Oslo Børs steg til årsbeste torsdag, ledet an av seismikkselskapet Petroleum Geo-Services (PGS), som steg 24,74 prosent etter å ha lagt frem sin delårsrapport for andre kvartal.

Også Yara la frem resultater torsdag. Gjødselsprodusentens kvartalsrapport var svakere enn ventet. Likevel steg Yara-aksjen 6,4 prosent på Oslo Børs torsdag.

- Yara-kursen trekkes i all hovedsak opp av at de for første gang kvantifiserer forbedringsprogrammet på 500 millioner dollar, som er betydelig høyere enn ventet. I tillegg indikerer selskapet en sterk ordrebok for tredje kvartal, sier analytiker Jon D. Gjertsen til Pareto Securities til TDN Finans.

Hydro var et av selskapene som la frem et bedre resultat enn analytikerne ventet torsdag morgen. Hydro-aksjen endte opp 6,5 prosent.

- Vi forventer en oppgradering av estimatene på Hydro fra 2 til 5 prosent. Vi har en positiv holdning til aluminiumsprodusenten, skriver Nordea Markets i en oppdatering tidligere torsdag.

Flyselskapet Norwegian er blant selskapene som har trukket hovedindeksen på Oslo Børs i motsatt retning torsdag. Flere europeiske flyselskaper har falt torsdag, på bakgrunn av at Lufthansa har kuttet i sine estimater for årets resultat og Easy Jet leverte en skuffende kvartalsrapport.

Norwegian-aksjen endte ned 2,2 prosent torsdag.

Tidlige tegn

PGS-tallene var jevnt over noe bedre enn analytikerne hadde ventet, samtidig som PGS’ konsernsjef Jon Erik Reinhardsen snakket om bedrende fremtidsutsikter for første gang på mange kvartaler.

Overfor DN er Reinhardsen likevel tydelig på at det er for tidlig å komme med lovnader og garantier om bedring i inntjeningen i kommende kvartaler.

- Det er tidlige tegn. Vi prøver ikke overspille noe, men ser at det er en positiv utvikling. Dette underbygges også av det positive resultatvarselet til TGS, poengterer Reinhardsen.

Han tør ikke fastslå at den verste delen av nedturen er over. Han påpeker imidlertid at dialogen med kundene er veldig annerledes i dag, med oljepriser oppunder 50 dollar fatet, enn da oljeprisene var nede under 30 dollar.

- Hvis oljeprisen fortsetter oppover, som de fleste analytikerne venter, eller stabiliserer seg, har vi helt klart sett det verste, sier Reinhardsen.

Short-skvis

En forklaring på kraftige oppgangen i PGS-aksjen torsdag kan være at det har vært omfattende short-salg i aksjen i forkant av kvartalsrapporten. Ifølge en rapport fra IHS Markit mandag, var PGS den mest shortede aksjen på Oslo Børs, med 15,6 prosent av de utestående aksjene på utlån, skriver nyhetsbyrået TDN Finans.

Short-salg innebærer at investorer låner aksjer og selger dem. Hvis aksjen faller kan investorene kjøpe den tilbake til en lavere pris og dermed tjene penger slik. Hvis aksjekursen stiger, er det imidlertid ingen grenser for hvor stort tap investorene kan få. Når aksjekursene stiger fører det derfor typisk til at mange kjøper aksjer tilbake på en gang, som gjør at kursen bare stiger kraftigere.

- Det er store prosenter, men husk at kursen er omtrent flat siste måned. Når det er sagt, er dagens tall gode. Ledelsen virker tryggere og mye mer fremoverlent, og tør faktisk å spå bedring neste år. For mange har det vært en del shorting av aksjen, som nå dekkes inn, sier analysesjef Frederik Lunde i Carnegie til TDN Finans.

- Blør fortsatt penger

Analytiker Jørgen Andreas Lande i Clarksons Platou er ikke like imponert som Carnegie-Lunde.

- I forhold til våre estimater var rapporten omtrent slik som ventet. Det er altså ingenting i tallene som vitner om bedring. Så sier jo ledelsen at de ser tegn til bedring, men dette er basert på fremoverskuende ting, ikke på hva de faktisk har levert, sier Lande.

PGS-sjef Reinhardsen er uenig.

- Vår ebitda er 35 prosent høyere enn analytikerne ventet. Det må være en indikasjon på at det står noe bedre til enn den gjennomsnittlige analytikeren så for seg, sier PGS-sjefen.

Lande er imidlertid klinkende klar på at han ikke vil gjøre noen endringer i markedssynet sitt basert på kun ett kvartal.

- De blør fortsatt penger hver eneste dag. Man må trekke opp revolveren for å holde en kontantposisjon som er positiv, og man har en verkebyll i 2018 når et obligasjonslån skal tilbakebetales, sier han.

Selv om Clarksons Platou-analytikeren ikke tror den store oppgangen i PGS-aksjen er fullstendig berettiget, er han imidlertid ikke overrasket.

- Det er første kvartalet på lenge at ledelsen har vært fremoverlent og snakket om tegn til bedring. Og for øyeblikket bryr seismikkinvestorene seg mer om hvilken retning trenden går enn de faktisk inntjeningsnivåene, sier han.

Også Lande understreker at aksjen har falt mye før kvartalsrapporten:

- Det har garantert vært mye shorting, og nå er det short-inndekking. Alle er enige om at aksjen har vært presset ned i overkant mye, men det er også en grunn til det.

Clarksons Platou-analytikeren sier han kommer til å gjøre mindre estimater i PGS-estimatene, men sier han fortsatt forholder seg negativ og forsiktig til seismikkbransjen.

Hovedindeksen på Oslo Børs stenger opp 1,14 prosent til 631,73 poeng, omsatt for 3,68 milliarder.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise  

Avslørte frekk laksesvindel  

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)

Vanlige bankfilialer kan være borte fra gatebildet innen fem år, ifølge Nordea-direktør. Det skaper krisestemning blant pensjonister: Fortviler over filialens død dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.