Seadrill har falt som en sten siden september i fjor. Kursfallet så langt oppsummerer seg til skrekkelige 65 prosent, men de siste ukene kan det se ut som om det har dannet seg en slags bunnformasjon i aksjen. Det skjer samtidig som vi ser at det voldsomme prisfallet på Nordsjø-olje også er i ferd med å flate ut på rett under 50 dollar fatet. Oljeprisen er den desidert viktigste temperturmåleren for riggindustrien. Lavere oljepris betyr kutt i oljeselskapenes investeringsplaner og det betyr lavere etterspørsel etter borerigger.

En tilsvarende bunnformasjon så vi danne seg i Seadrill-aksjen i oktober og november i fjor på rundt kurs 150 kroner. De investorene som da veddet på at bunnen var nådd, angrer fortsatt. Etter noen uker med konsolidering fortsatte Seadrill-aksjen kraftig rett ned til nivå 90 kroner.

Ifølge Bloomberg er det nå syv av 36 analytikere som anbefaler kjøp av aksjen, 15 anbefaler hold og 14 anbefaler selg. Det gjennomsnittlige kursmålet til analytikerne er på 106 kroner. Kursen er nå rett under 79 kroner.

Det er fortsatt greit å minne om det amerikanske meglerhuset Goldman Sachs som i slutten av desember nedgarderte Seadrill fra nøytral til selg og tok ned kursmålet til 59 kroner. Det er ned nye 25 prosent fra dagens nivå.

«Selv om Seadrill allerede har kuttet ut utbytte tror vi det fortsatt er betydelig balanserisiko på grunn av store finansieringsbehov i 2015 og 2016 og utover. I tillegg er det begrensede muligheter for å refinansiere gjelden. Det åpner opp for muligheten av høyere gjeldskostnader på grunn av de utfordrende forholdene,» skrev Goldman Sachs.

Seadrill må i år og neste år hoste opp fire milliarder dollar for å betale for rigger som kommer for levering.

«Vi har også gjort en analyse for et scenario med en oljepris på 70 dollar per fat hvor Seadrill vil bryte sine lånebetingelser for 2016, som igjen kunne trigge en egenkapitalemisjon,» skriver Goldman Sachs. Meglerhuset tror ikke aksjemarkedet har priset inn denne risikoen.

Goldman Sachs la til grunn en oljepris på 70 dollar. Oljeprisen akkurat nå er 48,9 dollar per fat.

Les også:

Røkke-sprett på børsen

Aker Solutions får milliardkontrakt på Johan Sverdrup

Frontline rocker  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.