslo Børs falt mandag, tynget av Statoil, Marine Harvest, Yara og Telenor. Opera Software falt markert etter at salget av hele selskapet ikke blir gjennomført.

Brent 1. posisjon ble handlet rundt 46,6 dollar per fat ved stengetid på Oslo Børs mandag, mot om lag 47,70 dollar pr fat samme tidspunkt på fredag. Statoil-aksjen falt 1,6 prosent, og utviklet seg med det omtrent på linje med BP og Total.

Marine Harvest-aksjen falt noe etter at selskapet la frem en resultat- og slakteoppdatering. Analytikere trekker frem lavere enn ventede volumer som hovedgrunnen til at driftsresultatet til Marine Harvest skuffet. Swedbank-analytiker Marius Gaard ser samtidig en anledning for gevinstsikring.

Lavere enn ventet

Oppdateringen viste en estimert operasjonell inntjening på 147 millioner euro, åtte prosent lavere enn forventet. Slaktevolumene var samtidig noe lavere enn ventet på 87.000 tonn, mens konsensus var 90.800 tonn.

Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets mener at ved siden av lavere volum, bidro også lavere marginer enn forventet til det svakere driftsresultatet.

«Vi mistenker at dette kommer av dårligere resultater fra nedstrømoperasjonene til gruppen. Marine Harvest påvirkes av at en stor del av selskapets salg stadig er basert på kontraktspriser. For eksempel ble det i Norge i andre kvartal tjent under 20 kroner pr kilo solgt laks, mens den gjennomsnittlige dagsprisen var 62 kroner pr kilo i kvartalet», skriver han i en oppdatering.

- Ikke dramatisk

Analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets mener at lavere slaktevolum i kvartalet var hovedgrunnen til at resultatet er litt svakere enn ventet.

- Oppdrettsmarginen på linje med det vi lå inne med, så vi gjør ikke noen vesentlige estimatendringer på grunn av dette, sier Lye til TDN Finans.

Han sier man må avvente til andrekvartalsrapporten, som kommer i august, for å få et klart bilde på hvorfor volumene var uventet lave.

- Men det kan være en utsettelse av volum inn i tredje kvartal. I våre øyne er ikke dette noe dramatisk, sier han.

Han synes dagens børsreaksjon, der aksjen faller litt over én prosent, er «fair» med tanke på oppdateringen.

Tror gevinstsikring er en god idé

Analytiker Marius Gaard i Swedbank skriver at lavere enn ventede volumer henger sammen med virksomheten i Norge, men trekker frem Storbritannia-virksomheten som mye svakere enn ventet på ebit pr kilo. Dette knytter han til problemene på Rosyth-anlegget, som kan anses som midlertidige.

Gaard tror dessuten det kan være en god idé med noe gevinstsikring nå, og viser til at slutten av juli er det som regel begynnelsen på et sesongmessig fall i lakseprisene.

«Basert på de gjenværende volumene i 2016, vil det trolig komme fra sent juli til midt i september. Denne perioden er normalt den svakeste for lakseaksjer. Sentimentet kan også skifte ettersom tall for 2017 og 2018 trolig vil være mer negative enn positive», heter det.

Også Giskeødegård anbefales å avvente med å kjøpe Marine Harvest-aksjen, da dagens oppdatering ventes å legge en demper på den. Lye har på sin side kjøpsanbefaling på aksjen.

Marine Harvest-aksjen endte ned 1,0 prosent.

Telenor falt

Telenor-aksjen sluttet ned 0,9 prosent etter at datterselskapet i Bangladesh, Grameenphone, fikk en ebitda før andre poster på 1.609 millioner kroner i andre kvartal 2016, mot ventet 1.662 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at de svakere enn ventede resultatene drives av noe lavere omsetning og lavere marginer i kvartalet. De trekker videre frem at utviklingen i antallet abonnenter også var svakere enn ventet.

Basert på datterselskapene som har lagt frem resultater så langt venter meglerhuset at Telenor vil legge frem en justert ebitda på 11,3 milliarder kroner og at guidingen vil være uendret.

Ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans venter Telenor å legge frem en ebitda før poster på 11,15 milliarder kroner.

Opera-avtale terminert

Opera Software falt 10 prosent til 54 kroner etter at avtalen mellom Opera Software og kinesiske Kunqi om salg av 100 prosent av aksjene i Opera er terminert.

Partene har inngått en alternativ avtale som innebærer salg av utvalgte forretningsenheter i Opera for 600 millioner dollar på «enterprise value»-basis.

«Fair value ifølge våre estimater er 625 millioner dollar for «forbrukervirksomheten», mot 600 millioner dollar betalt av konsortiet. Summen-av-delene-estimatet går fra 71 kroner til 67 kroner pr aksje. Opera kan betale ut tre dollar pr aksje og likevel ha 100 millioner dollar i kontanter!», skriver Arctic Securities i et kundenotat.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,49 prosent til 619,31 poeng, omsatt for 2,382 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Betaler 400.000 kroner for sommerskole - av egen lomme  

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning  

Petter Stordalens viktigste karriereøyeblikk hadde han som 33-åring: - Det forandret karrieren min  

Ekteparet Bahar (28) og Ahmet (32) Cambaz mistet onkelen sin under kuppforsøket i Tyrkia: – Hvorfor drepte soldatene onkel?  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25 Min
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.