Nettsidene til en rekke store selskaper innen finans, kommunikasjon og luftfart ble tirsdag nedstengt etter massive dataangrep. Dette var såkalte DDoS-angrep, som er designet for å sabotere, stenge ned og overbelaste nettsiders kapasitet så de blir utilgjengelig for brukerne (se faktaboks).

Tips oss om dataangrepene!  

Ingen nye angrep er rapportert onsdag.

11.40: Det hele startet da det ble kjent at DNBs nettsider for fjerde gang på én måned opplevde problemer, og at alle nettbanktjenestene var stengt ned.  

Ikke lenger etter begynte nettsidene til en rekke andre store selskaper å kollapse.

Både Telenor, DNB, Sparebank 1, Storebrand, Gjensidige, Nordea,  Danske Bank, og it-selskapet Evry bekreftet at de hadde vært utsatt for et massivt DDoS-angrep. Senere skulle også de største selskapene innen luftfart og telekom melde om tilsvarende angrep.

Det få fikk med seg i kaoset som fulgte dataangrepene var en anonym tipser som varslet flere av angrepene, og hevdet at den internasjonale hackergruppen Anonymous' norske celler sto bak. Her er hendelsesforløpet tirsdag:

13.31: DN melder om at en rekke store selskaper i Norge er utsatt for massive dataangrep. It-avdelingene jobber på spreng for å avverge de massive angrepene.

15.52: De fleste utsatte selskapene ser ut til å ha det meste av it-systemene sine under kontroll. DN mottar et varsel fra en person som hevder å være fra Anonymous Norway. Personen ønsker å være anonym. I meldingen varsler han et dataangrep mot Norges Bank:

--

http://www.norges-bank.no | Tango Down | Status OFFLINE.

“We are Anonymous.  We are Legion.  We do not forgive.  We do not forget.  Expect us.”

Med vennlig hilsen,

Anonymous Norway

--

16.00: DN melder at Norges Banks nettsider er slått ut, uten at sentralbanken selv er klare over det når DN tar kontakt. Norges Bank vet da ikke at dette var et angrep.

17:01: Den samme varsleren sender en e-post der personen forklarer motivasjonen bak angrepene, og varsler flere utover kvelden.

--

Motivasjonene bak dagens angrep og de neste angrepene fremover er å få samfunnet til å våkne opp. Antall store IT-sikkerhetsangrep øker og det er ingenting som blir gjort for å forhindre slike hendelser.

Vi mener Norge burde ha bedre fokus på sikkerhet. Løsningene vi har i dag er rett og slett for dårlig.

Dette er en politisk sak og vår måte å protestere på.

Med vennlig hilsen,

Anonymous Norway.

--

17.09: Varsleren slår tilbake mot Norges Bank:

--

 Norges Bank er under angrep nå. Dette er bekreftet.

--

18.00: Norges Banks nettsider stengt ned for andre gang. Senere bekrefter både sentralbankens kommunikasjonsavdeling og it-avdeling at nettsidene til sentralbanken var under angrep, og ble slått ut av et dataangrep for første gang i historien.

18.01: DN får en ny varsling fra samme person, denne gangen om et angrep på norske teleselskaper. Like etter bekrefter en rekke teleselskaper å ha problemer med sine nettsider:

--

https://netcom.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

http://www.telenor.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

https://tele2.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

https://www.onecall.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

https://www.chess.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

“We are Anonymous.  We are Legion.  We do not forgive.  We do not forget.  Expect us.”

Med vennlig hilsen,

Anonymous Norway

--

19.27: Både Telenor og Netcom bekrefter at de er utsatt for angrep, mens One Call og Tele 2 på sin side sier at de er uberørt av angrepene.

Post- og teletilsynet bekrefter senere at Telia Soneras nettsider var under angrep. Telia Sonera er morselskapet til blant annet Netcom og nylig oppkjøpte Tele 2.

22.07: Nytt varsel, denne gangen om norske flyselskaper:

--

http://www.sas.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

http://www.norwegian.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

http://www.wideroe.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

http://www.supersaver.no/ | Tango Down | Status OFFLINE.

“We are Anonymous.  We are Legion.  We do not forgive.  We do not forget.  Expect us.”

Med vennlig hilsen,

Anonymous Norway

--

Fra DN mottar varselet til litt over midnatt er både SAS, Norwegians og Widerøes nettsider nede. Også bestillingsnettstedet Supersaver er rammet i en kort periode.

Både SAS og Norwegian bekrefter angrepene i ettertid, men Widerøe har ennå ikke fått bekreftet om det ble angrepet.

Det er ikke rapportert ytterligere dataangrep mot norske bedrifter onsdag, og alle nettstedene skal være oppe.

Det har fortsatt ikke vært mulig å fastslå hvorvidt det faktisk er Anonymous som står bak angrepene. Så langt er det ingen som vet hvem gjerningspersonene er, men flere av de rammede selskapene hevder at angrepene kommer fra utenlandske aktører.

Les sakene her:

DNB angrepet av hackere

Massivt data-angrep mot flere av Norges største bedrifter

Norges Bank angrepet

Bekrefter dataangrep mot teleselskaper

Dataangrep mot norske flyselskaper

Massive angrep mot Norge: - Det er grunn til å være veldig bekymret

Norges Bank bekrefter: Dette har ingen klart før (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.