- Det forandret karrieren min og ble begynnelsen på en fantastisk reise som endte med børsnotering og en brå slutt sommeren 1996 da jeg fikk sparken, sier investor Petter Stordalen (53)

I denne sommerserien forteller et knippe kjente mennesker fra norsk næringsliv, politikk og akademia om sin karriere. Hva er resultat av valg og tilfeldigheter?

Stordalen har bygget opp hotellkjeden Nordic Choice Hotels til å bli en av Nordens største. Men det har ikke alltid gått på skinner for 53-åringen. Han tenker tilbake på storkonkursen i varemagasinet Steen & Strøm i 1992 som det viktigste øyeblikket i sin karriere.

Som 30-åring var Stordalen med på å kjøpe senteret opp, og han gikk inn i ledelsen i selskapet. Etter en konflikt med styret, ble Stordalen kastet ut av selskapet i 1996.

- I dag er jeg i grunn takknemlig for at de sparket meg. Uten deres resolutte handling, hadde jeg aldri opplevd eventyret som skulle bli langt større enn Steen & Strøm, nemlig hotellselskapet Nordic Choice Hotels, sier han.

Lært av feil

Etter at han ble kastet ut av Steen & Strøm - med en kompensasjon på flere hundre millioner kroner - begynte Strodalen å bygge opp den kriserammede hotellkjeden Nordic Choice Hotels, som i dag er en av Skandinavias største.

- Har du angret på noen av valgene du har tatt på veien?

- Livet er for kort til å angre på ting som er gjort. Øvelsen er å lære av feil man har begått. Og det gjør jeg litt hver dag, sier Stordalen.

Han peker spesifikt på den første gangen han forsøkte å etablere hotellkjeden Nordic Choice i Danmark, som han tidligere har omtalt som «den tøffeste innrømmelsen i mitt liv».

- På den tida hadde vi hatt suksess i Norge og i Sverige, så da vi ville inn i Danmark var det ikke med list, men med overmot. Det ble en katastrofe, og i flere år tapte vi millioner på millioner. Til slutt måtte vi kaste inn håndkleet, forteller Stordalen.

Etter ti år i Danmark måtte Stordalen i mars 2011 la konkurrenten First Hotels overta alle Nordic Choice-hotellene i landet. Sommeren før anslo Stordalen selv at kjeden samlet hadde tapt rundt 800 millioner kroner i Danmark.

Nordic Choice etablerte seg likevel i Danmark etter dette, og den danske hovedstaden København er ifølge Stordalen et av kjedens «mest lønnsomme markeder».

Takker faren

Stordalen forteller at ingen enkeltpersoner har vært viktigere for hans karriere enn hans far, den nå avdøde Knut Anker Stordalen.

- Det er Fatter’n som med fast hånd, små korrektiver og enorm kjærlighet hadde evnen til å holde en villstyrig krabat i ørene, sier han.

Det var faren som ga Petter Stordalen hans første jobb, som butikksjef.

- Fattern jobba knallhardt hele livet, men var ikke fremmed for å sette oss barna i sving i butikken. I jobbingen var det som regel latter og glede. Jeg tror ikke målet hans bare var å bygge arbeidsmoral, det handlet om å lære oss arbeidsglede. Det er jeg evig takknemlig for, sier Stordalen.

Han trekker også frem den tidligere olympiske skihopperen Torbjørn Falkanger, som ifølge Stordalen ga han «ufortjent stor tillitt» da han fikk jobben som kjøpesenterleder som 24-åring.

I dag har Stordalen kun ett karrieremål:

- Å skape verdens mest bærekraftig hotellselskap, sier han.

Tidligere artikler i denne serien:

Kristin Skogen Lund: - Jeg kan tenke meg å starte for meg selv

Les mer:

Stordalen om konkurrenten Scandic: – Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie (DN+)

Scandic-direktør slår tilbake: Tror Stordalen har fått solstikk  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.