«Britenes nei til EU ventes å gi vesentlig lavere BNP-vekst i Storbritannia, men også noe lavere vekst i resten av Europa og her hjemme.», skriver DNB Markets' økonomer i meglerhusets morgenrapport mandag.

DNB Markets viser til en månedlig sammenstilling av makroøkonomiske estimater fra Consensus Economics, som viser at økonomer verden over nedjusterer sine anslag for Storbritannia, USA og de fleste europeiske land etter at Storbritannia stemte for å forlate EU.

Prognosene for britisk økonomisk vekst i 2017 ble kuttet fra 2,1 til 0,7 prosent.

- Det er en sjeldent kraftig reduksjon, sier seniorøkonom i DNB Knut Magnussen til DN.

Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.
Seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets. (Foto: Ole Morten Melgård)

Meglerhusets har ikke oppdatert sine prognoser for britisk økonomi etter folkeavstemningen, men også Magnussen venter svakere vekst i Storbritannia. Hans foreløpige anslag er på 1,0 prosents vekst i 2017.

- Når vi kommer til august vil vi helt sikkert ha fått noen negative observasjoner om britisk økonomi. Det vil ikke være noen kortsiktig krise, men noe de vil slite med i lang tid, sier han til DN.

Venter svakere britisk økonomi

Både før og etter folkeavstemningen advarte den britiske sentralbanken Bank of England (BOE) mot negative effekter av en EU-utmeldelse.

I en tale mandag morgen kommenterte økonomen Martin Weale i BOEs pengepolitiske komité at det hersker stor usikkerhet rundt hva som vil bli de langsiktige konsekvensene for britisk økonomi. Han anbefalte å vente på «mer håndfaste bevis» på utmeldelsens effekter på den britiske økonomien før sentralbanken eventuelt skal kutte rentene.

Weale slår likevel fast at han venter at negative effekter vil slå inn i år. Han pekte på at flere britiske selskaper har varslet kutt eller oppbremsinger i investeringer og ansettelser, og mener derfor at den britiske økonomien «vil sakke ned» i løpet av neste halvår.

Den britiske storbanken Barclays kom mandag med en rapport om britisk økonomi.

«Når følgene av resultatet slår inn, og allerede økt usikkerhet beveger seg oppover ettersom Storbritannias forhold til EU og resten av verdens fortsatt er usikker på kort sikt. Tilliten til økonomien ventes å falle ytterligere.», heter det i rapporten. Bankens økonomer viser blant annet til en Deloitte-undersøkelse som konkluderer med at britiske finansdirektører er mer pessimistiske til sine selskapers utsikter nå enn under finanskrisen i 2008.

70 prosent av finansdirektørene i undersøkelsen er mindre optimistisk nå enn før folkeavstemningen, og 22 prosent uttrykte «sterk pessimisme», høyere enn i 2008.

«Åpenbart vanskelig»

- Det ligger nok i kortene med rentekutt, sier Magnussen etter å ha fulgt med på Weales tale.

I dag ligger sentralbankrentene i BOE på 0,5 prosent.

- Ut fra hvor avventende han er til følgene av brexit, er det åpenbart svært vanskelig for sentralbanken å konkludere med hva de skal gjøre fremover, sier han og får støtte fra sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Talen hans var noe avventende til brexit, og indikerte at det kommer tiltak ved neste møte, sier Bruce til DN.

Han venter dog ingen «kraftige» tiltak, som negative renter eller betydelige kutt ned mot null.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

- Våre estimater tilsier at brexit vil føre med seg svakere vekst i Storbritannia. Det kommer også til å ramme EU-land fordi Storbritannia er en viktig handelspartner og utmeldelsen skaper usikkerhet, men jeg tror ikke effektene på EU blir store, sier han.

Ser svekket EU-vekst

Den amerikanske storbanken Morgan Stanley konkluderer i en ny rapport om utsikter for EU mandag, kalt «Back to the Brink?», at utmeldingen fra EU «bringer med seg ferske utfordringer til økonomisk vekst.».

Storbanken er blant de mange som reduserer sine anslag både for britisk og europeisk økonomisk vekst. Vekstanslagene reduseres fra 1,5 til 1,3 prosent for 2016 og fra 1,8 til 1,0 prosent i 2017. Tidligere hadde banken ventet en «akselerende økonomisk vekst» i regionen.

«Vi bedømmer konsum i EU å være relativt motstandsdyktig, men er bekymret over at selskaper skroter investeringsplaner», skriver storbankens økonomer i rapporten.

I rapporten vises det til at politisk usikkerhet rundt brexit-forhandlingene, fremveksten til politiske protestpartier i EU-land og de kommende valgene i Frankrike, Tyskland og Nederland potensielt kan skade EU-forhandlinger om handelsavtaler med blant annet USA.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Kjøper for 260 mrd. – med Brexit-rabatt  

De fleste nordmenn velger den dyreste lånetypen  

Betaler 400.000 kroner for sommerskole - av egen lomme  

Disse bransjene er på jakt etter flest nye ansatte med høyere utdanning  

Petter Stordalens viktigste karriereøyeblikk hadde han som 33-åring: - Det forandret karrieren min  

Ekteparet Bahar (28) og Ahmet (32) Cambaz mistet onkelen sin under kuppforsøket i Tyrkia: – Hvorfor drepte soldatene onkel? dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.