Oslo Børs er lite endret etter at Den kinesiske sentralbanken overrasket markedet med det som i praksis anses som en devaluering i morgentimene tirsdag.

Kraftig valutafall

Den kinesiske sentralbanken kunngjorde tirsdag morgen at den endret referansemidtpunktet for yuan mot dollar. Midtpunktet, som er utgangspunktet for et bånd der valutaen kan svinge inntil to prosent begge veier per dag, ble satt slik at yuan ble svekket med 1,9 prosent mot dollar.

I spotmarkedet falt den kinesiske valutaen 1,8 prosent mot dollar, den største endagssvekkelsen siden  januar 1994.

Sentralbanken kaller svekkelsen en engangshendelse. Og selv om svekkelsen blir omtalt som en devaluering, varslet sentralbanken samtidig at det daglige midtpunktet fremover skal ta utgangspunkt i gårsdagens sluttkurs - og ikke bestemmes av sentralbanken selv. 

Det kan indikere at sentralbanken fremover ønsker å at utviklingen i valutakursen i større grad skal være markedsstyrt.

Mens en dollar før dagens beslutning kostet 6,21 yuan, koster den i etterkant 6,32 yuan. Svekkelsen av den kinesiske valutaen gjør kinesiske eksportvarer rimeligere, mens importvarer inn til Kina blir dyrere.

Det gir blant annet utslag i råvareprisene. Kina er verdens største forbruker av råvarer og svekkelsen av valutaen gjør råvarer dyrere å importere til landet. Nordsjøolje med levering én måned frem er ned 1,2 dollar til 49,84 dollar, mens den amerikanske referansekontrakten WTI med levering en måned frem faller 1,5 dollar til 43,44 dollar.

Oljeselskapet Statoil endte ned 1,5 prosent til 134,40 kroner.

I markedet øker frykten for at svekkelsen av valutakursen vil føre til lavere etterspørsel fra Kina.

- Signaleffekten

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB mener imidlertid svekkelsen ikke betyr så mye i seg selv.

- Det er mer signaleffekten om at tilstanden i Kina krever en devaluering og at myndighetene er villige til ta det skrittet. Det signaliserer dessuten at det kan komme flere slike tiltak fremover, sier analysesjefen til TDN Finans.

Han tror at effekten på blant annet aluminium vil være marginalt negativ.

- Kina er en stor aluminiumprodusent, og vil stort sett kunne opprettholde produksjonen i aluminium til en lavere pris. Slik sett er dette i hvert fall ikke positivt, sier Schieldrop, som riktignok påpeker at aluminiumprodusentene fortsatt må handle innsatsfaktorer som alumina internasjonalt.

- Til gjengjeld er ikke kullet som brukes i aluminiumproduksjonen styrt av markedet til havs, men kjøpes internt i landet. Arbeidskostnadene i Kina blir dessuten også billigere sammenlignet med andre land, sier Schieldrop.

Hydro falt markert

Norsk Hydro-analytiker Christian Kopfer i Nordea Markets viser også til at innsatsfaktorer kjøpt innenlands, som lokalt priset energi, blir billigere som følge av devalueringen.

- Konkurransesituasjonen for kinesiske smelteverk blir slik sett litt bedre. Samtidig er dette en devaluering på kun to prosent, og man skal kanskje ikke overdrive betydningen, sier Kopfer, som viser til at en stor del av kinesiske aluminiumsmelteverk har solgt med tap på dagens aluminiumpriser.

- Så denne devalueringen hjelper dem noe og øker incitamentet for kinesiske produsenter av basematerialer til å eksportere mer til utlandet. Slik sett er dette negativt for produsenter i resten av verden, sier Hydro-analytikeren.

Morgan Stanley kuttet kursmålet på Norsk Hydro-aksjen til 40 kroner fra 42 tirsdag. Meglerhuset gjentok overvekt-anbefalingen.

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro sluttet ned 1,7 prosent til 31,02 kroner, omsatt for 476 millioner kroner.

Kraftig Yara-fall

Gjødselsprodusenten Yara International falt 4,0 prosent på Oslo Børs tirsdag. Kopfer, som også dekker Yara, mener den kinesiske devalueringen i seg selv ikke kan forsvare en slik nedgang.

-Det er selvfølgelig klart at dette senker kostnadene for kinesiske gjødselprodusenter, ettersom en stor del av kostnadene deres er knyttet til energi. Samtidig la kinesiske myndigheter akkurat på en merverdiavgift på 13 prosent, så man skulle tro totalbildet er ganske nøytralt. To prosent på Yara er i alle fall litt vel negativt med tanke på dette, sier han.

Kinesiske myndigheter kunngjorde fredag en merverdiavgift på 13 prosent på gjødsel som selges av kinesiske produsenter. Dette gjelder all gjødsel, både den som selges til kinesiske bønder og den som eksporteres.

Yara sa til TDN Finans mandag at de venter en liten positiv priseffekt av tiltaket. Det samme gjør meglerhuset Citi, som i en oppdatering mandag ser en marginal effekt på kinesisk urea- og DAP-prising, men at importen av kali til Kina kan lide noe som følge av avgiften.

Yara International ble omsatt for 303 millioner kroner.

Blodrødt i Vardia

Blant selskapene har Vardia lagt frem et resultat før skatt på -43 millioner kroner i andre kvartal 2015, mot -43 millioner kroner i samme periode året før.

Selskapet meldte også at de selger sine distribusjonsvirksomheter i Norge og Sverige for 30 millioner kroner, som del av en restrukturering av selskapet.

Vardia er ned 10,3 prosent til 1,32 kroner på lavt volum.

På makrofronten venter markedet på stemningsindikatoren Zew-indeksen fra Tyskland, samt ledende indikatorer fra OECD.

Hovedindeksen på Oslo Børs er nær uendret til 634,70 poeng.

Les også:
- Beijing i krisemodus
Enighet om Hellas' nye lånepakke  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.