Investeringsaktiviteten på norsk sokkel ligger an til å nå nye høyder i 2013, ifølge SSBs investeringsundersøkelse for olje- og gassnæringen som ble offentliggjort tirsdag morgen.

Rekord
Anslaget for 2013 øker med 12,6 milliarder fra forrige kvartal til rekordhøye 211,3 milliarder kroner (se tabell).

Det meste av økningen kommer innenfor felt i drift, ifølge SSB.

Anslaget for 2013 er 24,6 milliarder høyere enn tilsvarende tall for 2012.

Oppgangen kommer innenfor investeringsområdene felt i drift, feltutbygging, leting og rørtransport, mens anslagene indikerer investeringer på samme nivå som i 2012 innenfor landvirksomheten, opplyses det.

Mindre i 2014
Investeringene til olje- og gassvirksomheten, inkludert rørtransport, for 2014, blir i oljeselskapenes førstegangsanslag oppgitt til 208,2 milliarder kroner, ifølge rapporten.

«Oppgangen kommer innenfor investeringsområdene felt i drift, feltutbygging, landvirksomhet og rørtransport, mens anslagene indikerer nedgang innenfor letevirksomheten», heter det.

Investeringene til letevirksomheten i 2014 er nå anslått til 30,9 milliarder kroner.

Dette er 4,5 milliarder lavere enn tilsvarende tall for 2013, gitt i 2. kvartal 2012.

Mer på land
For landanlegg og rørtransport blir investeringene anslått til henholdsvis 6,6 og 5,6 milliarder kroner.

«Dette er en kraftig økning sammenlignet med tilsvarende tall for 2013. Det er igangsatt et par nye rørprosjekter, og dette gir også høyere aktivitet på mottaksterminaler på land», heter det.

Fire ganger i året samlet SSB inn oljeselskapenes anslag for investeringer i olje-og gassvirksomhet.

De to siste årene har det vært svært kraftig vekst i oljeinvesteringenene og i 2013 har veksten ligget an til å bli tolv prosent.

Ser betydelig lavere vekst
Makroøkonomene i Nordea Markets uttalte i forrige uke at de venter veksten å holde seg i inneværende år, men at de deretter ser en kraftig oppbremsning i 2014.

«I 2014 tror vi veksten blir langt lavere (4 prosent) fordi investeringsnivået nå er veldig høyt», skriver meglerhuset i morgenrapporten tirsdag.

Norges Bank var på sin side ut i mars der de anslo veksten i oljeinvesteringene til fem prosent i 2014.

Valutaanalytiker Ole-Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets tror dagens SSB-anslag ikke kommer svært overraskende.

- Sånn på overflaten så ligger det an til syv prosent vekst i oljeinvesteringene neste år, og justert for inflasjon så er man ikke så langt unna Norges Banks anslag, sier han til DN.no.

Gigantprosjekt på hold
Oljeselskapet Statoil STL er en betydelig bidragsyter til aktiviteten på norsk sokkel.

Nylige varslede skatteendringer for oljeselskapene har imidlertid ført til en oppbremsning av varslede investeringer, som John Castberg-feltet i Barentshavet.

Les også: Castberg-feltet 30 milliarder dyrere enn antatt

Statoil viser blant annet til at endringene øker selskapets kostnad og risiko betydelig. Toppsjef Helge Lund var også i forrige uke tydelig på at det lå butikkmessige vurderinger bak beslutningen.

- Dette er en beslutning ut fra det vi ser av det kommersielle og robustheten i prosjektet. Men så har vi vært veldig tydelig i etterkant når vi forsto dimensjonene av endringene, at det er spesielt to prosjekttyper som rammes. Det er prosjekttyper som er viktig for videreutviklingen av norsk sokkel: Levetidsprosjekter, å få ut mest mulig ressurser fra bakken på eksisterende felt og nye felt og muligheter i områder med lite infrastruktur. De har typisk en høyere break even-pris enn andre, uttalte Lund under Nor-Shipping-messen på Lillestrøm.

Mot rekord



Les også:
Varsler lønnsom produksjon langt utover 2030


<b>Disse fire faktorene sikrer kriselave renter lenge</b>

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus: - Folk begynner å miste troen

<b>Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.