Bekymringene omkring den kinesiske økonomien er tiltagende, med blant annet inflasjon som nærmer seg krisenivå.

Samtidig er eiendomsprisene i Kina i fritt fall.

Prisene på nye boliger i Beijing stupte over 26,7 prosent i mars, ifølge Beijings Housing and Urban-Rural Development Commission. Nå fryktes det krakk i det kinesiske boligmarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Eksperter mener situasjonen i eiendomsmarkedet i Kina er mer skremmende enn den som utviklet seg i USA for tre år siden, og som skapte finanskrisen.

Mye tyder på at myndighetene i Kina også er bekymret, da de ifølge asianews.it har uttalt at de som legger ut økonomiske data på internett før de er offisielt publisert vil bli straffet. Dataene er vurdert som "statshemmeligheter".

Stoler ikke på statistikkene
Utenlandske finansinstitusjoner i Kina har i flere år ment at de offisielle kinesiske statistikkene ikke har klart å fange opp den reelle prisveksten i eiendomsmarkedet.

Kinesiske myndigheter har strammet inn fortløpende med renteøkninger, økte reservekrav og rene utlånsforbud til spekulative boligkjøp. Antall eiendomstransaksjoner har falt med 50,9 prosent på ett år.

Offisielt har prisene på eiendom økt med rundt ti prosent årlig siden 2006.

Dette stemmer ikke overens med markedsprisene, hvor det inntil ifjor var vanlig å få en årlig gevinst på minst 40 prosent i de største byene.

Nye metoder er under utarbeidelse for å få bedre statistikker.

- Alvorlig
- Situasjonen er alvorlig for lokalmyndigheter i Kina. De er avhengig av å selge tomter til høye priser for å betjene gjeld. Enkelte har gjeldsforpliktelser som er ti ganger høyere enn inntektene. De tåler ikke renteøkninger. Resultatet kan bli at eiendomsboblene sprekker, skriver tidligere sjeføkonom for Morgan Stanley China, Andy Xie, i en kommentarartikkel.

Gjennomsnittsprisen for en leilighet med vanlig standard i sentrum av Shanghai er ifølge DN på nesten tre millioner kroner. Også utenfor de største byene er drømmen om en egen bolig uoppnåelig for de fleste. I Chengdu og Chongqing ligger prisen på en leilighet på nesten 30 ganger en gjennomsnittlig årslønn.

Les også: - 60 prosent sannsynlighet for bankkrise i Kina


- Det kritiske punktet nærmer seg


- Et sjokk unna krise


Kina vil sprekke eiendomsboblen

- Kineserne er som vampyrer

Kinas sentralbanksjef advarer


Spår krakk i Japan

Frykter "katastrofal kollaps"

Tror verden ender i krig og total finanskollaps

Disse landene er nærmest stupet

Mens noen kinesere er bekymret for økonomien, går andre på privatflyshopping. Se video her:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.