Den nye eiendomsadelen selger hus og eplehage for å flytte inn i gigantiske luksusleiligheter på Tjuvholmen i Oslo, skriver Dagens Næringsliv.

Mens meglerne sliter med å selge landets dyreste villaer, er det venteliste på gigantleiligheter sentralt i Oslo

Atle Brynestad (58) måtte som eksempel akseptere priskutt på 12 millioner kroner fra prisantydningen på 45 millioner, for å få solgt prakteiendommen i Holmenkollen med tennisbane, svømmehall, gymsal, stall og ridebane.

– Holmenkollen har mistet sin status som landets mest fasjonable boligstrøk, sier eiendomsmegler Odd Kalsnes i Privatmegleren til DN.

Avslag på avslag
Brynestad er ikke alene om å måtte justere ned prisen i tråd med et trøblete luksusmarked: En 856 kvadratmeter stor murvilla i Gråkamveien i Oslo ble omsider solgt for 23 millioner kroner etter å ha ligget ute på markedet i to og et halv år med prisantydning 38 millioner kroner.

– Noen av de dyreste boligene har en arkitektur som kanskje oppfattes som litt «harry» i dag. Det er mange eventyrslott med torv på taket og villmarkspanel, eller glasurhus i nyklassisk stil med karnapper og søyler, sier eiendomsmegler Anders Langtind til Dagens Næringsliv.

På Tjuvholmen i Oslo går imidlertid salget av luksusleiligheter strykende.

Utbyggeren Tjuvholmen KS har solgt luksusleiligheter for nærmere 940 millioner kroner, og salget slår alle rekorder.

Her er blant annet Oslos mest spektakulære leilighet – med fire stuer, fem soverom, svømmebasseng, massasjerom og en gigantisk takterrasse – solgt for 170.000 kroner kvadratmeteren.

Etter DNs anslag har leiligheten en salgspris på nærmere 160 millioner kroner.

Flere næringslivsprofiler har kjøpt leiligheter der til svært høye priser. Grimstad-investor Einar Aas (40) har kjøpt leilighet i prosjektet til 41,7 millioner kroner, mens Elzbetia Selvaag (48) og ektemannen Ole Gunnar Selvaag (65) har kjøpt leilighet til 38,3 millioner kroner.

Kjøper flere etasjer
Eiendomsmegler Torbjørn Ek (55) har bistått salget av leilighetene på Tjuvholmen.

– Jeg har mange kunder som ønsker seg leiligheter på over 300 kvadratmeter med sentral beliggenhet i Oslo. De har ubegrensede midler og synes det er vanskelig å redusere boligvolumet etter å ha bodd halve livet sitt i store hus. Generelt er etterspørselen etter slike leiligheter langt større enn det som bygges, sier Ek.

Han sier at han har hatt kunder som har kjøpt flere etasjer i boligblokker for å sikre seg nok tumleplass. Kundene involverer seg gjerne tidlig i prosjektet. De sikrer seg flere leiligheter og slår dem sammen til større enheter. De ønsker seg svært høy standard og vil bo uforstyrret fra de andre i beboerne leilighetskomplekset.

Erling Dokk Holm (47), samfunnsdebattant og arkitekturkjenner, mener det har fått økt status å bo i en stor toppleilighet.

- Kjøperne ønsker seg en ny livsstil når barna flytter ut. De vil ha et tettere nærmiljø, sentral beliggenhet og flott utsikt mot fjorden, sier Dokk Holm til Dagens Næringsliv.

Les artiklene om de nye boligtrendene på side 22-24 i Dagens Næringsliv torsdag.

Les også: - Vi har trolig en boligboble

- 50 prosent sjanse for boligprisfall ute av kontroll<b>Disse risikerer økonomisk smell i år</b>

<b>Spetalens vinnerråd for boligmarkedet</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.