Oslo Børs endte lavere fredag, preget av fravær av de store makro- og selskapsspesifikke hendelser.

Oppmerksomheten er for øyeblikket mest rettet mot kvartalsrapporter, samtidig som markedet har i mente at situasjonen rundt Hellas' gjeldssituasjon ikke er helt avklart.

Spenning rundt Statoil

Kommende tirsdag legger Statoil frem sin kvartalsrapport. Det knyttes spenning til hva Oslo Børs' største selskap kommer til å kommunisere rundt utbyttet fremover.

Statoil-ledelsen har tidligere vært klar på at utbyttet skal holdes stabilt i alle fall de første tre kvartalene av 2015, til tross for lønnsomhetspress og lavere kontantstrøm som en følge av de lavere olje- og gassprisene.

Enkelte analytikere snakker om risiko for at et forestående utbyttekutt eksisterer. Konsensus er imidlertid at kvartalsutbyttet vil holdes 1,80 kroner pr aksje ut året, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Statoil-aksjen falt 2,1 prosent til 134,30 kroner, mest omsatt på Oslo Børs for 480 millioner kroner.

Fall i oljepris

Ellers fredag, var Brent-oljeprisen nede under 55 dollar fatet for første gang siden april, mens WTI gikk inn i bear-marked.

Aluminiumprisene har også falt, men kom litt opp igjen fredag morgen etter å ha nådd sitt laveste nivå i 2015 torsdag, på 1.636 dollar pr tonn. Tremånederskontrakten for aluminium på London Metal Exchange er nå på det samme nivået som sommeren 2009.

Prispremien på aluminiumbarrer i USA har også falt den seneste tiden, ifølge Metal Bulletin. Aktører de har snakket med viser til at Kina er forklaring bak svakheten, og det kun er kinesiske aktører som kan fortsette å produsere på disse nivåene.

Aluminium ned

Prispremien på pressbolter i aluminium er ned 2,3 prosent denne uken til 425 dollar pr tonn. Ved inngangen til året var premien på 822,5 dollar pr tonn.

- Det er en nedadgående trend. Dollaren er sterk, Kina går langsommere, det er for mye metall og premiene er lave - alt arbeider i mot metall for øyeblikket, sier en megler til Fastmarkets.

Fastmarkets viser også til at de foreløpige tallene for innkjøpssjefsindeksen fra Kina tynger sentimentet i metallmarkedet.

Credit Suisse mener aluminiumsektoren og Norsk Hydro er tilbake i en lignende situasjon som i 2012-2013, med tilbudsoverskudd, der marginer og priser fortsetter å falle, og med flate premier.

Kutter kursmål på Hydro-aksjen

Meglerhuset kutter derfor kursmålet på Hydro-aksjen til 30 fra 33 kroner, og gjentar sin «underperform»-anbefaling. De mener imidlertid at Hydro er godt plassert sektoren.

Det som skiller situasjonen nå fra tidligere, ifølge Credit Suisse-analytikerne, er at de fleste høykostnadssmelterne allerede har stengt ned, at kronen strukturelt har svekket seg mot dollar, at det ikke er noen store aksjonærer som skal selge, og at bauksitt og alumina-virksomheten nå er lønnsom.

Credit Suisse venter ytterligere seks måneder med utfordrende priser, før de ser en bedring.

Mulige katalysatorer for aksjen er produksjonskutt, en børsnotering eller rekonsolidering av Sapa i september, en ytterligere svekkelse av kronen og økt utbytte, mener meglerhuset.

Norsk Hydro-aksjen falt 0,03 prosent til 30,99 kroner, omsatt for 218 millioner kroner.

PGS ned

Petroleum Geo-Services (PGS) falt videre fredag, etter at selskapet la frem sin kvartalsrapport torsdag, hvor blant annet ebitda-guiding for helåret ble gjentatt, til flere analytikeres overraskelse.

J.P. Morgan oppjusterer PGS' eps-estimat for helåret 2015 med 14 cent, til -0,63 dollar på basis av sterk forhåndsfinansiering og økt guiding av multiklientinvesteringer.

Meglerhuset mener ellers at nøkkelbudskapet i rapporten var at dagratene ventes å falle ytterligere i vintersesongen og at det fortsatt er noe fleksibilitet på leveringsdatoen til nybygget «Ramform Hyperion», som for øyeblikket er planlagt for tredje kvartal 2016.

PGS-aksjen endte ned 2,2 prosent til 38,09 kroner pr aksje omsatt for 80 millioner kroner.

XXL steg

DNB Markets oppgraderte fredag XXL til kjøp fra hold og oppjusterte kursmålet til 100 kroner fra 90.

De viser samtidig til at aksjen falt 3,6 prosent etter gårsdagens rapport, noe de tror skyldes bekymring rundt kostnadsvekst knyttet til den sterkere dollaren, kombinert med usikre markedsforhold knyttet til oljeprisnedgangen.

«Vi tror XXLs høye volum og lavkostnadskonsept er enda mer attraktiv for forbrukere gjennom slike utfordrende tider, noe som kan sees gjennom XXLs solide vekst og marginekspansjon gjennom finanskrisen», skriver meglerhuset, som understreker at de venter fortsatt sterk vekst for XXL fremover.

Arctic Securities oppjusterte fredag kursmålet på XXL til 100 kroner (89) med henvisning til solid like for like(LFL)-vekst i andre kvartal, og beholder kjøpsanbefalingen på aksjen.

«Vi oppjusterer kursmålet vårt til 100 kroner på grunn av økt tillit til at XXL er best posisjonert for å bli den dominerende aktøren i den nordiske sportshandelen. Selskapet har en klar vekstbane som gjør at det kan handles til ganske høye multipler selv inn i det neste tiåret», skrive meglerhuset.

XXL steg 1,7 prosent fredag til 88,25 kroner, omsatt for 20 millioner kroner.

Nedgraderer RCC

Pareto Securities nedgraderer Royal Caribbean Cruises-aksjen til selg fra hold før selskapet legger frem resultatet for andre kvartal ettersom risiko/avkastning-forholdet ikke anses som attraktivt. Meglerhuset gjentar kursmålet på

72 dollar pr aksje.

Analytiker Jon David Gjertsen viser til sterk kursutvikling i det siste, en strukket absolutt verdivurdering og lite attraktivt risiko/avkasting-forhold relatert til guidingen for helåret 2015.

Gjertsen skriver at selv om han ser potensialet for at selskapet kan oppnå en egenkapitalavkastning på nær 15 prosent i 2017 mener de at verdsettelsen er strukket med pris/bok-forhold for 2015 på 2,1x.

Dette er godt over det historiske snittet for Royal Caribbean Cruises på 1,4x og Carnival Corporations historiske snitt på 1,7x, presiserer han.

I tillegg nevner han at selv om den generelle prisutviklingen innen cruise synes å være positiv har det vært betydelige rabatter i Karibbien og Europa for tredje kvartal også i 2015.

Royal Caribbean Cruises var ned 2,3 prosent fredag, omsatt for 99 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,59 prosent til 641,81 poeng, omsatt for 2,5 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Russland vil opprette eget kredittvurderingsbyrå

Kinas supermilliardærer med gigantisk formuevekst

Wall Street åpner svakt opp