Det er kanskje nyheten du ikke hadde ventet å se på en stund: Et europeisk land, struttende av finansielle muskler som søker - og får innvilget - inntreden i eurosamarbeidet.

Men Estland er annerledeslandet i den eurpeiske unionen, der det ligger litt bortgjemt og usynlig langt inn i Østersjøen, øverst av de tre baltiske statene.

Denne uken gikk alle de 27 medlemstatene inn for å offisielt innvilge Estlands søknad om å bli knyttet til euroen. 1. januar 2011 blir dermed landet det 17. meldlemmet av eurosonen.

Man skulle kanskje ikke tro at EU, den senere tids uro tatt i betraktning, ville være veldig innstilt på å innlemme enda et land i valutauniononen. Og i særdeleshet ikke et av de tidligere østblokklandene.

Slår alle
Men faktum er at Estland knuser landene som allerede er medlem av eurosamarbeidet når det gjelder å oppfylle kravene til finansiell stabilitet.

I kriseåret 2009 hadde Estland et underskudd på bare 1,7 prosent av bruttonasjonalproduktet - godt under kravet på tre prosent.

I år anslår landet, som tross sin solide økonomiske stilling har gjennomført store kutt i offentlige budsjetter, at de vil ha et underskudd på 2,4 prosent av bnp. Fortsatt godt under grensen, og faktisk bedre enn noen av de andre eurolandene, ifølge businessweek.com.

Kravet om gjeld på under 60 prosent av bnp, er det heller ingen sak å oppfylle: I dag er gjeldsgraden på nesten ubetydelige 7,2 prosent.

Bedre rating
I dag valgte for øvrig ratingbyrået Standard & Poor´s (S&P) å heve ratingen på Estlands langsiktige kreditt fra A- til A, samtidig som de setter utsiktene til stabil.

Les også: Landet der krisen aldri kom

<b>Ny smell for Hellas</b>

<b>Her skulle du investert pengene dine!</b>

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.