De fire brødrene Christophe, Olivier, Pascale og Patrice arbeidet med sin far på familiegården Daniel Rion et Fils. En dag fikk Patrice nok og startet sitt eget domain sammen med kona Michèle.

I dag ligger vingårdene noen hundre meter fra hverandre langs hovedveien i den lille landsbyen Prémeaux-Prissy, på vei nordover mot Nuits-Saint-Georges.

Eid og leid
I tillegg til 6,5 hektar med eide vinmarker har også ekteparet en negociant-del i firmaet der de kjøper inn druer. Rundt halvparten av vinmarkene har Patrice arvet, resten har han kjøpt de siste årene etter at han startet for seg selv i 2000. I dag produserer ekteparet og sønnen Maxime rundt 66.000 flasker i året fra 16 appellasjoner.

Patrice Rion er et petimeter uten sidestykke, alt er håndarbeid i vinmarkene, det er to sorteringsbord med seks personer i jobb døgnet rundt når druene kommer inn, og alle blir avstilket før de går i pressen. Ingen sorterer mer i Burgund enn Patrice, så mye som 20 prosent av druene kan bli sortert bort her. Vineriet er moderne og klinisk rent, slik Rion liker det.

– Alle markene våre er økologisk og biodynamisk dyrket. Jeg prøver å tilbringe så mye tid som jeg overhodet kan i vinmarkene. Det er der det foregår, sier han.

– Lav avkastning er viktig for oss, men vi gjennomfører bare grønn innhøsting på våre unge planter. De gamle trenger ikke det, forteller han.

På toppen
Han og kona eier vinmarker i Chambolle-Musigny og Nuits-Saint-Georges. Selv om de lager små kvantum av leide parseller i Bonne Mares og Les Amoureuses, er det monopolmarken Clos Saint-Marc og Clos des Argillières som byr på parets to mest spennende viner. Disse to markene er noe for seg selv, og i Patrice’ regi er de blant de beste vinene fra Nuits-Saint-Georges.

Rødvinene blir lagret på mellom 50 og 100 prosent nye eikefat, vanligvis nærmere 50.

– Vi lager en hvitvin her, den kommer fra et spesielt jordsmonn ovenfor Clos des Argillières som heter Terre Blanche. Den består av en kalkåre som slynger seg inn mellom rødvinsmarkene her oppe. Kun hvite druer kan dyrkes her, og vi har 20 prosent pinot blanc sammen med 80 prosent chardonnay.

1360 Nuits Saint Georges 1er Cru Clos des Argillières 2010
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 530, bestilling
93 poeng
Moestue Grape Selections
Floral og aromatisk duft med preg av bringebær, pepper og granatepler. Nydelig fylde med en klassisk frukt og stramme tanniner. Tørr utgang med et magisk mineralpreg og fin nerve. Drikk fra 2016 til 2026. Passer til sopp og kalv.

96900 Nuits Saint Georges 1er Cru Clos des Argillières 2009
Patrice Rion, Burgund, Frankrike
Kroner 520, bestilling
93 poeng
Moestue Grape Selections
Floral duft med preg av fioler, bringebær og granatepler. Fyldig frukt med fin mineralitet og modenhet. Stramme tanniner i finish. Heftig og fast. Trenger tid. Drikk fra 2016 til 2030. Passer til sopp, trøffel og okse.

92394 Chambolle Musigny 1er Cru Les Charmes 2008
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 550, bestilling
93 poeng
Moestue Grape Selections
Floral duft med hint av tre, bringebær og sopp. Stram syre og fersk frisk elegant frukt på smak. Saftig finish som varer og varer. Noe mer lukket enn village-utgaven akkurat nå. Drikk fra 2015 til 2025. Passer til svin og kalv.

51079 Nuits Saint Georges 1er Cru Clos Saint Marc 2006
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 540, bestilling
93 poeng
Moestue Grape Selections
Attraktiv duft med innslag av jord, friske røde bær og mineraler. Rik og elegant frukt med en stram og strukturert avslutning. Lang, konsentrert finish. Fantastisk til å være en premier cru. Drikk i åtte til 12 år fremover.

92393 Nuits Saint Georges 1er Cru Clos Saint Marc 2008
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 550, bestilling
92 poeng
Moestue Grape Selections
Floral duft med innslag av bringebær, tre, voks og mandler. Strukturerte tanniner på smak kombinert med noe hard frukt og frisk syre på smak. Bra lengde. Vanligvis Rions beste vinmark, denne årgangen vil trenge mer tid for å blomstre. Drikk fra 2014 til 2024. Passer til kalv, svin og sopp.

59435 Gevrey Chambertin 1er Cru Lavaux Saint Jacques 2007
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 555, bestilling
91 poeng
Moestue Grape Selections
Floral duft med karakter av roser og hint av kirsebær. Flott integrert syre og kjølig saftig frukt med nydelig balanserte tanniner og lang avslutning. Smaker fantastisk nå, men kan nok ligge ytterligere i fem til ti år.

95013 Côte de Nuits Villages 2010
Patrice Rion
Burgund, Frankrike
Kroner 260, bestilling
87 poeng
Moestue Grape Selections
Floral og delikat duft med innslag av villbringebær. Frisk syre på smak med en delikat frukt kombinert med lett tørre tanniner i finish. Drikk nå. Passer til svin, sopp og kalv.

Les også: Tidenes beste Burgund-årgang er her
Les også: Skreien er her – og den nytes best med unge og fruktige viner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.