Vindatabasen

  • Forside
  • Vin
  • Oppskrifter
  • Restauranter
Logg inn

Vindatabasen

Logg ut
  • Min Smak
  • Nyhetsbrev
  • Podkast
  • Digitalt vinkurs
  • DN
  • D2
  • DN Magasinet
  • DNtv
  • Kundeservice
Instagram Facebook
Smørbakt potetterning toppet med russisk oscietrakaviar og sprøtt terteskjell med yuzuemulsjon, rå reker og lakserogn. Begge perfeke til den litt krydrede mineraliteten i champagnen.

En komplett opplevelse

Høy matklasse i Grünerløkkas siste gentrifiserte kvartal har jaget pizzafolket ut på sidelinjen.

  • Restaurantguiden
Påskevinen slukker sorgen. Trenger du drikke til påskelammet, en Kvikk Lunsj eller bare noe å nyte i solveggen? Ukens vintips viser vei.

Naturviner til påsken

  • Naturlig vin
Lamboghini. Lammebog med rotmos og gremolata.

Folket skal ha lam i påsken – men hvorfor gå for låret?

  • Sulten & tørst
Gusbourne sin nye prestige cuvee er nå på markedet.

Den ferske vinen fra Gusbourne er allerede historisk

Men det er bare rundt hundre flasker igjen.

  • Vin
Manuel Muga styrer den tradisjonsrike Rioja-produsenten sammen med søsken og søskenbarn.

Kompromissløs og tradisjonell Rioja

Muga i Rioja gir deg et av de aller beste kjøpene til årets påskelam.

  • Vin
Kjøkkenhjelp. Jeremy Allen White (32) i rollen som Carmen «Carmy» Berzatto i kult-tv-serien «The Bear» kler både forkle og den hvite t-skjorten.

Er det jålete å bruke forkle på kjøkkenet?

Ja - men litt hot også eller?

  • Stilkoden
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin.

Ny podkast: Lytterspørsmål

Dere spør, vi svarer.

  • Vin

Meretes utvalgte: Undervurdert madeira

Hvis det er én flaske du alltid bør ha på kjøkkenet, så er det denne.

  • Meretes utvalgte
Ekspedisjonshallen er et stykke storslagen funkis, med gjennomført design helt på detaljnivå.

Ekspedisjonshallen er klassisk, på grensen til det kjedelige

Den beste måten å se Ekspedisjonshallen på, er med en cocktail i hånden rundt baren.

  • Restaurantguiden
Dagens rett. Oksehaleragu med tagliatelle og parmesan.

En rimelig råvare som gir et rikt resultat

Oksehaleragu på tallerkenen krever litt motstand i glasset.

  • Sulten & tørst
O-range of possibilities. Ikke all oransjevin er oransje i farge: Fargen kan variere fra lys gul til strågul, lakserosa, rav-farget og nesten rød, forklarer naturvinentusiast Lise Aanes.

Partystarter, rett i nebbet og oransjevin – her er naturvinstilene du må kjenne til

Har du testet disse tre stilene?

  • Naturlig vin
Noen av de beste vinene fra Tyskland og spesialslippet 30. mars.

Disse vinene bør du sikre deg på Polets Tyskland-slipp

Tysk riesling blir dyrere. Da hjelper det ikke med en årgang som 2021.

  • Vin
Merete Bø og Thomas Giertsen lager podkast om vin.

Ny podkast: Vin til påskematen

Snart er det påske, og denne uken serverer vi en rekke deilige måltid med tilhørende gode viner.

  • Vin

Meretes utvalgte: Denne vinen er perfekt til påskelammet

Denne vinen er perfekt til påskelammet.

  • Meretes utvalgte
Code i Barcode minner litt om en art deco-restaurant fra 1920-tallet, men interiørarkitekter på 2020-tallet har også satt solid preg.

Denne Barcode-restauranten mener Michelin-guiden er «verdt et stopp»

  • Restaurantguiden

Vinkjendiser har lagt sin elsk på stilen

  • Vin
Tørt og godt. Viner uten restsødme laget på grønne druer, er definisjonen av tørr hvitvin.

