Mandag har vært en urolig dag med store fall på britiske børser.

I en tale mandag morgen forsøkte Storbritannias finansminister George Osborne forgjeves å roe markedene etter torsdagens folkeavstemning - der britene stemte for å forlate EU.

- Jeg går ikke tilbake på de bekymringene jeg fremmet under valgkampen, men lover å gjøre alt i min makt for at dette skal fungere for Storbritannia, sa Osborne.

Det er første gang han har uttalt seg offentlig siden folkeavstemningen.

Han har de siste månedene vært en av de fremste forkjemperne for å bli i EU, og markedene han nå forsøker å roe ned er de samme han forsøkte å skremme unna en brexit for få uker siden.

Like etter talen fortsatte både britiske aksjer og det britiske pundet å stupe - i så stor grad at handel i britiske bankaksjer på et tidpunkt stoppet.

30 milliarders hull

Noen uker før valget varslet han at en brexit vil føre til et 30 milliarder pund stort «sort hull» i statsbudsjettet  - som kun kan løses med et nødbudsjett for å øke skatter og kutte offentlig pengebruk.

Nødbudsjettet ønsker han nå å vente med - frem til statsminister David Camerons etterfølger kommer på plass.

30 milliarder pund utgjør omtrent 4,2 prosent av de budsjetterte inntektene i Storbritannias statsbudsjett. Osborne uttrykte bekymring for at noen selskaper hadde signalisert at de ønsket å utsette avgjørelser om ansettelser og investeringer i landet, men forsikret om at Storbritannia er «open for business».

- Ingen burde tvile på vår besluttsomhet til å opprettholde finansiell ansvarlighet, sier han.

Vanskelig nødbudsjett

Det spørs likevel om Osborne får gjennomslag for nødbudsjettet han varslet for få uker siden. Da han annonserte nødbudsjett-planene signerte 57 medlemmer av De konservative, Osborne og Camerons parti, en felles uttalelse om at de vill blokkere budsjettet.

Det samme mente lederen for Labour, britenes arbeiderparti, Jeremy Corbyn.

Corbyn er forøvrig selv i hardt vær etter folkeavstemningen på torsdag.

Les mer:

Skeptisk til budsjettkutt

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets fulgte med på finansministerens tale, og er skeptisk til at han tidligere har varslet økte skatter og kutt i budsjettene.

- Vi mener den beste måten å kontre brexit på er med mer ekspansiv budsjettpolitikk, sier Dørum.

Han er usikker på om Osborne har muligheten til å løse problemene en brexit er ventet å føre med seg.

- Nå er jobben å redde stumpene. Han vil naturlig nok si at de vil gjøre det som trengs, men hvorvidt de vil lykkes med det er usikkert.

 

Les mer om brexit på DN.no:

Finansministerens tale bremset ikke videre markedsfall etter brexit. Den doble politiske krisen er akutt: Markedsfall - politisk jordskjelv

Tiårig britisk statsrente under en prosent for første gang noensinne

Meglerhus nedgraderer Handelsbanken etter brexit-resultat

En femdel av britiske bedrifter vurderer å flytte  

Brexit kommer til å koste Europa dyrt. Norge slipper ikke unna: Storbank varsler kraftig nedtur dnPlus (DN+)

Les også:

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.