Kokt potet
- 500.00 g ferske norske småpoteter med tynt skall (Folva/Cerisa)
- 1.00 l vann
- 15.00 g salt
Nøttesmør med løk, kapers og squash
- 100.00 g smør
- 2.00 røde vårløk ( 1/2 stk rødløk går også fint
- 0.50 liten gul squash
- 2.00 ss kapers
Kefirdressing
- 6.00 ss kefir
- 0.50 ts sukker
- 0.50 ts flaksalt
- 0.50 ts grovmalt svart pepper
Anretning
- 100.00 g ørretrogn (sikrogn eller løyrom går også)
- 2.00 stilker dill
Slik gjør du
- Vask potetene godt og skrubb vekk eventuelle flekker (ikke skrell med mindre de er stygge i skallet). Skjær potetene i skiver, fem–seks millimeter.
- Kok opp lettsaltet vann (15 g/liter) og kok potetskivene i seks–syv minutter. Nå skal de være faste uten å være harde, og ikke melne slik at de knekker.
- Løft skivene ut av vannet, la de dampe fra seg noen sekunder og rull dem i kjelen med nøttesmør, rødløk, kapers og squashskivene.
Nøttesmør med løk, kapers og squash
- Kok smøret i en kjele med litt bred bunn til smøret «slutter å koke», lukter ristet og endrer farge til lys delikat nøttebrunt. Det er viktig at smøret ikke svir seg og blir mørkebrunt, da må det gjøres på nytt.
- Ha i kapers, finsnittet vår/rødløk og squash (i skiver, cirka tre millimeter) og varm dette opp i smøret i ett minutt før de kokte potetskivene vendes inn.
Kefirdressing
- Rør kefir, pepper, sukker og salt sammen.
Anretning
- Legg varm potet, løk, kapers og squashblandingen i bunnen av bollen slik at man ser alle ingrediensene. Dryss over rogn, kefir og topp hele retten med nykvernet grov svart pepper og frisk dill.
- Servere retten varm og nylaget, husk å være raus med nøttesmøret.