Den avtroppende regjeringen legger opp til et rekordhøyt forbruk av oljepenger i budsjettet for neste år. Ifølge forslaget skal det brukes 135 oljemilliarder til neste år - 10 milliarder mer enn i årets budsjett.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) advarer samtidig den påtroppende regjeringen om å bruke flere oljemilliarder.

- Pengebruk ut over vårt forslag vil øke presset på konkurranseutsatte næringer og finansiell stabilitet. Det vil redusere handlingsrommet til å møte økonomisk tilbakeslag og spise av inntektene til kommende generasjoner. Et taktskifte i innfasingen ville brutt med en ansvarlig linje, som er å bygge opp under en stabil utvikling i norsk økonomi, sier Johnsen i sin siste finanstale mandag.

Bruker mindre andel
Siden oljefondet har vokst mye det siste året utgjør imidlertid oljepengebruken en betydelig mindre andel av fondets verdi enn ifjor. Budsjettet legger opp til at 2,9 prosent av verdien i fondet skal brukes, mens årets andel er på 3,3 prosent.

Handlingsregelen åpner for at man over tid bruker fire prosent av fondets verdi, siden dette også er anslått til realavkastningen i fondet. Hvor mye penger en bruker som andel av fondet sier imidlertid ingenting om hvor mye oljepengebruken påvirker utviklingen i norsk økonomi.

For å måle hvordan budsjettet påvirker økonomien ser man gjerne på budsjettets etterspørselsimplus, målt som endringen i det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet (oljepengebruken) som andel av trend-BNP for Fastlands-Norge.

Årets budsjett er anslått å ha en budsjettimpuls på 0,25 prosentpoeng. Dette betyr at budsjettet er svakt ekspansivt.

Mener den er godt tilpasset
«Når en tar hensyn til sammensetningen av budsjettets inntekts- og utgiftsposter, anslås forslaget til budsjett å virke om lag nøytralt på produksjon og sysselsetting», skriver regjeringen i en pressemelding.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014 er godt tilpasset situasjonen i norsk økonomi. Innfasingen av inntekter fra pensjonsfondet fortsetter i samme takt som den har gjort det siste tiåret. Bruken av oljeinntekter ligger godt under forventet avkastning på 4 prosent av fondet, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i sin siste finanstale i Stortinget mandag.

LES OGSÅ:

<b>Sjeføkonom: De blåblå bruker «nok i alle fall 10 milliarder mer»</b>

<b>Her er budsjettlekkasjene</b>

<b>Alt om statsbudsjettet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.