Myndighetene i kinesiske byer og tettesteder har spekulert i de høye tomteprisene i håp om spe på slunkne kommunekasser. Dette har i flere år vært en svært viktig inntektskilde.

De har etablert over 6500 investeringsselskaper som eies av etater sammen med lokale eiendomsutviklere. Omfanget av gjelden har lokalmyndighetene klart å holde skjult inntil nå, skriver Dagens Næringsliv.

Igår la den kinesiske riksrevisjonen frem den første rapporten som viser omfanget av gjelden som lokalmyndighetene i Kina har påtatt seg.

Det advares kraftig om at enkelte myndigheter ikke vil være i stand til å betjene gjeld som tilsammen er på svimlende 9300 milliarder kroner.

Advart
Professor Victor Shih ved Northwestern University i USA har lenge advart om at det eksisterer en stor, skjult gjeld i det offentlige Kina. En rapport fra ifjor viser seg at anslaget hans på 1600 milliarder dollar i nye låneopptak fra 2004 til 2009 var riktig.

«En ting er den bokførte gjelden, men hva som ikke kommer frem er garantiene disse lokale investeringsselskapene har påtatt seg. For å betjene rente-avdragene på denne gjelden må lokalmyndighetene selge store tomteområder i mange år. Hva skjer når prisene ikke lenger øker?», spurte han i et innlegg i Asian Wall Street Journal.

Kommunene forsvarer seg med at de ikke har lov til å utstede obligasjonslån og at dette er eneste måten de kan finansiere investeringer på.

Over 30 milliarder kroner har i tillegg gått til blant annet aksjespekulasjon, noe som er forbudt for kommuner å begi seg i kast med.

Les også: Frykter Kina-krakk

Advarer mot eiendomskrakk i Kina

- 60 prosent sannsynlighet for bankkrise i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.