Vindatabasen

  • Forside
  • Vin
  • Oppskrifter
  • Restauranter
Logg inn

Vindatabasen

Logg ut
  • Min Smak
  • Nyhetsbrev
  • Podkast
  • Digitalt vinkurs
  • DN
  • D2
  • DN Magasinet
  • DNtv
  • Kundeservice
Instagram Facebook
Tilbake til røttene. Komiker Thomas Giertsen og DNs vinanmelder Merete Bø åpner en flaske Romanée-Conti fra den myteomspunne 2012-årgangen foran vinmarkene den stammer fra.

Vin herfra får vinanmeldere til å gråte

Den mytiske vinprodusenten Romanée-Conti produserer noen av verdens mest ettertraktede og kostbare viner. Men årgangene blir stadig mindre.

  • Drikke
Mon Oncle byr på elegant overflod.

Anmeldelse: Mon Oncle er et elegant overflodshorn av smaker og visuelle inntrykk.

  • Restaurantguiden
Entusiast. Jørgen Ravnebergs kjærlighet til naturen begynte allerede i barndommen. Nå er han blitt en av Norges fremste forkjempere for å sanke ville vekster til matlaging.

Han har spist seg gjennom den norske naturen

  • Ledestjerner
Jacopo Polis mål er å fange essensen av druen i glasset. Flaskene er håndblåste.

Jacobo Poli mener hans grappa er bedre enn den hans far laget

Målet er å fange essensen av druen i glasset.

  • Brennevin
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny podkast: – Du må ikke snakke om at dette er verdens dyreste vin

På besøk hos legendariske Romanée-Conti i Burgund

  • Vin

Meretes utvalgte: Billig supertoskaner i ny årgang

En supertoskaner til 250 kroner er en sjelden vare.

  • Meretes utvalgte
Oksetartaren var fabelaktig balansert, minimalistisk, og en umamifest av dimensjoner.

Finnes det en bedre tartar i Oslo akkurat nå? Neppe

Nesten slår ingen mann av hesten. Men ved kompromissløse Grezzo er det sannelig ikke langt unna.

  • Restaurantguiden
2008-årgangen er blant forrige tiårs beste. Noen vil til og med si bedre enn 1988 og 1996, og dermed en av historiens beste.

De beste prestige cuvée-champagnene

Vi har testet 12 prestige cuvée-champagner fra den magiske 2008-årgangen.

  • Vin
Lag på lag. Saint Honoré-kaken er en fransk klassiker oppkalt etter bakerens skytshelgen og tar i bruk nesten alle konditorenes teknikker med to typer krem, butterdeig i bunn, vannbakkels i høyden og knasende karamell på toppen.

17. mai-kaker med vaniljekrem i hovedrollen

Sverre Sætre velger vaniljekrem i stjernerollen når han komponerer årets 17. mai-kaker. Se oppskriftene her.

  • Mat
Alkoholfri drikke til 17. mai.

De beste alkoholfrie alternativene til 17. mai

Vi har testet alkoholfri drikke og satt sammen en drikkemeny til den store festdagen.

  • Drikke
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

De beste vinene til 17. mai-klassikere

– Dette kan bli stas!

  • Vin

Meretes utvalgte: Rimelig og saftig pinot

– Det er et lite under å få en pinot av den kvaliteten til den prisen.

  • Meretes utvalgte
Nå løftes pilsen frem i solen igjen.

En hyllest til pilsen

I to tiår har den måttet tåle nedlatende blikk. Nå løftes pilsen frem i solen.

  • Øl
Stjernesjokk. Thom Eagle viser veien gjennom vårens beskjedne råvarespekter, samtidig som han understreker skjønnheten i begrensninger. En caponata kan man få til året rundt, gjerne med en særlig sesongvare som stjernen. Denne gangen er det italienske artisjokker som får skinne.

Denne kokeboken lærer deg å tenke mer som en kokk

«First, Catch» er først og fremst en appell om å ta tilbake det enkle måltidet.

  • Kok en klassiker
Piggvar kom med en stor ravioli med skalldyrfyll i dyp tallerken, svømmende i en kremet gressløksaus.

Nedre Foss Gård: Akerselvas praktrestaurant

Sjarm og verdighet i en av Oslos stiligste restauranter.

  • Restaurantguiden
Chassenay d’Arce har mye pinot noir.

Strålende og moden billigchampagne

Champagnekooperativet Chassenay d'Arce lager noe så sjeldent som rimelig champagne med god kvalitet. Og noen av dem er over ti år gamle.

  • Vin
Phillip Wittmann og Eva Clausserath-Wittmann lager viner i hver sin vinregion som imponerer stort.

Tyske røverkjøp slippes i dag

Få land kan måle seg med Tyskland hva gjelder hvitvinskvalitet.

  • Vin

Meretes utvalgte: Nesten utdødd, fersk rosé

Kanskje dette er siste årgang av Kellers rosévin fra GG-vinmarken Morstein.

  • Meretes utvalgte
Landsbyen Barolo er en av de viktigste i Piemonte.

