Vindatabasen

  • Forside
  • Vin
  • Oppskrifter
  • Restauranter
Logg inn

Vindatabasen

Logg ut
  • Min Smak
  • Nyhetsbrev
  • Podkast
  • Digitalt vinkurs
  • DN
  • D2
  • DN Magasinet
  • DNtv
  • Kundeservice
Instagram Facebook
Et knippe av de beste kjøpene fra høstens første spesialslipp på Vinmonopolet.

De 12 beste kjøpene på høstens første spesialslipp

Vinmonopolets spesialslipp byr på noen storheter blant mange middelmådigheter.

  • Vin
Vintage Kitchen ligger rett ved Akerselva i en verneverdig bygning som i vel fem år har servert rause porsjoner, blant annet hummer.

Vintage Kitchen: Stedet for dem som irriterer seg over små porsjoner på fine restauranter

  • Restaurantguiden
Underbære. Bringebær blir enda bedre i selskap med estragon og en frisk yoghurtkrem.

Slik bruker du kjøkkenhagens overflod

  • Kongsemner
Restemat. Jimmy Øien vant årets Young Chef Award for arbeidet sitt som kjøkkensjef på Rest. – Min dag handler om å fordele oppgaver, gi ansvar over til andre og sørge for at det som må gjøres, blir gjort.

Jimmy Øien: – På et eller annet finurlig vis, skal vi få den stjernen

Vinneren av Young Chef Award spiser knekkebrød med hvitost til frokost.

  • Innovatørene
Matglede. «Gard Flydal Rorgemoen og Minn Saung Thit Aung Zaw er influensere som formidler sunnhet og matglede», mener juryen.

En vegansk kjærlighetshistorie

Først falt Minn Saung Thit Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen for hverandre. Så oppdaget de vegansk mat og ble til Veganergutta.

  • Ledestjerner

Perfekt krepsevin fra Bordeaux

Norske hvitvinsfavoritter fungerer dårlig til ferskvannskreps. De beste kombinasjonene får man med en hvit bordeaux.

  • Meretes utvalgte
Norsk luksus møter kolonistil i murvillaen på Frogner som huser Sawan.

Thairestauranten Sawan: Bra smak med samlebåndsfølelse

Et besøk på Sawan er fargerikt og smakfullt, men likevel forglemmelig.

  • Restaurantguiden
Utvalget av norske gin-varianter har økt betraktelig det seneste tiåret. DN har testet 53 gin fra Norge, alle tilgjengelig fra Vinmonopolets hyller.

DN har testet mer enn 50 norske gin

Og det er særlig én produsent som utmerker seg.

  • Brennevin
Søtknas. Knasende karamell er som en deilig, søt overraskelse i salaten. Mønsteret i karamellen minner om cellene i bikuben.

– Dette er honningfest

Honning kan brukes til mer enn te.

  • Kongsemner
Nicolas Jaeger er kjellermester med stor K hos champagneprodusenten Alfred Gratien.

Han står bak det beste champagnekjøpet på Polet

Noen yrker går i arv, som dronning eller konge – og som kjellermester i Champagne.

  • Vin

Sjelden sørspansk hvitvin

Telmo Rodriguez lager en sjelden og delikat hvitvin fra fjellene bak Malaga.

  • Meretes utvalgte
Uteserveringen til Fyr Bistronomi ligger i en gammel villahage på hjørnet av Hegdehaugsveien og Josefines gate i Oslo.

– Perfekt festivalmat!

Bare synd vi ikke var på festival, men halvveis i menyen på uteserveringen til Fyr Bistronomi.

  • Restaurantguiden
Vingården Colomé ligger nord i Argentina i regionen Salta på 2300 meter over havet. Og er en av de høyestliggende vingårdene i verden.

Her ligger de høyeste vingårdene i verden

Argentinas eldste vingård er også en av verdens høyestliggende.

  • Vin

Stjernegjesten

Rune Rake (60) bruker alt han tjener på mat og vin. Vi ble med på hans 92. besøk på Maaemo.

  • Smak

Meretes utvalgte: Delikat og syrefrisk rosé fra Tyskland

– Jeg ville ikke ventet veldig lenge hvis du har lyst til å smake denne.

  • Meretes utvalgte
Uteserveringen hos Park 29 ligger i hagen til Oslos eldste trevilla, på hjørnet av Slottsparken.

Park 29: Hageidyll bak slottet

Uteserveringen hos Park 29 ligger i hagen til Oslos eldste trevilla, på hjørnet av Slottsparken. Trenger man egentlig flere grunner i Sommer-Oslo?

  • Restaurantguiden
DN har testet 21 sommerøl. De store bryggeriene skuffer, lyspunktene – i form av mer smak og fylde – leveres av de mindre.

Test av sommerøl: Mer padletur i striregn enn solskinnsseilas

Lyst, lett og leskende – det er slik vi vil ha det i ferien. DN har testet 21 sommerøl.

