Syv av de ti raskest voksende milliardformuene i verden tilhører kinesere, viser Bloombergs milliardærindeks, som måler formuene i dollar.

Flere av kinas milliardærer har nytt godt av den enorme aksjeoppgangen i de kinesiske innenlandsmarkedene det siste året.

Les mer om Kina på DN.no

Etter en børsoppgang på 150 prosent på ett år, fulgte et fall på 30 og 40 prosent i de lukkede innenlandsbørsene Shenzhen og Shanghai. Den internasjonale Hong Kong-børsen opplevde lignende utvikling, dog ikke med like store svingninger.

I begynnelsen av juli innførte kinesiske myndigheter en rekke tiltak for å stoppe nedgangen, og børsene er opp igjen siden da, uten at det imponerer ekspertene i stor grad:

Børskrakket har ført til at de mange millioner kineserne, som handlet med begge hender på toppen i april og mai, taper stort. Kinas rikeste drar derimot fortsatt inn milliarder.

Her er kineserne som er inne på Bloombergs liste over de ti raskest voksende milliardformuene i år:

Zhou Qunfei:

Formue: 9,4 milliarder dollar
Oppgang så langt i år: 322 prosent, eller 7,2 milliarder dollar

Zhou Qunfei startet Lens Technology i 2002. Selskapet ble børsnotert i mars på Shenzhen-børsen. Aksjekursen var femdoblet på tre uker, og hennes eierandel i selskapet gjør Quinfei til Kinas rikeste kvinne.

Guo Guangchang:

Formue: 7,6 milliarder dollar
Oppgang så langt i år: 76 prosent, eller 3,3 milliarder dollar

Guo Guangchang er eier og grunnlegger av det Hong Kong-noterte selskapet Fosun International. Selskapet doblet aksjekursen i det kinesiske børsrallyet tidligere i år.

Hui Ka Yan:

Formue: 7,7 milliarder dollar
Oppgang så langt i år: 71 prosent, eller 3,2 milliarder dollar

Huy Ka Yans eiendomsimperium er bygd ut fra selskapet Evergrande Real Estate, som er notert på Hong Kong-børsen. Aksjenkursen mer enn tredoblet seg under børsrallyet, før den ble påvirket av det påfallende krakket. Er i dag verdt nesten det dobbelte av børsversien før nyttår.

Yan Bin:

Formue: 8,9 milliarder dollar
Oppgang på så langt i år: 67 prosent, eller 3,6 milliarder dollar

Yan Bin har store investeringer i eiendom, teknologi og turisme. Han er blant annet distributør av energidrikken Red Bull i det kinesiske markedet. Formuen kommer hovedsakelig fra eierandelen i investeringsselskapet hans, Reignwood Group, som ikke er børsnotert.

Wang Jianlin:

Formue: 41,8 milliarder dollar
Oppgang så langt i år: 66 prosent, eller 16,7 milliarder dollar

Den tidligere soldaten er en av Kinas aller rikeste, med en rekke eiendeler både i aksjer og eiendom. Hans forretningsimperium startet med Dalian Wanda-konglomeratet, som økte med nesten 50 prosent i børsrallyet i år før nedgangen sendte aksjen ned igjen. Aksjen er opp 14 prosent siden nyttår.

Yongxing Liu:

Formue: 13,8 milliarder dollar
Oppgang siden nyttår: 64 prosent, eller 5,4 milliarder dollar

Formuen til Liu kommer hovedsakelig fra selskapet East Hope Group, som er Kinas største distributør av dyremat. Selskapet er ikke børsnotert.

Lu Guanqiu:

Formue: 9,2 milliarder dollar
Oppgang så langt i år: 53 prosent, eller 3,2 milliarder

Eier av det børsnoterte forretningskonglomeratet Wanxiang Group, hvor størstedelen av formuen hans kommer fra. Aksjekursen var mer enn tredoblet før den sank igjen under børskrakket tidligere i år. På tross av fallet er aksjen opp 110 prosent i år. Selskapet er notert på Shenzhen-børsen.

Foruten de kinesiske milliardærene er den sørkoreanske milliardæren Suh Kyung-Bae på andreplass på listen over raskest formuevekst i år, med 78 prosent. Den fransk-marokkanske telekom-magnaten Patrick Drahi er nummer fem, med 70 prosent. Han kan du lese mer om her: Han er blitt 54 mrd. rikere i år

I tillegg er østerrikeren Johann Graf, som har sett sin formue vokse med 64 prosent, nummer åtte på listen.

Les også på DN.no:

Ukraina unngikk mislighold av gjeld

Nordsjøoljen under 55 dollar fatet

Disse tallene sendte euroen umiddelbart ned

Se DNTV:

Biltest: Her er en premium-suv uten premium prislapp

Her er en premium-suv uten premium prislapp
Storsuv-en Kia Sportage gir deg faktisk mye bil for pengene.
01:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.