Norsk Hydro tynger Oslo Børs torsdag etter at kinesiske myndigheter har fjernet eksportskatten på noen aluminiumsprodukter.

Analytikere sier til TDN Finans at det kinesiske tiltaket kan redusere prispremiene på aluminiumsprodukter.

Ifølge markedsaktører Metal Bulletin har snakket med kom kuttet overraskende, mens en aktør sier til TDN Finans at det har vært et tema som har vært diskutert mye i markedene, og at det har vært forventninger om at dette skal gjennomføres.

Veldig usikker effekt

Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets ser nå en mulighet for at oppgangen i LME-prisen blir mindre enn tidligere ventet og at premiene faller raskere.

- Effekten av dette er veldig usikker. Det er tvil om hvilke produkter det er snakk om, sier Veddeng til TDN Finans.

DNB Markets-analytikeren viser til usikkerhet rundt hvilke produkter som inngår i kinesiske myndigheters definisjon av «rods, bars and billets», og hvordan det vil påvirke handelsmønsteret. Han tror ikke produkter tilsvarende Hydros premium ekstruderte billets vil være omfattet av vedtaket.

- Eksportskatten opprettholdes for standard ingot. Hvis den hadde blitt kuttet ville premiene raskt falt ned mot historiske gjennomsnittsnivåer på rundt 100-150 dollar pr tonn. Jeg venter at det kommer økt kinesisk eksport, som fører til at tilgjengeligheten av metall øker i vesten. Det kan føre til at premiene faller raskere, og at oppgangen i LME-prisen blir mindre, sier Veddeng.

Hydro faller

Aluminium er den råvaren som faller mest på London Metal Exchange (LME) torsdag, og er ned 1,4 prosent til 1.781 dollar pr tonn.

Ifølge Hydros sensitivitetsanalyse gir en ti prosents nedgang i aluminiumspris et fall i driftsresultat gjennom et år på 3.200 millioner kroner.

- Gitt usikkerheten er det for tidlig å si noe om estimatendringer, men økt kinesisk eksport vil kunne presse både priser og premier. Dette gir 5-10 prosent nedsiderisiko for mine EBITDA-anslag, men jeg tror fremdeles at det er muligheter for økte priser på mellomlang sikt, sier Veddeng.

DNB-analytikeren opprettholder sin kjøpsanbefaling på Hydro-aksjen med kursmål på 52 kroner, men sier at nedsiderisikoen har økt betydelig.

- En kursnedgang på rundt fem prosent på dette i dag, er ikke unaturlig, sier Veddeng.

Norsk Hydro-aksjen faller 4,4 prosent til 39,77 kroner, og er mest omsatt torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Varsler ny boligstrategi før sommeren: - Mye unødig frykt

Ferdigplanlagt middag for rådville kokker

- Denne virksomheten brenner penger