  • Øl
Buer restaurant i Odda er verdt en omvei.

Buer: Norge på en tallerken

Buer restaurant er et sted man skulle ønske fantes i alle dalfører over hele landet.

  • Restaurantguiden
Uimotståelig. Duften av grillet spareribs av kalv er vanskelig å motstå for alle som spiser animalsk.

Oppskrift på burger med akevitt og østers

– Noen rå østers kjørt med stavmikser gir en helt spesiell frisk og mineralsk smak i burgeren.

  • Kongsemner

Perfekt, amerikansk grillvin

– Strålende!

  • Meretes utvalgte
Sommerfølelsen. Smak og duft av hylleblomstsaft får sommerfølelsen til å vare langt inn i den kalde årstiden.

Iskrem av hylleblomst og godteri av roseblad

Her er oppskriftene for deg som er hylleblomst-fan.

  • Kongsemner
Potetlunsj. Smaken av nypotet rett fra jorden, får skinne i en salat med fetaost og sprø sesamfrø-chips.

Kjøkkensjef: – Poteten er best når den får være hovedingrediens

Slik lager du potetsalat med frøchips.

  • Kongsemner
Med norske epler i glasset kan du imponere gjestene denne sommeren.

Server sider i sommer

Med norske epler i glasset kan du imponere gjestene.

  • Brennevin

Meretes utvalgte: Vulkansk hvitvin fra Atlanterhavet

– Hvis du skal prøve noe nytt i sommer, er det denne.

  • Meretes utvalgte
Kjøkkensjef Matthias Bernwieser er tilbake fra Schlägergården. Frognerfolket som frekventerer Brasserie Ouest kan glede seg over det.

Brasserie Ouest: Helfransk på Frogner

Brasseriet gikk fra genierklært til ren slakt i denne spalten, før pandemien stengte ned Oslo i lange perioder. Hvordan står det til nå?

  • Restaurantguiden
DN har testet ferdigblandede drinker fra Vinmonopolet.

Stor test av ferdigdrinker

-Styr unna! Du lager det mye bedre selv.

  • Brennevin
Samuel Billaud er igjen en av produsentene man bør sikre seg i 2020-årgangen.

Sommerens beste chablisnyheter

I morgen kan du sikre deg noen av de beste vinene fra Chablis i årgang 2020.

  • Vin

Meretes utvalgte: Hugel Gentil - Strålende hvitvinskjøp som er i nesten alle polhyller

Hugels potpurri av en vin fra Alsace finnes i polhyller over hele landet og er et utrolig godt kjøp.

  • Meretes utvalgte

Meretes utvalgte: Usedvanlig rosé fra Sør-Frankrike

600 av 1000 flasker kommer til Norge.

  • Meretes utvalgte
Litt bestemor. Gamledagers rabarbrakompott får en ny vår toppet med havrekrønsj laget med hvit sjokolade.

Denne rosa stilken kommer med løfter om sommer

Når rabarbraen er klar, er det gode ting i vente.

  • Kongsemner
Etter utdelingen kunne Hot Shop, Schlägergården, Hyde og i Oslo, og Lysverket i Bergen skilte med hver sin Michelin-stjerne. Fra venstre: Joe Bøe Klakegg (Hot Shop), Matthew North (Hyde), Cristopher Haatuft (Lysverket) og Björn Svensson (Schlägergården).

Fire nye Michelin-stjerner til Norge

Hot Shop, Schlägergården, Hyde og Lysverket får sine første stjerner i årets Michelin-guide.

  • Restauranter
I løpet av 15 år har Etnas skråninger gått fra avfolket siciliansk landsbygd til Europas heteste vinregion. Men under en vulkansk fasade truer utbrudd og nye troféjegere. Den vulkanske jorden på sørsiden (til høyre) av Alcantara elven, og opp mot toppen av Etna, gir et nærmest eksplosivt fruktbart utgangspunkt for vinplanter, ville grønnsaker og frukt. På elvens nordlige side er landskapet langt tørrere.

Onsdag slippes noen av de beste vinene man kan finne på Sicilia

Vinene til Terre Nere har aldri vært bedre.

  • Vin
Hot Shops lyse, innbydende lokaler er nesten aller finest i sommerhalvåret. Maten er klokkeklar og nedstrippet.

Mandag kveld fikk favoritten Hot Shop sin høyst fortjente Michelin-stjerne

De bør fortjene den hver kveld, i alle ledd.

  • Restaurantguiden
Matprepp. Med et utvalg ferdiglagde dipper og allerede oppkuttede grønnsaker, er det en smal sak å diske opp med en thaibuffet på stranden eller i parken, viser Terje Ommundsen.

Slik lager du sommerens beste thai-piknik

Disse fem thairettene kan du preppe på forhånd og ta med på tur.

  • Smak
Schlägergården ligger som en oase i et grusomt knutepunkt på beste vest.