Noen av maislippets mest ettertraktede viner kommer fra Piemonte

Blant annet riserva-rekken til Produttori del Barbaresco, vinene til Cappellano og en av Giacosas siste årganger. Og ikke minst, rosévinen Il Mimo.

  • Vin
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny episode: Alt du må vite om roséviner

Hvorfor rynker så mange vineksperter på nesen?

  • Vin
50 shades of pink. Fargen har lite å si på kvaliteten når det kommer til rosévin.

Test av 120 rosévinnyheter

Onsdag morgen slippes årets mest ettertraktede roséviner på Polet. Vi har testet 120 av dem – dette er de beste.

  • Vin
Tre av maislippets beste champagnekjøp.

Test av 80 musserende viner

DN har testet 80 boblende nyheter på maislippet. Dette er de beste.

  • Vin
Med nærmere 2300 nyheter er det mye godt å velge mellom i hyllene etter Vinmonopolets maislipp.

Brad Pitts rosébobler er blant maislippets 25 beste kjøp

Champagne i håndlaget karbonflaske og Brad Pitts roséchampagne er blant mainyhetene. Her er de 25 beste kjøpene.

  • Vin

Meretes utvalgte: Billigbordeaux til kjelleren

Ch. Jean Faux er noe så sjeldent som en godt laget biodynamisk bordeaux til en lav pris.

  • Meretes utvalgte
Solide riservaer fra Produttori del Barbaresco.

Nye kupp fra Produttori del Barbaresco

En liten og ny årgang med Produttori del Barbarescos riservaer kommer i mai.

  • Vin
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny podkast: De beste biffvinene

Perfekte kombinasjoner til åtte klassikere.

  • Vin
Det er en jungel der inne – nyoppussede Eik er overdådig og litt glorete, men komfortabel.

Eik: Klassisk mat mellom kobber og kjetting

Restaurant Eiks menykonsept er egnet til å stille spørsmålet: Hva er egentlig en rimelig restaurant?

  • Restaurantguiden
Britannias piggvar var perfekt stekt, med en hinsides nydelig kremet saus på røkt smør, spekket med lakserogn og finsnittet gressløk.

Brasserie Britannia: Fest uten skinnvest

Britannias hverdagsrestaurant disker opp brasserieretter med fransk finfølelse.

  • Restaurantguiden
Bønnehørt. Designen på sjokoladeplaten viser en kakaofrukt. Gründer Vigdis Rosenkilde har et nært forhold til kakaobønnene og -bøndene hun samarbeider med i Peru. Etisk. – Jeg vil bli assosiert med etisk produsert kakao og verdens beste sjokolade, sier Vigdis Rosenkilde. Hun reiser jevnlig til Sør-Amerika for å utforske en rik verden av kakaotrær, med et mangfold av frukter, dufter og smaker.

I Peru fant Vigdis Rosenkilde kakaoen som fikk henne til å selge leiligheten

– Jeg ønsker å fremme fruktigere og syrligere sjokolader, smaker som utvikler seg i munnen.

  • Smak
Best uten nett. Ni liter vann, såpe og et utvalg hermetikk er anbefalt kriselager. Legger du til kokebokklassikere som «How to Cook a Wolf» og «Surviving the Apocalypse», går du neppe tom for hverken såpe eller delikatesser så lenge internett er nede.

Hvordan bygge opp et kriselager?

Matberedskap trenger hverken være smakløst eller kjedelig.

  • Smak
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny podkast: Ja, glass betyr mye. Må man virkelig ha ett til hver druesort?

Enda flere svar på spørsmål fra våre dedikerte lyttere.

  • Vin

Meretes utvalgte: Moden oransjevin fra Kroatia

Moden oransjevin er sjeldent. Men denne fra Kroatia er et godt eksempel på hvordan det bør smake.

  • Meretes utvalgte
Ketchupeffekten. Esben Holmboe Bang åpner sin fjerde nye restaurant på under et år. På franskinspirerte Mon Oncle skal tyske Rosina Ostler drive kjøkkenet.

Esben Holmboe Bang: – Jeg vil åpne et sted der man ikke er tvangsinnlagt til 16–20 retter

På restauranten Mon Oncle bruker Esben Holmboe Bang alle smakstriksene som ikke er lov i Maaemo-boken.

  • Restauranter
Vinmaker Charlie Holland mellom rankene på Gusbourne vingård i Appledore, Kent. I sørlige England, og særlig i Kent og Sussex, har produksjonen av musserende vin tatt av. Britene konkurrerer nå mot franske rivaler. Klimaforandringene har noe av skylden for det.

Fremtidens beste musserende viner kan komme fra England

Nå er en strålende 2020-årgang her.

  • Vin
Iberico-svin og annet snadder i Snadder & Vins «Frogner Noir»-lokaler.

Snadder & Vin: Lun vinbar med småretter

Snadder & Vin på Frogner har noe snadder, men er best på vin.

  • Restaurantguiden
Påskeprosjekt. Med ferdigmarsipan av god kvalitet, blir det å rulle sine egne egg og lage et sjokoladerede til dem et overkommelig prosjekt for både store og små.

