Styret i Cermaq oppfordrer aksjonærene til å avvente mulige alternativer og fastholder at bundet fra Marine Harvest ikke reflekterer de underliggende verdiene eller synergipotensialet i transaksjonen.

Dette opplyser Cermaq i en melding mandag.

«Styret fastholder at hverken underliggende verdi av Cermaq eller de synergiene som ville kunne realiseres gjennom en kombinasjon reflekteres i dette tilbudet. Det oppleves videre som svært uheldig at akseptgraden for tilbudet igjen er satt til 33,4 prosent», skriver selskapet, og legger til:

Jakter alternative kjøpere
«Styret og administrasjonen i Cermaq har god fremgang i alternative prosesser for å synliggjøre verdiene i selskapet og venter å presentere dette før aksjonærene må ta stilling til det foreliggende tilbudet fra Marine Harvest».

Cermaq vurderer andre strategiske løsninger, og er i dialog med flere interessenter om salg av ulike deler av selskapets virksomhet, deriblant fullt salg av EWOS.

Oppfordrer aksjonærene til å vente
Styret i Cermaq oppfordrer på det sterkeste selskapets aksjonærer til å avvente en realitetsvurdering av Marine Harvests tilbud til en klargjøring av slike alternativer foreligger.

«Dersom aksjonærer velger å gi forhåndsaksept før tilbudsfristens utløp vil dette kunne vanskeliggjøre selskapets arbeid med å fremskaffe alternativer», heter det.

Tilbudet fra Marine Harvest utgjør 8,6 aksjer i Marine Harvest med tillegg av en kontantandel på 53,25 kroner pr aksje i Cermaq. På lanseringstidspunktet ble verdien av tilbudet beregnet til 107 kroner pr aksje. Verdien av tilbudet har senere falt og utgjør i dag rund 105 kroner pr aksje

Tror ikke synergiene kan realiseres
Cermaq skriver videre at basert på uttalelser fra selskapets største aksjonær, som er staten ved Nærings- og handelsdepartementet, fremstår det usannsynlig at Marine Harvest kan oppnå full eiermessig kontroll i Cermaq.

«I så fall vil det ikke bli mulig å realisere synergiene og verdiskapingspotensialet i budet, og således vil andelen av oppgjøret som gis i form av aksjer i Marine Harvest få lavere verdi for Cermaqs aksjonærer», heter det.

«Cermaq har gjennom omfattende kontakt også med selskapets private aksjonærer fått en klar tilbakemelding om at det nåværende tilbudet ikke vurderes som tilfredsstillende. Dette gir ytterligere trygghet for styrets anbefaling», heter det.

Kan vente helt til nyttår
Det vises til styrets konklusjon om for lav verdi er også støttet av ABG Sundal Collier Norge, som er engasjert som Cermaqs finansielle radgiver i forbindelse med tilbudet.

ABG avga 10. juni 2013 sin vurdering med den konklusjon at tilbudet ikke er tilstrekkelig attraktivt fra et finansielt synspunkt.

Cermaq viser til at det i tilbudsdokumentet ikke er nevnt hvilket tidspunkt oppgjør kan ventes å skje. I børsmeldingen av 6. juni angis imidlertid at oppgjør vil skje i juli 2013.

«Skulle nødvendige konkurranserettslige godkjennelser ta vesentlig tid, har Marine Harvest i henhold til tilbudsdokumentet muligheten til å vente helt til 30. desember 2013 før de må ta endelig stilling til om tilbudet skal gjennomføres», heter det.

Ser flere uheldige konsekvenser
Styret i Cermaq har innhentet en ekstern juridisk vurdering hvor det anses lite sannsynlig at Marine Harvest kan overholde intensjonen om oppgjør i juli som fremkommer av børsmeldingen av 6. juni.

«Aksjonærene som velger å takke ja til tilbudet risikerer således at oppgjøret kommer vesentlig senere enn indikert», heter det.

Styret i Cermaq mener det er svært uheldig at akseptgraden for tilbudet igjen er satt til 33,4 prosent.

«Gjennom en kontrollerende minoritetsandel vil Marine Harvest kunne påvirke Cermaqs fremtidige strategiske handlingsrom negativt og kunne sperre for verdiskapende strategiske løsninger, herunder fusjon, fisjon, emisjoner, med videre, og samtidig bidra til å skape en meget usikker situasjon for selskapet og ansatte. Dette vil kunne ha verdireduserende effekt for øvrige aksjonærer», heter det.

Styret ser det videre som meget betenkelig å ha en stor konkurrent som aksjonær med negativ kontroll, da målsettingene for en slik eier kan være i strid med selskapets og det øvrige aksjonærfellesskapets interesser.

Ifølge Cermaq-meldingen har det ikke vært kontakt mellom Marine Harvest og Cermaq for å diskutere en mulig integrasjon av de to selskaper og en videre organisering av den samlede virksomhet.

LES MER:

Fredriksen øker budet på Cermaq

- Undervurderer verdien av Cermaq

Marine Harvest senker Cermaq-krav (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.