Tørr hvitvin er mer enn tysk riesling

  • Naturlig vin

Meretes utvalgte: Delikat og prisvennlig amerikansk pinot

  • Meretes utvalgte
Luft i luken. Et eksempel på et vellykket brød med en jevn innmat og fint fordelte luftbobler. Jimmy Linus mener mange ofte underhever sine brød – lengre hevetid gir bedre tekstur.

Slik lykkes du med surdeigsbaksten

Mattekunnskaper er essensielt for å få til et godt surdeigsbrød.

  • Brød og bakst
Merete Bø og Thomas Giertsen.

Ny podkast: Vin til and

Aller kulest? Det er veldig enkelt å sette vin til.

  • Vin
Parisisk stemning er det du finner på Brasserie Hansken.

Kan et oppkjøpsfond drive en topprestaurant med identitet og stil?

Brasserie Hansken er et slags kulinarisk-kapitalistisk laboratorieeksperiment.

  • Restaurantguiden
Det er eksklusive whiskyflasker som lanseres på torsdag

Det blir kamp om denne whiskyen

Det er et topptungt whiskyslipp denne gang. Vi har plukket ut de ti mest spennende kjøpene.

  • Brennevin
Disdrikks-Norge. Det skorter ikke lenger på naturvinbarer i Norge. Her serveres edle dråper på Dapper Bistro i Oslo.

Her drikker du naturvin i Norge

Et utvalg steder i større byer som fortjener å bli nevnt.

  • Naturlig vin

Håndplukker fire tonn østers til stjernerestauranter

  • Friluftsliv

Ny podkast: Barolo

Bli med til Piemonte!

  • Vin

Meretes utvalgte: En av verdens første kvinnelige vingründere

Argentinske Colomé har mange rekorder, og lager magisk malbec.

  • Meretes utvalgte
Ikonisk og mystisk. Liker man en utfordring, er det franske bakverket fullt mulig å mestre. Ovnsvarme croissanter til frokost er den ultimate belønningen for strevet.

– Det er enklere å lage croissanter om vinteren

Oppskrift på croissant og en bretonsk resteklassiker.

  • Brød og bakst
Unterlind-vinene lages av Egon Müllers egen kjellermester. Nå er den strålende 2021-årgangen på Polet.

Egon Müllers kjellermester lager fremragende viner også på egenhånd.

Enestående nykommer fra Mosel.

  • Vin

Disse ølnyhetene gir vårvibber

Men mojitoølet lever ikke helt opp til navnet

  • Øl
Bollingers RD fra 2008 ble sluppet på polet 8. mars.

Legendarisk champagne har i det stille blitt sluppet på Vinmonopolet

Blant de aller siste prestige cuvéene som slippes fra en av historiens beste årganger.

  • Vin
Stilen på Dapper bistro er enkel og røff – og restaurantens versjon av tiramisu med brownie er til å dø for.

Lav pris, dessert til å dø for

Her får du mye bra mat til lav pris. Men storartet er det ikke.

  • Restaurantguiden
Et knippe favoritter fra Polets marsslipp.

Dette er de 25 beste kjøpene på polets marsslipp

Polets marsslipp er fullt av strålende nyheter. Og noen viner du bør holde deg unna.

  • Vin
Smågodt. Småkakene gjør sitt inntog på finbakeriene, men er enkle å få til på hjemmebane. Et par ordentlig gode småkaker er bedre enn syv sorter tørre, mener Jimmy Linus.

Småkakene inntar finbakeriene – slik lager du dem selv

Den svenske bakeren Jimmy Linus deler sine oppskrifter på småkaker med mandler, syltetøy og mørdeig.

  • Brød og bakst

Meretes utvalgte: Modent bordeaux-kupp

Over 20 år gammel bordeaux til under 300 kroner.

  • Meretes utvalgte
Merete Bø og Thomas Giertsen.

Ny podkast: Vin fra Sveits

Dette er podkasten for den stadig økende andelen norske flyktninger på jakt etter kortreiste kupp. Og for alle andre vininteresserte.

  • Vin

– Altfor mange eksempler på at mennenes navn står på etiketten

Kvinnelige vinmakere har lenge stått i skyggen av mennene. Det er det ingen grunn til.

  • Naturlig vin
Jamie Kutch er tilbake på Polet med en rekke viner i mars.

Test av 50 amerikanske vin-nyheter

En rekke strålende amerikanske viner slippes på Vinmonopolet onsdag.

