Oslo Børs startet uken med markert fall mandag. Supplyrederiene DOF og Havila Shipping trosset imidlertid utviklingen og steg solid.

Børsnedgangen var markert og bred også på øvrige toneangivende europeiske børser. Børsene i London, Paris, Frankfurt og i Amsterdam var ned omkring 2,0-2,5 prosent.

DOF var blant selskapene som steg mest på Oslo Børs etter at rederiet meldte om flere nye kontrakter til Dof Subsea som til sammen er verdt over tre milliarder kroner. DOFs konsernsjef Mons Aase sa imidlertid til TDN Finans at kontraktene ikke ses som et tegn på at situasjon er i ferd med å løses i supply-markedet.

- Det er alltid en del lengre kontrakter å by på, vi byr på flere nå, men dette er spesielle prosjekter. Det er ikke slik at vi venter et massivt tilfang av oljeselskaper som skal ut å sikre lange kontrakter, sier han.

DOF-aksjen steg 6,71 prosent til 6,20 kroner.

Havila Shipping steg på sin side 0,94 prosent til 5,35 kroner, etter rederiet besluttet å legge to AHTSer i opplag, i håp om at de resterende båtene i markedet på grunn av dette vil få noe høyere rater.

Havilas konsernsjef Njål Sævik sa til TDN Finans at han er usikker på hvor lenge skipene vil bli i opplagsbøyene, men anslår nå at det i alle fall blir ut 2016.

Ellers har oljeprisen kommet noe ned. I skrivende stund omsettes Brent 1. posisjon for 47,69 dollar, ned fra 48,60 dollar på fredag.

Internasjonalt er det fokus på råvaretraderen Glencore, som falt over 20 prosent i London. Siden starten av forrige uke, har aksjen nå falt over 35 prosent, til sitt laveste nivå noensinne.

Les også: Frykter råvaresmell skal bremse verdensøkonomien og - Det er ingen overbevisning i markedet

Ifølge Financial Times, skyldes fallet primært vedvarende bekymring blant investorene for effekten av de lave råvareprisene på selskapet kombinert med den høye gjeldsgraden.

Ifølge Bloomberg News, mener Goldman Sachs at Glencore nylige tiltak for å redusere gjelden, som har inkludert aksjeemisjon og utbyttesuspensjon, ikke er tilstrekkelige.

Investec setter på sin side spørsmålstegn ved hvorvidt det vil være noe verdi igjen til aksjonærene hvis råvareprisene ikke bedrer seg. Meglerhuset tror kun en betydelig restrukturering kan redde aksjonærverdiene uten en gjeninnhenting i råvaremarkedet.

Markedets fokus er ellers på makroøkonomiske nøkkeltall, kanskje særlig fra USA, etter at sentralbanksjef Janet Yellen i en tale i forrige uke signaliserte tillit til den amerikanske økonomien, og at hun venter at det blir en renteøkning i løpet av 2015.

«I tillegg til oppdateringen av ytterligere en innkjøpssjefsindeks fra Kina denne uken vil vi også, etter hvert som vi passerer inn i oktober, få de månedlige amerikanske arbeidsmarkedstallene. Allerede onsdag kommer tallene for utviklingen av sysselsettingen i privat sektor, torsdag får vi som vanlig de ukentlige tallene for antall registrerte ledige og fredag får vi så den offisielle sysselsettingsstatistikken for september», skriver DNB Markets i en oppdatering.

Foruten dette, minner DNB-analytikerne om at vi er inne i siste uke av tredje kvartal, og at det kan dermed være grunn til å holde et ekstra øye oppe for mulige positive eller negative resultatvarsler som vil kunne påvirke enkeltaksjer og markedet generelt.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,62 prosent til 570,53 poeng, omsatt for 2,595 milliarder kroner.

Les også:
- Nødvendig med høyere arbeidsledighet
1,2 millioner Skoda-biler omfattet av utslippsjuks
Wall Street: - Det er ingen overbevisning i markedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Opptaksprøver for Oslo Brannvesen - Det er betydelig flere med bakgrunn fra offshore

Opptaksprøver for Oslo brannvesen
Det har vært en boom i antall kvalifiserte søkere på opptaksprøven til brannvesenet i Oslo. En av grunnene kan være dårlige tider i olje og offshore.
02:15
Publisert: