Flyselskapet SAS har lenge vært i hardt vær.

Nå er selskapet klar med en ny spareplan med krav om store lønnskutt og som vil berøre flere tusen ansatte, skriver flere danske medier.

Den nye planen legger opp til voldsomme endringer og innsp#229er.

Kan bli heftige konflikter
Ifølge svenske DI.se vil den kommende sparepakken innebære at alle ansatte skal tvinges til å si opp. Tanken er at de deretter skal søke på sine egne jobber og gå kraftig ned i lønn.

Ifølge opplysninger gitt til journalisten Richard Björnelid, forfatter av boken "SAS - Om kunsten å torpedere et flyselskap", skal de ansatte i markedsavdelingen i SAS allerede ha fått beskjed om dette.

Kilder tett på forhandlingene om spareplanen sier den vil føre til nye heftige konflikter med kabinpersonalet og pilotene, som vil bli møtt med krav om omfattende kutt i lønn og betingelser.

Ifølge den danske avisen Berlingske inneholder spareplanen krav om lønnskutt på opp til 25 prosent.

Ingen beslutning tatt
SAS dementerer imidlertid overfor flere medier at noen endelig beslutning om den nye sparepakken er tatt.

- Det foreligger i media ulike versjoner av spekulasjoner om hva som kommer til å skje i SAS. Som vi tidligere har sagt så ser vi over virksomheten, noe vi har gjort siden en tid tilbake, men ingen beslutning er tatt, sier SAS' informasjonssjef Elisabeth Manzi.

Selger datterselskap?
Jyllands-Posten skriver at alt nå er i spill for å hente inn penger til selskapet. Flere kilder peker på at et stort antall mellomledere kan miste jobbene sine. I tillegg skal SAS vurdere å selge datterselskapet SAS Ground Handling (SGH).

Planen er utarbeidet fordi det nåværende spareprogrammet ikke har vært tilstrekkelig til å sikre et akseptabelt overskudd.

Samtidig truer nye regnskapsregler i EU med å utradere selskapets egenkapital på rundt 12 milliarder kroner.

Fra 2013 skal pensjonsforpliktelsene motregnes i egenkapitalen.

Mer fleksibel
Også tidligere er et stort antall medarbeidere blitt stilt overfor et krav om å gå ned i lønn eller skifte arbeid.

- Vi kommenterer ikke størrelsen på innsp#229stiltakene på bakgrunn av rykter, men jeg kan bekrefte at vi i SAS siden august har arbeidet på en større plan som skal etterfølge 4Excellence-strategiplanen, som har vist seg å ikke være tilstrekkelig, sier Trine Kromann-Mikkelsen, pressesjef i SAS Danmark til Berlingske.

– I forbindelse med halvårsregnskapet opplyste vi at det var behov for å øke hastigheten på planene for å redusere omkostningene og skape en mer fleksibel og forenklet organisasjon, sier Kromann Mikkelsen til Jyllands-Posten.

– De nye tiltakene blir presentert i høst, legger hun til.

Les også: Norwegian klager på SAS-favorisering

- Jeg tror faktisk ikke Norwegian har det så dumt



SAS har oversett gullgruve
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.