Som mange hadde håpet avduket Apple tirsdag kveld sin første smartklokke. Den fikk ikke navnet iWatch, men heter Apple Watch.

Designen følger samme avrundede uttrykk som telefonene Iphone 6 og Iphone 6+.

- Apple Watch er det mest personlige produktet vi noensinne har skapt. Den kan kommunisere, den er et utrolig nøyaktig og tilpasningsdyktig ur og den er en treningspartner, sier Apple-sjef Tim Cook.

 

Les også DNs kommentar til de nye produktene: Velkommen etter, Apple

Skjermen

Apple har utviklet en teknologi de kaller Digital Crown for å forstørre innhold på små skjermer.

Apple Watch, med betjeningshjulet Digital Crown på siden. Her under lanseringen 9. september 2014. Foto: Scanpix
Apple Watch, med betjeningshjulet Digital Crown på siden. Her under lanseringen 9. september 2014. Foto: Scanpix (Foto: Afp)
Digital Crown er navnet på knappen på siden av Watch, som ser ut som opptrekkeren på et tradisjonelt ur. Det er den man bruker for å veksle fra klokkevisning til hjem-skjerm som ligner den på Iphone. Skal man tilbake må man trykke på klokke-ikonet.

Med Digital Crown kan man betjene skjermen som er berøringsskjerm, men uten å dekke til skjermen, ifølge Apple.

- Skjermen kan til og med registrere kraften i en bevegelse, som gir en helt ny dimensjon til brukeropplevelsen, sier sjefdesigner Jony Ive.

Skjermen på Apple Watch er fleksibel, med retinaoppløsning og er laminert til ett krystall av syntetisk safir, det hardeste gjennomsiktige materialet som finnes, etter diamant.

Selve klokkeskjermen - eller urskiven - kan tilpasses brukerens eget behov, ut fra en rekke maler.

På undersiden av Apple Watch sitter flere sensorer, infrarøde og LED-lys, som sammen måler pulsen til brukeren.

Brukeropplevelse

En teknologi kalt Taptic Engine skal gi brukeren haptiske - det vil si følbare - varslinger som ikke er merkbare for andre enn den som bruker klokken.

Man kan både lese og svare på meldinger med klokken. Det man kan sende er forhåndsdefinerte meldinger, meldinger basert klokken gjetter basert på kontekst, posisjon, talemeldinger og interaktive emojis.

Siri er tilgjengelig på Apple Watch, og kan brukes til alle tjenester Siri utfører på en Iphone også.

Ikke overraskende får Apple Watch navigasjon. Man kan også få opp en oversikt over hvor registrerte venner befinner seg og man kan sende dem en liten hilsen ved å få telefonen til å vibrere på håndleddet deres.

Man kan også sende skisser man tegner med fingeren mellom venner.

Apple Watch kommer med to helseapper. Den ene måler aktivitet gjennom dagen, mens den andre brukes til treningsøkter.

Under presentasjonen ble det også kjent at man kan bruke Apple Watch til å styre en Apple TV og som ekstern kameraskjerm for en Iphone.

En meget lovende funksjon er at Apple Watch støtter Apple Pay, så man kan bruke den til å utføre kontaktløse betalinger med.

Les mer: Apple lanserer betalingsløsning

Metall

Klokkehuset vil være tilgjengelig i ulike typer metall, fra rustfritt stål, til aluminium og 18-karats gull.

Remmene finnes også i en rekke farger og materialer, men det er ikke klart om remmene er industristandard.

Laderen er magnetisk og festes til undersiden av klokken.

Apple Watch kommer i tre serier, Apple Watch, Apple Watch Sports og Apple Watch Edition. Sistnevnet er den mest eksklusive.

For utviklere

Apple har holdt Apple Watch hemmelig også for dem som utvikler apper til Iphone. Men nå slipper de et eget verktøy for å lage apper til Watch.

En sentral funksjon her er at man kan bruke Watch som en terminal for Iphone, altså at appen kjører på telefonen, mens skjermbildet vises på klokken. Dette skal øke batterilevetiden, men krever tilkobling til en Iphone.

Apple Watch er kompatibel med alle Iphone-modeller i generasjon fem og seks. Prisen blir 349 dollar og lansering er "tidlig i 2015".

Flere saker fra Apple-lanseringen:

Her er Iphone 6

Apple lanserer betalingsløsning

Velkommen etter, Apple

Ønskelisten for Iphone 6  

Her er Apple Watch Les også på DN.no i dag:

- Emirates er også et lavprisflyselskap

- Skotter, vær redde, vær veldig redde

Russisk massasje kostet dyrt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.