Gjødselprodusenten Yara og programvareselskapet Opera Software bidro til at Oslo Børs steg svakt mandag.

Fordeler og ulemper

Yaras konkurrent CF Industries meldte mandag morgen om terminering av avtalen om overtegelse av OCIs europeiske, nord-amerikanske og globale distribusjonsvirksomhet.

Analytikerne ser både fordeler og ulemper for Yara som følge av termineringen. De er uenige i om dette er primært positiv eller negativt for selskapet.

Analytiker Eivind Sars Veddeng i DNB Markets mener nyheten har flere implikasjoner for Yara International, og at de alt i alt vil være mest negativt for selskapet.

- Vi har tidligere argumentert for at fusjonen ville være positivt for nitrogenprisisingen, på grunn av markedskonsolidering. Det er ikke lenger tilfelle og kampen for markedsandel i USA mellom OCI og CF vil tilta etter at OCIs nye anlegg i Wever blir ferdigstilt, skriver Veddeng i en oppdatering mandag.

Yara endte opp 1,1 prosent til 297,70 kroner, omsatt for 194 millioner kroner.

Storaksjonær klar for salg

Opera steg markert etter at storaksjonær Ludvig Lorentzen AS har tilbudt for salg store deler av sin aksjebeholding i forbindelse ned budet fra kinesiske Kunqi.

Ludvig Lorentzen AS og tilknyttede tilbyr til sammen 11 millioner aksjer. Dermed nærmer kjøper seg akseptgraden på 90 prosent, som er et forbehold i budet.

 -Vi fortsetter å tro at budet på Opera vil gå igjennom. Dagens melding indikerer at konsortiet sannsynligvis har nådd en pre-aksept på rundt 80 prosent, på bakgrunn av hva de kunngjorde forrige uke, sier analytiker Fredrik Thoresen i SEB til TDN Finans.

Opera-aksjen steg 9,6 prosent på Oslo Børs til 66,0 kroner omsatt for 106 millioner

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,05 prosent til 605,38 poeng, omsatt for 2,724 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs podkast

En Facebook-felle for norske medier, Skam, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

Se DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05 Min
Publisert:

Les også:

Dette er hans største bekymringer for oljeprisen

Sjefen tok millioner – advokaten ble dømt (DN+)

- Nedgangen kommer til å bli vesentlig mindre i 2017 enn den er i år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.