Oslo Børs sluttet høyere tirsdag, trukket opp av Statoil som la frem en bedre kvartalsrapport enn ventet.

Analytikerne omtaler Statoils rapport for andre kvartal som klart bedre enn ventet på en rekke områder, og flere meglerhus venter å oppjustere estimatene noe for 2015.

Samtidig er oljeprisen fremdeles lav og usikkerheten rundt utbyttet vedvarer, advarer flere.

Det fremgår av oppdateringer fra Morgan Stanley, Citi, Handelsbanken Capital Markets, DNB Markets, Swedbank, Bank of America Merrill Lynch og Société Générale tirsdag.

Nå rettes imidlertid fokus mot hva selskapet kommuniserer om utbytte fremover, skriver DNB Markets.

«Vi venter i utgangspunktet at fleksibiliteten i selskapets balanse vil være tilstrekkelig til å opprettholde et flatt utbytte også for 2016», skriver DNB Markets.

Statoil endte opp 1,4 prosent tirsdag til 132,20 kroner, omsatt for 845 millioner kroner.

Oljeprisen hentet seg noe inn

Oljeprisene falt tirsdag ettermiddag, men hentet seg noe inn i løpet av dagen. Brent-frontkontrakten lå på om lag 52,64 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs tirsdag, mot 53,75 dollar per fat ved stengetid mandag

Analysesjef for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB ser ikke noen åpenbar driver for oljeprisfallet tirsdag.

- Dagens prisfall er en fortsettelse av gårsdagens, som var drevet det grunnleggende store nedsalget i aksjemarkedene i Kina, kombinert med Baker Hughes' riggtelling fredag, som viste en økning, sier analysesjefen til TDN Finans.

Han mener samtidig utviklingen i oljeprisen må sees i sammenheng med det generelle fallet i råvarepriser på rundt syv prosent de seneste 14 dagene.

- Vi ser jo at det er den generelle uro rundt Kina som har drevet ned råvareprisene. Kina er på mange måter hjertet av råvaremarkedet, og når det er så store bevegelser i aksjeprisene, er det mange investorer som blir presset til å lukke andre posisjoner, blant annet innen råvarer. Samtidig skaper aksjenedgangen et generelt negativ sentiment, sier Schieldrop.

Han understreker at ved siden av den generelle nedgangen for råvarer har avtalen med Iran bidratt til å svekke prisbildet for olje spesielt.

- Et uryddig landskap

Schieldrop ser heller ingen spesielt stor oppside for oljeprisen fremover.

- Det er et uryddig landskap. Man må huske på at oljeproduksjon er fallende og konsumet stigende, men denne utviklingen skjer ikke raskt nok. For øyeblikket viser heller ikke Opec noen vilje til å kutte i produksjonen, men det blir interessant å følge med frem til neste møte i desember, sier analysesjefen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,30 prosent til 628,52 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

Les også:

Statoil spår oljepris på 80 dollar fatet i 2018  

Børsene i Kina stuper videre  

Se hvordan en Skoda blir til: Fra løse deler til bil på 154 minutter:

 

Fra løse deler til bil på 155 minutter
Det er tiden det tar å bygge en Skoda. DN har besøkt fabrikken utenfor Praha.
01:31
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.