Israel forbereder seg på trappe opp den militære offensiven på Gazastripen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu fredag formiddag.

- Militæret forbereder seg i henhold til dette, sier Netanyahu.

Utenriksministeren kom sent torsdag kveld hjem fra Midtøsten etter samtaler med ledere i regionen, inkludert Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- Israels bakkeoffensiv på Gazastripen er uakseptabel, sier en skuffet utenriksminister Børge Brende (H).

- Jeg appellerer nå til Israel om å forholde seg til folkeretten – om å skille mellom sivile og militære mål, sier Brende til NTB fredag morgen.

- Vi ser allerede hjerteskjærende bilder fra Gaza. Jeg er redd bakkeoffensiven vil medføre flere tap av sivile liv, fortsetter utenriksministeren.

Antall drepte palestinere på Gazastripen steg fredag til 260. Minst 20 palestinere ble drept natt til fredag, blant dem ett spedbarn, ifølge helsemyndighetene på Gaza.

Natt til fredag mistet også én israelsk soldat livet. I tillegg ble fire alvorlig såret.

Var fortsatt forhandlinger

Brende mener det torsdag kveld fortsatt var mulig å få på plass en våpenhvile, og han reagerer derfor kraftig på det israelske bakkeangrepet.

- Det er svært alvorlig at dette skjer, ettersom det fortsatt var reelle forhandlinger om våpenhvile da bakkeoffensiven ble igangsatt, sier Brende.

Egypt har spilt en sentral rolle i forhandlingene de siste dagene, etter at det første forsøket på en våpenhvile kollapset tirsdag denne uken.

Torsdag trådte en fem timer lang humanitær våpenhvile mellom Israel og Hamas i kraft, samtidig som forhandlingene fortsatte gjennom dagen. Men etter at den humanitære våpenhvilen utløp, beordret Israels statsminister Benjamin Netanyahu torsdag kveld militæret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen.

– Spesielt alvorlig

I tillegg til Brende har blant annet Tysklands og Italias utenriksministre, Frank-Walter Steinmeier og Federica Mogherini, vært i regionen denne uken. Sammen med Midtøsten-kvartettens spesialutsending Tony Blair og regionale ledere har man prøvd å presse fram en våpenhvile – så langt uten hell.

– Å gjennomføre en bakkeoffensiv er i utgangspunktet en uakseptabel eskalering. Når det i tillegg var forhandlinger, er det spesielt alvorlig, understreker Brende.

På spørsmål om hva bakkeoffensiven sier om det internasjonale samfunnets mulighet til å påvirke partene i konflikten, svarer Brende:

– Det som har skjedd, er svært beklagelig. Men arbeidet er ikke bortkastet. Arbeidet med å få på plass en våpenhvile fortsetter, sier Børge Brende.

Les også på DN.no:

Schibsted merker annonsesvikten

Svakt resultat i Chile for Cermaq

Aker går nesten halv milliard i minus

Asia i dag: Rekordgjeld for kinesiske selskaper  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.