Mens boligmarkedet i Norge nærmest koker, er det i ferd med å fryse til is hos søta bror.

Tall fra en av de største eiendomsmeglerkjedene i Sverige, Svensk Fastighetsförmedling, viser at det nå tar mye lenger tid å få solgt boligen sin enn på samme tid i fjor, skriver di.se.

For eneboliger tar det nå i snitt 96 dager fra boligen legges ut til salg, til den har funnet en ny eier. Det er en økning fra 71 dager i fjor på samme tid, ifølge tallene som Dagens Industri har fått tilgang på.

Enda kraftigere bremser omsetningshastigheten på leilighetsmarkedet. Der tar det nå i snitt 53 dager å få solgt, mot bare 37 dager for ett år siden. Det vil si at salgstiden har økt med over 40 prosent.

Strengere banker
Administrerende direktør i Svensk Fastighetsförmedling, Peeter Pütsep, sier at mens boligene tidligere har gått unna i byene, i motsetning til distriktet, er går det nå tregt over alt.

- Økningen i liggetid har først og fremst skjedd i storbyene. I utkanten er har det lenge vært vanlig med seks til ni måneder salgstid, sier han til di.se.

Fortsatt er det relativt lett å selge de minste leilighetene i Sverige. Men større og dyrere leiligheter er vanskelig å finne kjøpere til. Årsakene er flere, ifølge Pütsep.

Negative konjunktursignaler senket farten i markedet allerede i fjor, og har forsterket seg i år som følge av strengere utlånsregler og krav til at gammel bolig må selges først, før man får lån til en ny.

25 dager i Norge ifølge NEF
Til sammenligning ligger gjennomsnittlig formidlingstid for alle norske boliger nå på 25 dager ifølge statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund, NEF. I Norge bygger statistikken på tiden det tar fra en bolig legges ut på finn.no til den registreres som solgt. Statistikken tar ikke hensyn til boliger som ikke blir solgt, og der annonsen blir trukket. Den tar heller ikke hensyn til hvorvidt boliger der annonsen er trukket tidligere, blir "relansert" på markedet.

DN.no har også sammenlignet liggetiden for boliger på det norske og svenske markedet gjennom søkemotorene boliga.no og boliga.se. Disse sidene samler annonser lagt ut på nettet og registrerer hvor lenge annonsene har ligget ute.

Basert på disse, ser bildet ganske annerledes ut enn statistikken fra boligmeglernes egne foretak.

Eneboliger synes å omsettes saktere i Sverige. Der har 23 prosent av annonsene ligget ute i mindre enn 30 dager, mot 32 prosent i Norge. I andre enden har 31 prosent av boligene ligget ute mer enn 150 dager i Sverige, mens tallet i Norge er 26 prosent.

For leiligheter tegner tallene fra boliga.no/se snarere et bildet av et raskere markedet i Sverige enn i Norge.

44 prosent av annonsene har ligget ute mindre enn 30 dager i Norge, mens over halvparten, 52 prosent har ligget ute under 30 dager i Sverige. I kategorien "tregsolgt", annonser som har ligget over 150 dager, er andelen 24 prosent i Norge, men bare 12 prosent i Sverige.

Se flere tall i tabellene under.

Les også:

<b>Du må ta regningen for nye boliglånsregler</b>

<b>Færre nordmenn kjøper hus i Sverige</b>

<b>Nå snur det: - Naivt å tro at vi ikke blir rammet</b>

Eneboliger







Leiligheter