Oslo Børs blir tirsdag tynget av utviklingen i Statoil, som legger frem resultater onsdag, og andre oljerelaterte aksjer.

BP har tirsdag lagt frem svakere tall enn ventet. Oljeselskapet regner nå med driftsinvesteringer under 17 milliarder i 2016, altså noe lavere enn tidligere kommunisert.

- Samlet var tallene fra BP svakere enn konsensus, med justert resultat pr aksje 20 prosent under forventning. Utbyttet var som ventet. Informasjonen fra BP-rapporten er egentlig ikke direkte overførbar til Statoil i morgen, men kan nok legge en demper på forventningene, sier analytiker Halvor Strand Nygård i SEB til TDN Finans.

SEB sine Statoil-estimater ligger et godt stykke under konsensus, både for produksjon i Norge og realiserte priser. Nygård regner ikke med store nyheter i morgen, men mener det kan komme et oppdatert capex-anslag. Han tror ikke det blir endringer i scrip-utbyttet, selv om overraskende få valgte aksjer i forrige runde.

- Det er mulig Statoil justerer opp rabatten for å få flere til å velge aksjer som utbytte, men det vil i så fall skje ved en senere anledning, sier Nygård.

Pareto positiv til Statoil-aksjen

Pareto Securities antar at Statoil vil beholde fem prosent rabatt og akseptere lavere akseptgrad. Total har måttet gi ti prosent rabatt i sitt program for å få opp andelen som velger aksjer, påpeker oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities.

Han er positiv til Statoil-aksjen, med kjøpsanbefaling og kursmål på 160 kroner. I skrivende stund handles aksjen for 140,7 kroner, ned 0,35 prosent.

- Med en oljepris på 60 dollar fatet er Statoil i stand til å finansiere utbyttet og investeringer fra drift. Det er kjernen i investeringscaset slik vi ser det, sier Omdal.

Han sier markedet er urolig for oljeprisen i det USA går inn i det som normalt er toppen av kjøresesongen.

- I det korte bildet er markedet bekymret for manglende trekk i bensinlagrene. Frykten er å møte raffinerivedlikeholds-sesongen i september, en tid med kraftig fall i råoljeetterspørselen, med fortsatt rekordhøye lagre, sier Omdal.

Han mener imidlertid at markedet sannsynligvis er i underskudd allerede.

- Overforsyningen var på nesten 2,2 millioner fat dagen i andre kvartal 2015. Nå er vi rundt 0 til noen hundre tusen fat i underbalanse. Vi vil først se dataene i ettertid, men produksjonen utenfor Opec fortsetter å falle kraftig, og Opecs produksjon vil også flate ut, sier Omdal.

- Vil få kraftige lagertrekk

IEAs anslag for Call-on-Opec for tredje kvartal neste år er med 34 millioner fat betydelig høyere enn dagens produksjon, men de fleste medlemslandene er nære maksnivåer allerede.

- I juni var Opec-produksjonen 33,2 millioner fat, med et Saudi-Arabia svært nær "peak". Iran er allerede tilbake på nivået før sanksjonene ble innført. Da er det vanskelig å se at Opec skal greie 34 millioner fat dagen, hvis ikke Libya kommer tilbake. Dermed vil man få kraftige lagertrekk, sier Omdal.

Han har ikke tro på at iransk produksjon vil fortsette å overraske på oppsiden.

- Iran ligger på 3,7 millioner fat nå, men bare å komme seg opp til fire millioner kan ta år, fordi det vil kreve mye større investeringer, sier Omdal.

Risiko på nedsiden

I 2011 ble det investert 20 milliarder pr år i Irans oljesektor, men de seneste årene har tallet vært 4-5 milliarder dollar. Iran har problemer med enkelte vedvarende sanksjoner, blant annet restriksjoner på amerikansk teknologi og banksystemer. Landet har ennå ikke presentert kontrakter til utenlandske investorer.

- Det virker som det er intern strid om hvordan avtalene skal være. De konservative og revolusjonsgarden har stort eierskap i den lokale oljeindustrien, og det er ulike oppfatninger om hvor attraktive avtalene skal være for utenlandske investorer. Generelt har iranerne vært tøffe forhandlere, sier Omdal.

Pareto anslår en oljepris på 50 dollar fatet i tredje kvartal, med risiko litt på nedsiden. For fjerde kvartal er anslaget 55 dollar fatet.

Blant andre oljerelaterte selskaper faller Subsea 7-aksjen 1,7 prosent. JP Morgan har nedgradert aksjen til "underweight" fra nøytral og viser til at pendelen har "svingt for langt i selskapets imponerende reprising", skriver Bloomberg News.

Prisen på Brent 1. posisjon er 44,50 dollar pr fat, sammenlignet med 44,86 dollar da Oslo Børs stengte mandag.

Finanssektoren faller i Europa

Ellers faller finanssektoren mest i Europa. Tyske Commerzbank kom mandag kveld med et resultatvarsel, og opplyser at bankens kjernekapital falt til 11,5 prosent i andre kvartal 2016, fra 12 prosent i første kvartal.

Commerzbank-aksjen er ned 5,4 prosent, mens Deutsche Bank er ned fire prosent.

På Oslo Børs er DNB ned 0,32 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,12 prosent til 617,79 poeng, omsatt for 891 millioner kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Pr-veteranene tjener millioner. Det imponerer ikke pr-nestor Hans Geelmuyden dnPlus  (+)

«Nyhetsunnvikerne besitter så lav kunnskap at det er grunn til bekymring...»

Prosafe varsler betydelige bemanningsreduksjoner

87 millioner kroner i minus for VGTV  

Anbefalt av DNtv:

Sanders buet på av sine egne da han ba om støtte til Clinton
Bernie Sanders sine tilhengere er illsinte etter e-post-lekkasjene som angivelig viser at ledere i demokratenes nasjonalkomité forsøkte å undergrave kandidatens valgkamp for å bli partiets presidentkandidat.
01:19
Publisert:

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.