Antall bredbåndslinjer i Norge ble nesten tidoblet på elleve år, fra 2003 til 2014, men nå er utviklingen snudd, viser tall fra SSB. Fra første til andre kvartal i år falt antallet linjer. Fallet var lite, men det er første gang noen sinne dette markedet skrumper.

Men samtidig som antall linjer faller så gjør snitthastigheten et voldsomt hopp, og landet på hele 23,1 Mb/s.

- Det er ikke lenge siden analyser viste at 4 Mbit burde holde for alle, påpeker sier Harald Wium Lie i Nexia, som har laget flere analyser av det norske bredbåndsmarkedet.

Han tror skytjenester driver opp etterspørselen etter raske linjer.

 - Dette drives av video og nettskytjenester. Nettflix, HBO og NRK.no er en killerapper -  det fungerer og det vil bare bli mer av det, sier Wium Lie.

Kan spare milliarder

Ifølge Wium Li er snitthastigheten rundt det dobbelte i Sør-Korea, og fremdeles betydelig høyere i Sverige. Han tror Norge kan spare mye på høyere hastigheter. 

- Norske bedrifter kan spare miliarder ved hjelp av nettskytjenester, men det krever høy kapasitet, sier Wium Lie.

Han mener hjemmearbeid via nettsky kan kreve en linje på 50 Mb/s, hvis man har litt tunge filer. Og for å illustrere besparelsene tar han utgangspunkt i Nexias egne servere – som de tidligere drev og vedlikeholdt selv. Nå ligger alt i en nettsky og drives av andre.

- Før hadde vi en snittkost på 600 kroner døgnet, nå er vi nede i 300 kroner. Ganger du 300 kroner med 365 dager i året og antall andre SMB-bedrifter i Norge får du et utrolig stort tall. Det kan finansiere forferdelig mange fiberlinjer, sier han.

Mobil forklaring

Wium Lie er usikker på om antall bredbåndslinjer faktisk er på vei ned, men ser flere grunner til at mange års kraftig vekst kan være over.

- Før fikk man store hopp i bruken når nye områder fikk bredbånd. Nå har alle som har et ønske om å få bredbånd har hatt muligheten en stund, sier han.

Dessuten har mobiloperatørene kraftig utvidet sine raske 4G-nett i forkant av andre kvartal.

- Der vi har bygd ut 4G har vi fått en kraftig økning i trafikken, sier Sverin Roald, kommunikasjonsdirektør i Netcom.

 Wium Lie er overbevist om at dette har bidratt til fallet.

- Det finnes områder der du får tilbud om raskere nett over mobil enn via kabler, sier han.

80 prosent av alle husstander har nå fast bredbåndslinje.

- Jeg tror ikke det tallet skal så veldig mye høyere, men jeg tror snitthastigheten skal videre opp, sier Wium Lie.

Faste bredbåndslinjer i Norge:

 

 

Kilde: SSB

 

Les også:

Her er Iphone 6

Her er Apple Watch

  Markedet jubler for nye Apple-produkter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.