Slik lager du årets beste påskegodsaker

Med kjøpemarsipan og gelatin byr Sverre Sætre på den søteste påske.

  • Mat
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny podkast: – Cheez Doodles og champagne er en fantastisk god kombinasjon!

Vi svarer på flere spørsmål fra våre dedikerte lesere og lyttere.

  • Vin

Meretes utvalgte: Moden bordeaux til under 300 kroner

Bordeaux kan være kostbart, men det finnes unntak. Modne unntak også.

  • Meretes utvalgte
Seks bryggerier har laget øl til årets påskesesong.

Test av påskeøl: Dette er årets beste

Fruktige øl som skaper påskestemning

  • Øl
Påskelammet smaker enda bedre med den rette vinen.

15 modne viner til påskelammet

Det er mulig å sikre seg ferdiglaget moden vin til årets påskelam.

  • Vin
Rødbete og morkler kom med hasselnøtter og sitrontimiansaus ved standsmessige Statholdergaarden.

Stadtholdergaarden: Velbehag i indre fil

Det er langt mellom toppluene på Statholdergaarden.

  • Restaurantguiden

Meretes utvalgte: Sommerens beste rieslingkjøp

En ny årgang fra Julian Haart er her – i Polets tilleggsutvalg.

  • Meretes utvalgte
Spritgarasjen. – Når jeg kom på at jeg skulle starte destilleri, var det bare å renske ut sykler og skiutstyr og begynne å jobbe. Nå står bilene ute og ruster, sier Harald Strømmegjerde. Han har hatt full jobb på møbelfabrikken til klokken fire, så jobbet med brennevin hver ettermiddag. I 2019 var det bare åtte dager i løpet av hele året han ikke jobbet i garasjen.

Harald Strømmegjerde sluttet med sauer. Han ville heller lage prisvinnende brennevin i garasjen

Mikrodestilleriet Brennevinsgrova lager prisvinnende gin og akevitt på Sunnmøre.

  • Smak
Thomas Giertsen og Merete Bø lager podkast om vin for Dagens Næringsliv.

Ny podkast: Burgunds beste hvitvinsprodusenter

Skal du kjøpe viner herfra, er det én ting som gjelder.

  • Vin
Lagspiller. Sesongens første calçot feires storslått hver gang den gjør sitt inntog. Grillen temmer løkens ilske og gjør den usedvanlig sødmefylt, en perfekt kontrast til den lett pikante romanescoen. Det er et skoleeksempel på hvordan katalanerne bygger smak, lag på lag på lag. Godt grunnlag. Det finnes et utall måter å trylle frem romesco på, men den burde i alle fall inneholde grillet paprika, mandler, hvitløk, brød og persille. Tomat spiller ofte en rolle i denne grunnsausen, men helst i sesong. I mangel på mandel kan man ty til ristede hasselnøtter uten skall.

Hva er det som gjør det katalanske kjøkkenet så uforskammet godt?

Kokebok-klassiker samler det beste fra det katalanske kjøkken.

  • Kok en klassiker
Langt hjemmefra. I Darjeeling i India vokser over 100 år gamle tebusker på avleiringer fra verdens mest spektakulære fjellmassiv. Finessen og elegansen som darjeeling-te kan by på, finnes det lite av hos byens tilbydere av posete.

Hvorfor er det tilnærmet umulig å få kjøpt god te her til lands?

På kafeene føler jeg meg forbigått, oversett. Det er visst kaffe som gjelder.

  • Smak
Trappen opp fra pizzarestauranten Tranen i Oslo leder opp til en bortgjemt perle av en bar.

Bar Amour: Kulinarisk enhjulssykkel

Hvis du visste om en hemmelighetsfull liten matbar med syv bord, en strålende vinliste og kråkebolletoast på menyen, ville du dratt?

  • Restaurantguiden
Endelig blir champagnehuset Krugs vintage champagne tilgjengelig i Norge, fra årgang 2008.

– Jeg har aldri smakt en ung vintage med større konsentrasjon, dybde og potensial

De 20 beste kjøpene i Polets første fysiske spesialslipp på to år.

  • Vin

Den virkelig gode dietten er slående enkel

Bli født inn i god økonomi, ta en god utdannelse, ha en god lønn og bo et sted der luften er frisk.

  • Helse

Dirk Niepoort står bak et av de beste rødvinskjøpene i Polets hyller

  • Meretes utvalgte

Dagens Næringsliv AS

Sjefredaktør/Adm.dir Janne Johannessen
Postadresse: Postboks 1182 Sentrum 0107 Oslo
Sentralbord DN 22 00 10 00
Besøksadresse: Christian Krohgs gate 16 0186 Oslo
Kundeservice 21 89 61 00
Tips tips@dn.no

Få tips og siste nyheter om vin fra Merete Bø i vårt nyhetsbrev

Påmelding her
instagram Kundeservice Min side Annonse Arkiv
facebook Personvern Cookies Vilkår RSS

Dagens Næringsliv er en del av NHST Media Group. For mer informasjon om NHST Media Group klikk her.