Eiendomsgiganten Aker Utviklings inntog i eplehager og villastrøk i Oslo har satt sinnene i kok, skriver Dagens Næringsliv.

En av dem som lar seg provosere er eiendomsentreprenør Trygve Brudevold (91). Nå blar han opp 2,7 millioner kroner for å beholde utsikten i Holmenkollåsen.

– Dette området har konvensjonelle villaer. Rettvinklet hvit funkis passer dårlig inn. Det ser imidlertid ut for at Plan- og bygningsetaten har lett for å godkjenne forslag som kommer fra dette firmaet. Så vidt det er kommet meg for øre er det oppstått naboproblemer med de aller fleste prosjekter disse firmaer fremmer, sier Brudevold, som har mer enn 65 år bak seg som utbygger.

Aker Utvikling er 100 prosent eid av Beliggenhet Eiendom as, som har spesialisert seg på fortetting av villaområder i Oslo. Bak selskapet står mangemillionær Espen Christopher Fasting og Andre Falchenberg. Eierne har solgt boliger for rundt to milliarder de siste seks årene.

Saksøkte utbygger
Ifjor saksøkte Brudevold Aker Utvikling etter at disse hadde fremmet et byggeprosjekt på nabotomten i Holmenkollen. Bakgrunnen for søksmålet skal, etter det DN forstår, ha dreid seg om at den planlagte bebyggelsen ville ødelegge utsikten og bryte med eksisterende bebyggelse.

Det endte med forlik der et hus ble fjernet fra planene og senking av taket på to hus. Prisen for Brudevold ble som nevnt 2,7 millioner kroner.

- Helt latterlig
Eier og styremedlem i både Beliggenhet Eiendom og Aker Utvikling, Andre Falchenberg, ler av søksmålet til Brudevold.

– Det er helt latterlig. Han har bygd ut 50.000 boliger siden han startet, så klager han når det bygges i eget nabolag. Snakk om å kaste sten i glasshus, sier han.

Trygve Brudevold er imidlertid langt ifra alene om å reagere på Aker Utvikling utbygging i Oslo. I Plan- og bygningsetaten (P&B) hagler det ifølge DN med protester.

«Vi har nærmest et anarki der utbyggere oftest gjør akkurat som de vil i nærområdet, uten at Oslo P&B så mye som løfter en finger», skriver en tydelig oppgitt nabo til Plan- og Bygningsetaten i Oslo.

"Alle" klager i Oslo
Aker Utviklings deleier Andre Falchenberg mener på sin side at Oslo-folk er verstinger på å påklage byggeprosjekter.

– I Ski klager de i én av ti byggesaker. I Oslo klager de i 9,5 av ti byggesaker.

Han mener det er omtrent like mange klager overalt i Oslo, men at naboene er litt mer innbitte og bruker mer penger til advokater på Oslo vest.

Les også: Trangt, mørkt og dårlig



<b>Holmenkollen-beboere får merkelappen «grisk, sleip og rik»</b>

<b>Den nye eiendomsadelen selger hus og eplehage i bytte mot gigantiske luksusleiligheter </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.