Politiet har pågrepet en tenåring fra Bergen for storangrepet mot nettstedene til flere av Norges største selskaper, melder Bergens Tidende.

Dette bekrefter også Hordaland politidistrikt overfor DN.

- Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier seksjonsleder Frode Karlsen til BT og DN.

BAKGRUNN: Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter

Innrømmer forhold

Videre opplyses det at politiet i Bergen siden tirsdag har jobbet tett med Kripos for å spore opprinnelsen til angrepet.

- Kripos har jobbet med å spore opp opprinnelsen, og det har ført til at vi sammen har pågrepet den 17 år gamle gutten fra Bergen. Siktelsen er foreløpig og kan bli  utvidet til også å gjelde datainnbrudd, opplyser Karlsen til DN.

Dette kan gi en strafferamme på inntil seks år.

Pågripelsen skjedde torsdag formiddag og 17-åringen har i stor grad innrømmet de faktiske forholdene, bekrefter politiet.

LES OGSÅ: Massive angrep mot Norge: - Det er grunn til å være veldig bekymret

Samarbeider

Foreløpig har den pågrepne tenåringen ikke blitt satt i arrest.

- Ettersom han er så ung har vi unnlatt å bruke arrest, og ikke satt ham i celle. Vi håper å kunne unngå det. Han har samarbeidet godt og bidratt til etteforskingen ved å la seg avhøre av politiet i hele dag, sier Karlsen.

Den siktede vil bli i politiets varetekt frem til tekniske spor er sikret.

- Det regner jeg med vi vil få gjort i løpet av dagen, oppsummerer Karlsen.

– Han er lei seg for å ha forårsaket dette og har lagt kortene på bordet, sier guttens forsvarer, Christian Børve, til Bergens Tidende.

Overrasket

Den unge mannen ble hentet fra hjemmet sitt i Bergen torsdag formiddag etter at politiet identifiserte vedkommende onsdag kveld.

- Utover kvelden i går hadde vi identifisert vedkommende og valgte å aksjonere i formiddag. Han var selvfølgelig overrasket og hadde nok ikke forventet det. Selve pågripelsen forløp uten dramatikk.

Flere av bedriftene som ble berørt av de massive data-angrepene mente disse ble utført fra utlandet.

- Gjennom Kripos har vi sporet opp og funnet frem til den eller de som har gjennomført angrepet. En person er pågrepet og har gjennomført angrepene fra Bergen.

Politiet mener derimot ikke det er utenkelig at 17-åringen kan ha fått hjelp av andre - fra utlandet.

- Nettet er fult av oppskrifter på dette.

- Handler om server

DN har vært i kontakt med en person som hevder å være en representant for aktivistgruppen Anonymous, og stå bak tirsdagens angrep.

Mannen, som krever å være anonym, har i et nettbasert intervju gitt sin versjon av hvordan gruppen som kaller seg Anonymous fungerer. Han opplyser at han skal være utpekt til talsperson for gruppen i denne saken.

– Først og fremst, det handler ikke om hvor mange servere du har, det handler om selve serveren du har. Effekten og styrken i angrepet blir avgjort av antallet som er med på aksjonen, har han opplyst til DN.

Han hevder også at gruppen ikke har noen form for lederskap, men at aksjonene blir nøye planlagt i gruppen før planen iverksettes.

På sin Twitter-konto benekter Anonymous imidlertid at de var involvert i angrepet, og la torsdag kveld ut et innlegg på Facebook om at en person «fikk politiet på døra i dag», og lenket til saken i flere medier.

DNB lettet

DNB var blant selskapene som ble utsatt for det omfattende dataangrepet tirsdag. Kommunikasjonsrådgiver, Vidar Korsberg i DNB, sier til NTB banken er glad for pågripelsen.

– Slike angrep blir mer og mer vanlig, og det er viktig å få satt en stopper for det. Heldigvis var det ikke noe informasjon som kom på avveie som følge av angrepet, sier han.

 

LES OGSÅ: Slik varslet han dataangrepene

Massivt dataangrep mot finanssektoren(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.