Da gamle Rec ble delt opp i to selskaper, Rec Silicon og Rec Solar, for ett år siden fikk styreleder Ole Enger i Rec Solar en avtale om at han skulle få en premie dersom han klarte å finne en kjøper til selskapet innen 24 måneder. Enger klarte oppgaven på ett år. Kinesiske Bluestar Elkem byr 108,50 kroner per aksje i Rec Solar.

Det er altså ikke det minste overraskende at Rec Solar nå har fått en kjøper. Det er heller ikke særlig overraskende at kjøperen er å finne i Asia, det har hele tiden vært ventet. Rec Solar består hovedsakelig av den integrerte solcellefabrikken i Singapore.

Rec Solar-aksjen stiger nå vel 13 prosent til 106 kroner, som altså indikerer at aksjemarkedet tror dette budet går gjennom. Det er nok klokt. Enger har trolig det siste året vært land og strand rundt for å finne den kjøperen som er villig til å betale mest for Rec Solar. I Engers avtale om en premie ligger nok en komponent om at jo høyere bud han klarer å lokke frem jo høyere skal premien hans bli. Da vil det overraske hvis det plutselig skulle dukke opp en annen kjøper som er villig til å betale mer enn kineserne. 

Les også: Elkem vil kjøpe Rec Solar

Uansett, selv om Rec Solar-aksjen har vært handlet til over 108,50 kroner aksjen tidligere, toppen ble nådd i feburar på 119 kroner, bør nok Rec Solars aksjonærer være fornøyde med budet. Hele styret, inkludert storaksjonær Øystein Stray Spetalen og Jan Christian Opsahl, har anbefalt budet og allerede avtalt (på visse vilkår) å selge sine aksjer til Bluestar Elkem. 

Utskillelsen av Rec Solar har vært et eventyr for de nye aksjonærene. Det er ikke mange år siden at Singapore-fabrikken i gamle Rec hadde en implisitt verdi på null. Fabrikken kostet 11 milliarder kroner å bygge. Etter oppsplittingen av gamle Rec for ett år siden kom aksjonærene inn i selskapet på kurs 20 kroner.

En god dose finansiell engineering, en dose restrukturering av virksomheten og en god dose flaks har gjort at Spetalen og co har klart å skape milliardverdier av noe som for ikke lenge siden var betraktet som vrakgods.

Les også:

Oppkjøpskandidater til topps på børsen

Euro svekket mandag morgen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.