Kina har valgt å foreta en historisk svekkelse av valutaen etter nye elendige eksportstatistikker.

Analytiker Amy Y. Zhuang i Nordea Markets Singapore tror vekstbekymringene har spilt en større rolle enn tilpasningen til mer markedsbasert valutafastsettelse, som i praksis devaluerte yuan i morgentimene.

- Uventet devaluering signaliserer Beijing i krisemodus, heter hennes oppdatering tirsdag.

- Villig til hva som helst

Kinesiske yuan svekket seg 1,8 prosent mot dollar etter at Den kinesiske sentralbanken reduserte sin daglige referanserente med 1,9 prosent tirsdag.

Det er det største yuan-fallet i spotmarkedet siden januar 1994, påpeker Zhuang.

Analytikeren mener devalueringen er positivt for veksten, men ikke nok til å sikre syv prosent vekst i Kina i år. Med dagens grep later Beijing til å være villig til å «gjøre hva som helst» for å hindre veksten fra å falle for mye under målet.

- Mer stimuli behøves. De globale innvirkningene vil være avhengig av om yuanens svekkelse er varig, skriver Zhuang.

Markedskrefter

SEB påpeker at Den kinesiske sentralbanken beskriver endringen som en engangsjustering.

Den nye ordningen innebærer daglige valutafastsettelser omkring hvor mye yuan/dollar kan bevege seg utifra markedskursene (inntil 2 prosent) og ikke ut av det blå, som i dag, utdyper meglerhuset.

- Fremover er tanken å la markedskreftene få større innflytelse på yuanens verdi, skriver SEB i morgenrapporten.

Sikter mot verdensvaluta

Meglerhuset mener bakgrunnen er en friere prissetting av yuanen, som er en forutsetning for å kunne inkluderes i valutafondet IMFs korg av spesielle trekningsrettigheter (SDRs, spesial drawing rights) og på sikt få status som en global reservevaluta.

SDR-korgen består i dag av euro, britiske pund, yen og amerikanske dollar og har siden 2003 blitt brukt som referansevaluta for Bank of International Settlements, eksempelvis ved internasjonale avtaler.

- Dessuten finnes det et motiv for å hjelpe eksporten og dermed støtte både tilvekst og arbeidsmarked. Vi regner med at endringen kommer til å gi en svakere yuan, skriver SEB.

Økt kapitalutgang

DNB Markets påpeker at tiltaket kommer kommer i en tid der den økonomiske veksten i Kina er svekket og rentedifferansen til USA er fallende. Meglerhuset venter at yuan vil svekke seg videre.

- Hvis markedet er av den oppfatning av kursen vil svekkes vesentlig over tid, vil det i en periode føre til økt kapitalutgang og ytterligere nedgang i valutareservene inntil kursen finner et mer stabilt leie, skriver meglerhuset i morgenrapporten.

DNB-analytiker Ole André Kjennerud mener Kina har funnet frem neste verktøy i verktøy-kassen.

- Nå vil markedet spille en større rolle i å bestemme retningen, skriver han i en oppdatering mandag.

Les også: Enighet om Hellas' nye lånepakke
Sjeføkonom: - Fare for bråbrems i norsk økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Kinesere luksusshopper i Norge

Kinesere luksusshopper i Norge
Klokker av merket Rolex og Patek Philippe til over hundretusen kroner: Kinesiske turister på luksusshopping i Oslo vet hva de vil ha. Gruppen utgjør omlag 80 prosent av de utenlandske kundene, og butikken har derfor egne ansatte som snakker språket.
01:07
Publisert: