Mandag morgen kunne toppsjef Åge Korsvold i Orkla notere seg for nok en stang inn på veien mot å bli et rendyrket merkevarekonsern.

Aluminumsvirksomheten Sapa fusjoneres med Hydros virksomhet innen tilpassede produkter, en avtale som av ledelsen og markedsaktører inntil nå har vært ansett som lite sannsynlig.

- Dette er jeg veldig fornøyd med, og det er god løsning, sier konsernsjef Åge Korsvold til DN.no.
Når markedene er veldig vanskelige, det er da man kan få til restruktureringer. Korsvold
Ny spiss
Dagens delsalg av Sapa føyer seg inn i rekken av transaksjoner som har blitt landet siden Korsvold tidligere i vår ble kastet inn i rollen som midlertidig konsernsjef.

I sommer ble de familieeide bedriftene Rieber og Jordan, som Orkla har siklet på i årevis, en del av Orkla etter at toppsjefen plukket opp telefonen. Samtidig krymper salgslisten.

Selv om Korsvold er den første til å nedtone sin egen betydning, var det også han som slo på tråden denne gang.

Hvem var det som ringte hvem?

- Jeg tror vi må si at jeg ringte. Men, det jo også slik at i industrien så har dette vært en konstruksjon som mange har sett på som riktig lenge, sier han.

Takker korsvold
Styreleder Stein Erik Hagen i Orkla mener toppsjefen har levert bedre og raskere enn både han og styret hadde ventet.

- Korsvold kom inn for fire måneder siden og vi fikk ny konsernledelse. Vi er fornøyd med begge deler. Vi har redusert i Rec, vi har kjøpt Jordan og Rieber & Søn, og om noen få dager så noterer vi Borregaard. Det har skjedd mye på fire måneder. En stor honnør til Korsvold og hans team som har levert dette raskere og bedre enn både styret og jeg hadde forventet, sier han til TDN Finans.

Kan takke markedene
Med en verdensøkonomi på felgen var klimaet passe mørnet for en sammenslåing av to aktører som til de grader er avhengig av konjunkturene, ifølge toppsjefen.

- Jeg vil si at dette er et klassisk eksempel på at når markedene er veldig vanskelige, det er da man kan få til restruktureringer, sier Korsvold til DN.no.

- Hva var det som avgjorde avtalen?

- Jeg tror at alle ser at dette er en veldig god industriell løsning, og nå hadde vi sjansen, sier han.

Korsvold opplyser til DN.no at samtalene med Hydro har pågått siden før han tok over som Orkla-sjef etter Bjørn Wiggen i april i år.

- Så er det selvsagt krevende å få det på plass. Men det har vært veldig konstruktive samtaler og det har gått ganske fort, sier han.

company:ork

Kontakt i Davos
Ifølge TDN Finans var det først kontakt mellom Hagen og konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro på økonomitoppmøtet i Davos i vinter.

- Brandtzæg og jeg snakket om dette i Davos i vinter om at dette burde vi få til, så ble det fart på det nå de seneste månedene. Vi har sett på ulike løsninger og dette vurderte jeg og resten av styret som den beste løsningen for Orkla, sier Orkla-styrelederen.

Orkla legger inn aluminumsvirksomheten gjeldfritt i det nye selskapet, som fortsatt vil bli hetende Sapa.

Overfor DN.no. understreker Korsvold at nye Sapa vil bli et solid selskap, og han avviser eventuelle pengebehov.

Orkla ORK er dagens børsvinner med en oppgang på over 4,5 prosent som dagens mest omsatte aksje. Hydro NHY stiger nær 0,7 prosent.

Les også:
Se hvor store de blir

<b>Orkla vil selge Sapa-restene </b>

<b>Hagen vil fjerne svensk kjempe</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.