Torsdag tok politiet seg inn i boligen til 17-åringen som senere har innrømmet å stå bak dataangrepene som slo ut nettjenestene til flere av Norges største banker og andre store selskaper tirsdag (se faktaboks).

Utelukker ikke hjelpere

Etter lange avhør ble tenåringen i går løslatt av politiet, etter at de hadde beslaglagt datautstyret hans. 17-åringen selv sier han jobbet alene, men det hersker likevel tvil om hvorvidt internasjonale hackermiljøer kan være involvert.

- Vi har ikke funnet tegn på at han jobber med organisert datakriminalitet, men vi utelukker ikke at han kan ha fått hjelp av disse miljøene til å gjennomføre angrepene via internett, sier seksjonsleder Frode Karlsen ved Hordaland politidistrikt til Dagens Næringsliv.

17-åringens advokat opplyser at den pågrepne tenåringen er - Han er sliten og oppgitt etter pågripelsen.

- Han satt i avhør med våre etterforskere og etterforskere fra Kripos hele torsdag, men vi lot han gå etter at vi hadde sikret alle bevis, sier Karlsen.

 - Ikke overrasket

Det var på bakgrunn av sporingsarbeid fra Kripos at Hordaland-politiet pågrep 17-åringen.

- Kripos har jobbet med denne typen kriminalitet over lang tid. Vi har vært klar over at slike angrep har vært en reell trussel lenge, og dette kommer ikke overraskende på oss, sier sier Trygve Aandstad, seksjonsleder på taktisk etterforskningsavdeling i Kripos.

Etter angrepene har det hersket uenigheter i hackermiljøet Anonymous om de var involvert i angrepene eller ikke. På et tidspunkt lå all informasjonen om 17-åringen ute på nettet, og en rekke Anonymous-tilkoblede sider gikk ut for å ta avstand fra angrepene.

Les sakene her:

Slik varslet han dataangrepene  

Slik fungerer Anonymous-gruppen som angrep Norge

Trolig bidro dette til Kripos-etterforskningen:

- Jeg kan ikke si mer enn at det har vært en kombinasjon av teknisk og taktisk etterforskning. En del av dette har vært å bruke åpen informasjon, ja, sier Aandstad.

- Slike angrep er bekymringsfulle, men dette er et tema som er øverst på dagsorden politisk, sier Aandstad, og legger til at hele samfunnet må stå sammen for å bekjempe slike angrep i fremtiden.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.