DNB-aksjen falt kraftig etter en svak kvartalsrapport og trakk Oslo Børs ned tirsdag. Ellers på europeiske børser var det god oppgang.

DNB-aksjen endte ned 7,6 prosent og veide med det opp for oppgang for blant annet Statoil, Norsk Hydro og Yara.

Les mer: Svakere enn ventet fra DNB

Jan W. Wolter, analysesjef for europeiske banker i Credit-Suisse, sier kvartalsrapporten til DNB var gjennomgående svakere enn konsensusforventningene, og at han ser risiko ytterligere nedjusteringer i konsensus.

- DNB har i det seneste to årene vært dyktige til å kutte innskuddsrenten for å veie opp for fallet i renteinntektene, men i denne rapporten ser vi at marginene faller, noe som overrasker markedet. Den negative effekten er på om lag 155 millioner kroner i kvartalet, sammenlignet med kvartalet før, sier Wolter til TDN Finans.

For det andre var analytikernes forventning til tap på utlån for optimistisk, mener Wolter.

- Tapene på utlån var nær 50 prosent høyere enn forventningene i markedet, og jeg tror at investorer kan bli bekymret for at dekningsgraden på misligholdte lån er på vei ned, sier Wolter.

Utviklingen i kvartalet tilsier økningen i problemlån går raskere enn takten i tapsavsetningene og nedskrivninger. Dekningsgraden falt fra 50 prosent til 43 prosent i kvartalet, ifølge Wolter.

- Dette kan reise spørsmål om hvorvidt DNB tar nok avsetninger ettersom utsiktene for oljeindustrien er vanskelige, sier han.

Kan gi opphav til gevinstsikring

I tillegg nevner han at DNB-aksjen har gjort det ganske bra den seneste tiden sammenlignet med sine europeiske konkurrenter. Slik sett var allerede en rapport på linje med forventningene diskontert i aksjekursen, og det kan gi opphav til noe gevinstsikring.

Credit-Suisse har en underperform-anbefaling på DNB, men Wolter påpeker at dette skyldes problemer innen oljeindustrien som DNB er eksponert mot og ikke driften av banken som sådan.

- Vi mener at banken påvirkes av utfordringer innen olje- og gassindustrien, DNB håndterer det bra, men det er negative faktorer som er utenfor deres kontroll, sier han.

Også Keefe, Bruyette & Woods mener DNB sin kvartalsrapport var svakere enn ventet, drevet av høyere tap på lån og svakere renteinntekter og kommisjon/gebyrer.

«Run to the hills»

Analytiker Karl Morris skriver i en oppdatering etter tallene at meglerhuset ser estimatnedjusteringer etter rapporten, og at de forblir forsiktige med å investere i DNB. Oppdateringen har tittelen «Run to the hills».

Morris mener negative faktorer for DNB er fallende investeringer i oljeindustrien og mulige virkningen av dette på den bredere økonomien, men også på kvaliteten på eiendeler innen industrien. I tillegg anses det norske lånemarkedet til privatkunder å være svært konkurranseutsatt, samtidig som det ventes rentekutt i september.

«Vi ser nedgraderinger av konsensus' resultatforventning etter disse resultatene, og etter en sterk relativ kursutvikling kontra sektoren og konkurrenter, forventer vi gevinstsikring i dag», heter det i rapporten.

Keefe, Bruyette & Woods har underperform-anbefaling på DNB-aksjen.

Ellers steg oljeprisen tirsdag. Oppgangen ble drevet av svekket dollar og forventinger om lagerfall i USA forrige uke, skriver Norwegian Oil Trading i en oppdatering tirsdag.

Oljeprisoppgangen trakk med seg energisektoren på Oslo Børs hvor Statoil steg 0,7 prosent mens oljeserviceindeksen var opp 0,51 prosent ledet an av Subsea 7 som steg 2,3 prosent.

Brent 1. posisjon ble handlet for 47,2 dollar per fat ved stengetid på Oslo Børs tirsdag, mot 46,6 dollar per fat på samme tid mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,45 prosent til 617,29 poeng, omsatt for 3,830 milliarder kroner.

 

Følg markedene på DN Investor

Les også:

Tesla etterforskes for lovbrudd etter dødsulykke  

 

Cyberkriminelle herjer banker dnPlus  (DN+)

De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.