Seadrill melder på morgenkvisten at selskapet fjerne to store Petrobras-kontrakter verdt svimlende 1,1 milliarder dollar fra ordrereserven. Det dreier seg om ultradypvannsriggene West Eminence og West Taurus som Seadrill tidligere har meldt sluttet til Petrobras.

«På grunn av nylige hendelser i Petrobras, tror Seadrill ikke lenger at kontraktene vil bli sluttet innen tidsrammen eller ifølge de tidligere godkjente kommersielle betingelser,» skriver Seadrill.

«Nylige hendelser i Petrobras» må da komme høyt opp på listen over denne ukens understatements.

Petrobras befinner seg i en dyp krise hvor hele toppledelsen nylig trakk seg på grunn av korrupsjonsskandalen som herjer i selskapet. Aksjekursen har kollapset. Mislighetene kan ha kostet selskapet over 200 milliarder kroner, og selskapet har selv erkjent at dette kan ha medvirket til et verdifall på over 170 milliarder kroner.

For Seadrill er det krise at disse kontraktene trolig fordufter, og aksjekursen faller nesten 13 prosent på Oslo Børs nå på formiddagen fredag. Etter at utbyttebetalingene ble stanset helt og riggratene har mer enn halvert seg, har investorene i hvert fall kunnet trøste seg med Seadrills meget betydelige ordreserve som gir forutsigbar kontantstrøm i flere år fremover. Disse kontraktene og selskapets moderne rigger har vært det som har skilt Seadrill fra andre konkurstruede riggselskaper.

«Begge riggene er på kontrakt med Petrobras og går av de opprinnelige kontraktene i Q1 og Q3 2015. Risikoen stiger dermed for at riggene blir ledige i markedet gjennom store deler av 2015 og 2016. I tillegg til at meldingen påvirker forventningene til inntjeningen i år og neste år negativt vil de også kunne medføre stigende usikkerhet knyttet til kontraktssituasjonen for andre av selskapets rigger,» skriver DNB Markets som anbefaler salg av aksjen med kursmål 60 kroner.

Les også:

Brasil-smell for Seadrill  

- Det er klart at det er usikkerhet i markedet

Smell for Schibsted og Seadrill  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.