Oslo Børs sluttet ned fredag der en stadig svakere oljepris danner et negativt bakteppe. Statoil og Seadrill var blant aksjene som falt.

John Fredriksens riggkjempe Seadrill tynget utviklingen, uten selskapsspesifikke nyheter. Da børsen stengte, var aksjen ned 5,61 prosent.

Selskapet har fått hard medfart som følge av svakere markedsutsikter. Samtidig er det planlagte samarbeidet med russiske Rosneft gjennom nordsjø-riggselskapet Nort Atlantic Drilling (NADL) satt på hold som følge av vestlige sanksjoner.

Obligasjonslånene til North Atlantic har tapt 63 prosent av pålydende verid og er konkurspriset med 19 prosent yield, skriver Finansavisen.

Seadrill, som eier 70 prosent av selskapet, lover å hjelpe.

- Vi står bak NADL dersom det blir behov for det. Dette er noe vi har gjort i andre tilfeller, som for eksempel Sevan Drilling, sier finansdirektør Rune Magnus Lundetræ.

Forlenger suspensjon

Fredag ble det kjent at Statoil forlenger suspensjonsperioden på de tre riggene «COSL Pioneer», «Scarabeo 5» og «Songa Trym» på grunn av overkapasitet i riggporteføljen. Suspensjonene er også en konsekvens av at forsøkene på å modne frem alternative oppgaver til riggene ikke har ført frem, opplyses det.

-Riggkontraktene ble inngått i en tid der det var krevende å sikre nok riggkapasitet. Nå er aktiviteten utfordret av lavere marginer, generelt høyt kostnadsnivå og dermed svakere lønnsomhet. Det er derfor mer krevende å modne lønnsomme boremål, sier Statoil-direktør for anskaffelser Jon Arnt Jacobsen i en kommentar.

Flere sysselsatte

Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg 321.000 i november og arbeidsledighetsraten var 5,8 prosent, viser tall fra amerikanske arbeidsmarkedsmyndigheter fredag.

Sysselsettingen utenfor jordbruket for oktober ble revidert fra opprinnelig rapportert 214.000 til 243.000.

På forhånd var det ventet at antallet ville stige med 230.000. Ledighetsraten var ventet å forbli uendret på 5,8 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,2 prosent til 567,72 poeng, omsatt for 3,82 milliarder kroner.

Les også: Hun blir ny Lundin-sjef
Tror renten blir kuttet nå  
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.