  • Vin
Stig Bareksten, gründer og sjefdestillatør i det bergensbaserte mikrobrenneriet Oss Craft Distillery, overlater toppsjefjobben til svenske Henrik Ellström.

Stig Bareksten gir seg som gin-sjef – får inn toppsjef fra Absolut

Gin-bølgen har gått over i bakrus i flere land, mens Stig Bareksten har gått fra en til 30 millioner kroner i løpet av fem år. Nå kommer en svenske inn som ny toppsjef.

  • Brennevin
Energiske og særegne viner fra Stéphane Tissot i Jura.

Strålende hvitviner fra Tissot

Onsdag slippes det viner fra en av de fremste produsentene i Jura

  • Vin
Credo ligger i en gammel maskinhall på Lilleby.

Et helnorsk festmåltid på stjernerestauranten i Trondheim

Denne restauranten tror hundre prosent på sitt prosjekt. Det gjør vi og.

  • Restaurantguiden
Erwan Faiveley er syvende generasjon hos en av de mest ettertraktede produsentene i Burgund.

Onsdag slippes det viner fra en av de beste adressene i Burgund

Faiveley 2021 er etterlengtet, kjølig og minimal.

  • Vin
Merete Bø og Thomas Giertsen lager podkast om vin.

Ny podkast: Gryteretter

Gryten er rødvinens hjemmebane, men her finnes også spennende alternativ som passer med hvitvin.

  • Vin
Heier på de ytre Hebridene. – Jeg ville egentlig bare bevare kulturen vår, språk, oppskrifter og tradisjoner, for øyboerne som bor her. Men nå er videoene mine sett 26 millioner ganger via Tiktok og Instagram, så det er visst flere som er interessert, sier Coinneach MacLeod, som er aktuell med sin andre kokebok og allerede i gang med den tredje.

Bakeren tok av på Tiktok under pandemien

En fiskersønn i kilt er blitt skottenes mest usannsynlige kokkesensasjon.

  • Smak

Meretes utvalgte: Vinterferiebordeaux

Den finnes på nesten alle Vinmonopol i hele Norge, og er et skikkelig godt kjøp.

  • Meretes utvalgte
Funky town. Hvis du har opplevd at vinen minner litt om rått kjøtt eller stall, kan det være «brett» i aksjon.

Hvorfor smaker naturvinen så rart?

Noen naturviner har mer funky smak enn andre.

  • Naturlig vin
Nomnom. Det er lett å bli misunnelig på svenskenes «fika» - deres semlor er en litt mer avansert variant av våre fastelavnsboller.

Oppskrift på premium fastelavnsboller

Svenskene drar feiringen litt lenger.

  • Smak
Disse vinene er verdt hver krone.

Alt blir dyrere, også vin. Her er 12 viner som tilfredsstiller både lommebok og smaksløker

Alt blir dyrere, også vin. Her er 12 gode kjøp.

  • Vin
Restauranten Liv ligger på toppen av Fyri Resort Hotel i Hemsedal. Dessert: Baskisk ostekake m/bærkompott, crunch på hasselnøtter & mandler

Salt og Pepper sjekker ut serveringen på Norges mest flashy skilodge, hotellet Fyri i Hemsedal.

Salt og Pepper sjekker ut serveringen på Norges mest flashy skilodge

  • Restaurantguiden
Kall en spade for en spade. Hele klaser avstilkes før de sendes inn i pressen hos vinmakerparet Tricot i Auvergne.

Hvordan lages naturvin?

Vinmakernes teknikker varierer, men det er noen fellesnevnere for hvordan vinen blir til.

  • Naturlig vin

Meretes utvalgte: Cabernet-skup

De strålende vinene til Le Riche er tilbake på polet.

  • Meretes utvalgte

Det som teller

Dagens Næringsliv er Norges fremste næringslivsavis. Siden 1890 har vi vært først med nyhetene om bransjene, bedriftene og menneskene som former samfunnet. Vi gir deg kunnskap, inspirasjon og grunnlag for gode valg.

Sjefredaktør og administrerende direktør

  • Janne Johannessen

Redaktører

Kontakt

Tips oss

Dagens Næringsliv er en del av DN Media Group. For mer informasjon om DN Media Group klikk her. Vi arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.