Med tirsdagens obligasjonsutstedelse fra Hafslund på 400 millioner kroner, brytes rekorden i obligasjonsmarkedet fra 2007.

- Nå har vi slått rekorden, sier kredittanalysesjef Lars Kirkeby i Nordea Markets til DN.no.

Dyrere finansiering, strengere kapitalkrav og bankenes reduksjon av risiko har tvunget flere bedrifter enn noen gang til å søke finansiering i gjeldmarkedet.

Samtidig bidrar usikre aksjemarkeder til at appetitten for obligasjoner er rekordhøy.

Sålangt i år har det blitt utstedt 83,4 milliarder kroner i obligasjoner i det norske markedet, mot 41,7 milliarder kroner på samme tid i fjor og 45,8 milliarder kroner for hele 2011.

Den forrige rekorden ble satt i 2007, da volumet endte på 83 milliarder kroner.

Solide selskaper står bak
Men, dagens volum er ikke bare større. Miksen er også annerledes.

For mens det i 2007 var høyrente-selskaper (high-yield*) som drev utviklingen, er det nå solide industriselskaper (investment grade*) som står bak. Bakgrunnen er knepne banker og dyrere banklån.

- Normalt sett har bankmarkedet gitt mye billigere finansiering fordi bankene får andre typer inntekter og har vært villig til kanskje å prise lånet litt lavere. Nå ser vi at for mange selskaper som kan hente finansiering i obligasjonsmarkedet, så er det like dyrt. Da blir det ofte mye greiere i obligasjonsmarkedet, der du slipper å ha en kundeansvarlig i bankene som ringer hver dag og maser, og mindre låneavtaler og slike ting, sier Kirkeby til DN.no.

Mer snakk om pris
Mens selskaper i høyrentemarkedet gjerne nå utnytter fordelen av et hett marked, ligger det andre vurderinger bak for selskapene med bedre kredittvurdering, ifølge ham.

- Investment grade-selskapene har normalt sett tilgang til finansering uansett. Det er vel mer generelt at de merker at bankene skrur opp marginene, og da heller kjører deler av finansieringen i obligasjonsmarkedet. Det er ikke slik at de henter det inn nå fordi de trenger penger, men mer at man velger en annen kilde, sier sjefanalytikeren.

Surnet høyrentemarked
Nordea Markets skriver i en oppdatering onsdag at utstedelsen av høyrenteobligasjoner i euromarkedet har vært i vekst så langt i år, men meglerhuset venter en noe dempet aktivitet i november grunnet resultatsesongen, ifølge TDN Finans.

"I oktober 2012 så vi nye rekordnivåer i utstedelser av obligasjoner i Norge, men det norske primærmarkedet for høyrenteobligasjoner har vært relativt surt den seneste uken", heter det.

Meglerhuset venter et fortsatt sterkt marked for utstedelse av investment grade-obligasjoner i det europeiske markedet, og påpeker at det kan være tilfeldig at det for tiden er relativt få utstedelser.

"Vi ser for oss en fortsatt høy aktivitet i det norske markedet for investment grade-obligasjoner, særlig innen kraft og eiendom, drevet av strammere utlånsforhold i bankene", heter det.

Blant selskapene som har hentet penger i obligasjonsmarkedet i oktober er (Nordeas skyggeratinger i parentés): offshorentreprenør Aker Solutions AKSO (BBB-), sjømatkonsernet Austevoll Seafood AUSS (BB), gassrederiet Golar LNG Partners (BB-), oljeselskapet Noreco NORECO (B-), skips-og riggeierselskapet Ship Finance, kjøpesenterkjeden Steen & Strøm (BBB+) og undervannsrørlegger Subsea 7 SUBC med flere.Les også:
Mot ny rekord i brennhett marked

- Et godt klima for å hente kapital
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.