Avisen Folha publiserte mandag utdrag fra det som oppgis å være hemmelige opptak fra samtaler mellom planleggingsminister Romero Juca og Sergio Machado, tidligere sjef i oljeselskapet Transpetro.

Både Juca og Machado har vært berørt av korrupsjonsetterforskningen. I samtalene tar Juca angivelig til orde for en «nasjonal pakt» for å stanse granskingen.

– Vi er nødt til å endre regjeringen for å stanse denne blødningen, sa Juca.

Bilvask

Etterforskningen, som det føderale politiet har gitt navnet «Operasjon bilvask», omfatter titalls høyt rangerte politikere og næringslivstopper. Mange av dem har enten blitt siktet eller dømt for å ha tatt del i omfattende underslag og bestikkelser knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras.

Gjengivelser av samtalene viser at ministeren oppfordret til riksrettssak mot Rousseff, ifølge Folha. Men mandag avviser Juca selv at samtalen dreide seg om å stanse etterforskningen.

«Snakket med generalene»

I samtaler som ble tatt opp av Rousseff-tilhengere for å bevise hennes påstand om at riksrettsprosessen er et kupp i forkledning, sier planleggingsministeren følgende:

– Jeg snakker med generalene, med de militære lederne. Det er greit for dem, de sier de vil garantere for det.

Ifølge utdragene sier Juca dessuten at han har klarert sine planer med Brasils Høyesterett, som holder oppsyn med riksrettssaken.

Ministeren innkalte til pressekonferanse på kort varsel etter mandagens avsløringer. Der hevder Juca at han i samtalene refererer til «blødningen» i Brasils økonomi, som er rammet av resesjon.

Nøkkelposisjon

Planleggingsministeren har en nøkkelrolle i den nye regjeringen til fungerende president Michel Temer som rykket opp fra visepresidentposten da Rousseff ble suspendert i seks måneder.

Det skjedde 12. mai da flertallet i nasjonalforsamlingens overhus stemte for å stille Rousseff for riksrett for anklager om at hun pyntet på statsregnskapene i forkant av forrige presidentvalg.

Juca framholder at han støtter Petrobras-etterforskningen og anklager avisa Folha for å ha tatt uttalelsene hans ut av sammenheng.

Mange skandaler

Temer har lovet en ny start for Brasil etter den økende økonomiske og politiske lammelsen som har oppstått under Rousseffs andre presidentperiode. Etter bare ti dager ved makten har han imidlertid måttet tåle en rekke nederlag, senest søndag da tusener demonstrerte imot ham i en rekke byer i Brasil.

Temer skapte også storm da han utnevnte en regjering bestående utelukkende av hvite menn. Den midlertidige presidenten har dessuten sett seg nødt til å reversere sin beslutning om å fjerne kulturdepartementet etter massive protester fra noen av Brasils mest kjente artister og skuespillere. (©NTB)

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs podkast

En Facebook-felle for norske medier, Skam, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

Se DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Les også:

Dette er hans største bekymringer for oljeprisen

Sjefen tok millioner – advokaten ble dømt dn+ (DN+)

- Nedgangen kommer til å bli vesentlig mindre i 2017 enn den er i år  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.