Schlägergården: Festmåltid i fredet bygg

Björn Svensson lager sesongbasert festmåltid med noen gjentagelser på Schlägergården.

  • Restaurantguiden

Meretes utvalgte: Sommerens festvin

Nik Weis lager sommerens beste festvin.

  • Meretes utvalgte
Thomas Giertsen og Merete Bø svarer på spørsmål fra vitebegjærlige lyttere.

Ny podkast: Sommerens lytterspørsmål – del 2

Hvordan ble Merete Bø og Thomas Giertsen interessert i vin?

  • Vin
Napa Valley California vin.

Test av 40 amerikanske nyheter på Polet i juli

Den største nyheten i juli kommer fra en nykommer på det norske markedet.

  • Vin
En håndfull av de beste vinnyhetene på Polet i juli.

De 22 beste kjøpene ved Polets julislipp

Amerikanske nykommere og ettertraktede tyskere på Polet i juli.

  • Vin
Mot diskriminering. Asma Khan har doktorgrad i jus, men det som gjør henne glad, er å lage god mat til folk. – Rettferdighetssansen, kommunikasjonsevnen og kampviljen som drev meg i doktorgraden, får jeg også god bruk for i restaurantbransjen, for her er det mye diskriminering, sier hun.

Hun løfter frem de kvinnelige hverdagskokkene

Det som begynte som en «supper club», er blitt en av Londons mest populære matdestinasjoner. Nå deler Asma Khan familieoppskriftene i kokeboken «Ammu».

  • Smak
Fiol og forglemmegei. Øynene skal også spise, så blomster får plass på tallerkenen hos Gartneriet.

Kortreiste retter fra Bygdø kongsgård

På kafeen Gartneriet serveres mat fra Bygdø kongsgård. Her er kjøkkensjef Morten Bækkens beste oppskrifter.

  • Kongsemner

Restaurant Signalen: Ultralokalt møter italiensk på Nesodden

Sommermat i krysningspunktet mellom ultralokalt og italiensk på Nesodden.

  • Restaurantguiden
Tilbudet i landets taxfreebutikker er redusert, men det er fortsatt mulig å gjøre gode kjøp.

Disse vinene bør du ta med deg fra taxfreebutikken i sommer

Man kan spare opptil 800 kroner flasken eller tape penger på å handle vin på taxfreebutikken på Gardermoen.

  • Vin
Enkle gleder. En god spekepølse eller paté, brød, smør og et generøst glass vin kan også være en stor matopplevelse, ifølge Elizabeth David.

Denne retten tar 15 minutter å lage og kan spises etter tre timer

Noen ganger er de enkleste tingene i livet de beste – som eksempelvis Elizabeth Davids kyllingparfait.

  • Kok en klassiker

Meretes utvalgte: Perfekt rabarbravin

Dessertvin laget av druen pinot noir er perfekt til sommerens rabarbradesserter.

  • Meretes utvalgte
Rosévinen er ingen nymotens greie, den har mest sannsynlig lengre historie enn både rødvin og hvitvin. Nesten all vin laget for noen tusen år siden var en blanding av røde og grønne druer.

Rosa godbiter på Polet

De beste rosévinene du kan sikre deg nå.

  • Vin
Merete Bø og Thomas Giertsen lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny podkast: Sommerens lytterspørsmål

Tips til billig mat og vin som gir inntrykk av at det er mye flottere enn det faktisk er?

  • Vin
Smårettene er ment å deles og flere av dem har en smak av Midtøsten, som jordskokk på labneh, ezme og urter.

Nektar vinbar: Ikke bare for vinens skyld

Absolutt noe å legge inn på listen over fabelaktig nedpå nabolagsrestauranter.

  • Restaurantguiden

Skal du finne et bedre hvitvinskupp må du lete lenge

Sommerslager til under 150 kroner.

  • Meretes utvalgte
Bitter pine. Mer enn 400 ulike sorter sitrus dyrkes vel Todolí Citrus Foundation, hvorav flere er de siste gjenstående eksemplarene i verden. Tur-retur. Vicente Todolí kjenner både kunst- og sitrusverdenen ut og inn. Han vokste opp blant appelsintrærne i Palmera i Spania, som han nå har vendt tilbake til etter en lang karriere som museumsdirektør og kurator.

Kunstkuratoren som heller ville bygge verdens største sitrussamling

Tidligere Tate Modern-direktør Vicente Todolí kuraterer en enestående samling sitrustrær i hjembyen Palmera.

  • Smak

Det som teller

Dagens Næringsliv er Norges fremste næringslivsavis. Siden 1890 har vi vært først med nyhetene om bransjene, bedriftene og menneskene som former samfunnet. Vi gir deg kunnskap, inspirasjon og grunnlag for gode valg.

Sjefredaktør og administrerende direktør

  • Janne Johannessen

Redaktører

Kontakt

Tips oss

Dagens Næringsliv er en del av NHST Media Group. For mer informasjon om NHST Media Group klikk her. Vi arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.